Festivalerfarenheter!

Sara Järvi 10:39 19 Apr 2011

 I samband med alla festivalpresentationer och festivalsäsongen precis runt hörnet har vi talat med Kristofer Ahlström, Hanna Persson, Jonas Cramby, Lisa Eriksson och Sandra Beijer om deras bästa festivalminnen, årets festivalplaner och drömmen om den ultimata festivalen.

Kristofer Ahlström, frilansjournalist och aktuell med kritikerrosade debutromanen ”Bara någon att straffa”. 

Vad har du för festivalplaner för i år?
Det blir det inget med. Hela resten av året har jag vikt åt att sitta kutryggigt hopkurad och skriva på min nästa bok. Min plan och förhoppning är att första utkastet ska vara färdigt till nyår. Jag har dessutom blivit gammal och min kropp är bräcklig och jag blir nervsvag av plötsliga, höga ljud. På riktigt.
Berätta om ditt absolut bästa festivalminne!

När jag vann rundpingisturneringen mot alla osnutna indieungar i Telia-tältet på Where the action is 2009. Och när jag såg hela Edguy-spelningen från ett dike på Sweden Rock 2000.

Hur skulle din ultimata festival se ut?
En a capella-festival på mitt kontor på Hantverkargatan, så man kunde gå runt hörnet till India Lord när det var matdags. Jag kan tänka mig att Markus Krunegård, Emmylou Harris, Young Buck och Florence Valentin skulle vara trevligt att klämma in på mina 18 kvadratmeter.
 
 Hanna Persson, dj, student, reporter Egoboost Magazine och bloggare under namnet Hanapee.
 
Vad har du för festivalplaner för i år?

WAY OUT WEST! När jag fick höra att Kanye West skulle dit fanns det inga andra alternativ. Han är ju min vackra, mörka, tvistade fantasi så att säga...

 
Berätta om ditt absolut bästa festivalminne!
Är ju ingen skiterfaren festivalare. Men alla The Ark konserter på Sundsvalls gatufest har ju varit något utomjordiskt. När Ola Salo för fyra-fem år sedan tittade mig i ögonen och sjöng "Why should it be so bad to be bad when it's hard to be anything at all?" ligger nog etta.
 
Hur skulle din ultimata festival se ut?
Den ultimata festivalen skulle ligga på vår enorma äng vid mitt barndomshus 4 mil utanför Sundsvall. Den skulle ha namnet "Hanapee loves you little kids" och ta in 700-800 personer, GRATIS. Alla mina vänner skulle vara där plus annat vettigt folk. Jag tänker mig hur Beyoncé inleder festivalen med "Crazy in love" med Jay-Z som sidekick. Jag skulle sitta i någon form av gunga (ej sexgunga) och svinga mig över publiken under alla uppträdanden. Förslag på fler artister på festivalen: Mumford and sons, Kanye West, Crystal Castles, Lykke Li och Håkan HellströmAdele skulle avsluta hela kalaset med låten "Someone like you" och där någonstans skulle min sambo Anton fria till mig.
 
 Jonas Cramby, skribent, taco-fantast och krönikör i Café.
 
Vad har du för festivalplaner för i år?

Inga gudskelov. Om man vill ha kul på festival så krävs det att man går all-in, både mentalt och fysiskt. Annars är det bara jobbigt. Jag har aldrig förstått sådana som går på festival "för musiken".

 
Berätta om ditt absolut bästa festivalminne!
På någon Hulsfredsfestival i mitten av 90-talet upplevde jag det som måste vara den perfekta festivaldagen. Den började med att en snygg holländska med raveryggsäck tyckte att jag liknade Shannon Hoon i Blind Melon lite. Sedan så blev min främsta konkurrent till en tjej jag var kär i så full att han kissade ner sig, yes!, och till på köpet kom Alex James i Blur fram till mig och sa att han "really liked my style". Vid det laget var jag så hög på livet att jag och min kompis Jonas Clason hyrde en liten pojke som gick omkring och samlade in tomflaskor att istället köra omkring oss på hans mjölkkärra. Jag tror vi betalade 200 kronor för en timme. Sedan låg vi där på kärran och drack öl och såg molnen segla förbi ovanför oss på himlen, hela tiden uppmanande pojken att springa snabbare, snabbare, snabbare. Det var underbart. Och kul att också se en sådan ung företagaranda! Sedan var Lollipop 1996 också ganska kul. Jag DJ:ade gangstarap i Expressen Fredag-tältet iklädd en Kung Fu-dräkt. Dock spårade tyvärr den kvällen ur fullständigt.
 
Hur skulle din ultimata festival se ut?
Exakt som den där med mjölkkärran.
 

Lisa Eriksson, driver bloggen Knivlisa, reporter Solo Magazine.

Vad har du för festivalplaner för i år?
Jag ska på Way Out West och kanske Peace and Love och Where The Action Is. Jag är i mitt esse på festivaler. Tror det beror på att jag alltid går omkring som i en festival, lyrisk och med lite skitigt hår.
 
Berätta om ditt absolut bästa festivalminne!

Jag har en massa bästa, men nu kommer jag bara på ett sämsta. Det var när någon tog kort på mig i duschen en gång. Jag blev så paff att jag inte kom på att jag kunde strypa personen och radera bilden. Nu går någon omkring och tittar på en bild på mig helt naken (framifrån). Om jag ska överskatta mig själv.
 
Hur skulle din ultimata festival se ut?
Stockholm har ju dåligt med festivaler så den ska ligga här, men alla måste tälta även fast de bor här. Banden spelar inte störst roll på festivaler, jag tycker egentligen det är ganska jobbigt när man sitter och har jättekul och så måste folk gå iväg på konserter. En festival med lagom många såna störande moment vore ultimat.
 

Sandra Beijer, copywriter, nybliven New York-bo, driver bloggen niotillfem.

Vad har du för festivalplaner för i år? Tyvärr inga eftersom jag har flyttat utomlands och man är inte lika ledig på sommaren längre.
 
Berätta om ditt absolut bästa festivalminne!
Hultsfred 2001 när jag sträckhånglade med en kille med skorrande R en hel natt och var 16 år och blev kär i tio sekunder. Emmaboda 2002 när jag och mina tre kompisar skulle tävla om hur många vi kunde hångla med på en timme. Anna vann med 15 personer. Roskilde 2003 när vi gick runt på campingen med en trasig gitarr och min kompis egenskrivna sång "jag vill ha knark" och sjöng falskt för höga danskar. Emmaboda 2005 när jag fyllde år och vi drack champagne ur plastburkar och gick på hemlig frukostspelning med Erland Oye. Håkan Hellströms albumspelningWay Out West 2010.
 
Hur skulle din ultimata festival se ut?
På den ultimata festivalen sover vi varje natt på ett flott hotell, äter god hotellfrukost och promenerar sedan till ett festivalområde som både har strand och hav. På spelningarna under dagen sitter vi i gräset och dricker öl, kanske äter pizza eller langos och på kvällarna dansar vi sönder marken till northern soul. Det regnar inte, alla killar har fina frisyrer och man har inte ont i halsen trots kedjerökning.
 
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!