Film om "förbjuden" kärlek blir Sveriges Oscarsbidrag

Nora Makander 14:30 28 Aug 2019

Svenska filminstitutet avslöjade under onsdagsmorgonen att Levan Akins And then we danced blir Sveriges Oscarsbidrag i kategorin bästa internationella långfilm.

En upprymd Levan Akin tog tillsammans med skådespelarna Levan Gelbakhiani och Bachi Valishivili emot applåderna under tillkännagivandet.

– För ett år sedan, vid den här tiden, hade vi ännu inte börjat filma, berättar Akin.

And then we danced är Levan Akins tredje långfilm och handlar om en, från ett kulturellt perspektiv, förbjuden kärlek mellan de två dansarna Merab och Irakli i Georgiens nationaldanskompani. På grund av att några i filmen är gay har filmen inte fått något finansiellt stöd i Georgien även om mottagandet hittills varit översvallande positivt.

Levan Akin berättade att filmen ursprungligen var tänkt som en dokumentärfilm men till slut blev en spelfilm.

– Jag ville göra en hybrid. Mycket är dokumentärt i filmen med riktiga personer. Det var en neorealistisk inspelning där vi filmade på ställen som var öppna. Allt var väldigt ”gerilla”.

And then we danced har redan blivit omtalad i Cannes och prisad på filmfestivaler runt om i världen.  Filmen har Sverigepremiär den 13 september. Oscarsgalan går av stapeln den 9 februari 2020.

De övriga nominerade filmerna var Quick av Mikael Håfström & Erlend Loe och Aniara av Pella Kågerman & Hugo Lilja.

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!