Festivalrykten lägger ner

11:05 23 Nov 2019

Efter tio år i festivalrapporteringens tjänst viker nu Festivalrykten in hovarna. 

Beskedet att sajten lägger ner kommer på tioårsdagen av dess lansering, och meddelas på densamma i samma stuk som när Kent lade ner. Magnus Olsson är grundare av Festivalrykten samt chefredaktör för sajten. 

Vad fick dig att ta det här beslutet nu? 
– Festivalrykten började verkligen som en liten blogg, det har under ganska lång tid blivit större än jag trott. Beslutet har växt fram lite över en tid – kanske som en effekt av att det är en ny tid, det har hänt mycket under det här decenniet. De festivaler vi bevakade mest till en början finns inte ens kvar. Så lite att vi gjort det här och att man känner sig klar. Lite att allt har sin tid och då kändes den här tajmingen ganska bra.

Tio år är en lång tid, känns det inte sentimentalt allt avsluta det här kapitlet i ditt liv? 
– Det kommer såklart att bli ett tomrum för mig personligen som har levt med Festivalrykten varje dag. Under de här åren har jag skrivit över 11 000 artiklar, så jag får kanske hitta en ny hobby nu när jag plötsligt får fritid. 

Kommer sajten att finnas kvar som ett arkiv, eller är det läge att ladda ner sina favorittexter? 
– Vi förblir ett arkiv med det mesta som hänt i musikväg det senaste decenniet. Din nya Wikipedia för musik och festivaler mellan 2009-2019.

Hur många festivaler hann ni med att besöka?
– Oj, det är omöjligt att svara på. Jag vet att mitt personliga rekord är 15-16 festivaler på ett år, inräknat några endagsfestivaler.  

Jag misstänker att det finns en uppsjö minnesvärda ögonblick från Festivalryktens tioåriga historia. Finns det något du håller extra kärt? 
– Jag minns allt från att vi blivit hotade av festivaler för att vi läckt stora artistsläpp till lite galna upptåg. Ibland har vi även haft fel, som när vi bestämt skrev ut att Swedish House Mafia skulle lira Ullevi och det plockades upp av riksmedia och kablades ut över hela landet. Det blev lite svettigt.

Under tiden Festivalrykten har funnits har ett flertal festivaler såväl startats som lagts på is. Hur mår festivalsverige idag?
– Det har verkligen varit en berg- och dalbana. Många festivaler som kommit och gått. Just nu känns det som att vi är inne i en ny era av festivalsverige. Det är en hel del nya aktörer och nya festivaler som etablerat sig. Arvika och Hultsfred känns långt borta. Jag vill tro att det är fler som går på festival i dag, men att många också går på mer lokala intiativ eftersom varje stad snart har en ambitiös stadsfest.

Det känns ganska naturligt att du efter tio år med festivalrapportering går vidare till att jobba med...festivaler. Har du funnit din lott i livet? 
– Jag vill tro det! Musik, festivaler och upplevelser är fortfarande en stor del för mig. Men skillnaden är att jag ser på festivaler med helt andra ögon i dag – så som områden, aktiveringar, matutbud, flöden och annat. Det är lite mindre öl och spelningar kan man säga.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!