Feministiskt skyltfönster vandaliserat

15:40 29 Mar 2019

Inte första gången som butikens politiska budskap lett till krossade fönster.

Emmaus Björkå på Linnégatan i centrala Göteborg har fått sina skyltfönster med feministiska budskap krossade. Natten till fredag den 29 mars förstördes deras fönster  ut mot gatan där de dekorerat med feministiska budskap så som ”Imagine if men were as disgusted with rape as they are with periods” och ”Support your local feminist fight club”. Stylingen gjordes för att uppmärksamma den internationella kvinnodagen 8 mars.

Second hand butiken har många gånger tidigare kombinerat politiska budskap med styling av sina produkter. De har även fått sina fönster krossade av denna anledning flera gånger tidigare. Ett exempel är år 2014 när butiken hade en mörkhyad skyltdocka i fönstret som bar hijab med en pratbubbla vid sig som det stod ”Ut med rasisterna” på vilket ställdes upp i samband med valet.
– Det här har hänt förut och det går att se ett mönster av rasism och kvinnohat bakom skadegörelsen som återkommer, säger Emmaus Björkås styrelseordförande Mikela Hero i ett pressmeddelande.

Emmaus berättar även i sitt pressmeddelande att trots hatet och de krossade fönstren är det även mycket uppskattning som kommer in till dem för sin skyltning.
– Det är faktiskt inte bara spottloskor på rutorna, utan det dyker upp en och annan pussmun på rutorna också. Även post it-lappar med uppmuntrande ord har jag sett, och då och då kommer folk till och med in med blommor till butiken för att visa sin uppskattning över att vi fortsätter att ha de här budskapen. Det går inte att skrämma oss till tystnad när vi vet att vi är många fler än dem som hatar, avslutar Anna Fors i pressmeddelandet, som är butikskommunikatör och ansvarar för skyltningarna.

Läs även: Dare to care är den nya festivalsatsningen för ökad trygghet.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!