DAMIAN LILLARD/DAME D.O.L.L.A

Fem rappande idrottsstjärnor

11:23 23 Feb 2022

Det är alltid bra att ha något att falla tillbaka på.

Det finns jobb som kräver 18 timmars uppmärksamhet varje dygn. Sen finns det jobb som lämnar en hel del tid över till annat. Idrottsstjärnor, till exempel, kan bara få in många träningspass på en dag. Så vad gör de resten av tiden? Dessa fem exempel har valt det självklara – att rappa. 

MARTIN MUTUMBA/M9
AIK:s kanske största fixstjärna i modern tid är tveklöst Martin Mutumba. Den självsäkra och kaxiga dribblern är inte bara känd för överstegsfinter, utan också för att ha tatuerat in AIK Guld 2LAX9 på bröstet två dagar innan en avgörande guldstrid mot IFK Göteborg. Men Rinkeby-profilen är också rappare – och har varit det länge. Redan i ungdomsåren bildade han gruppen Byn Clicken med rapparen och filmregissören MXHXN samt Jireels producent Jeff Roman. På senare år har Mutumba, eller M9 som han kallar sig som rappare, återupptagit musikkarriären och släppt en rad singlar sedan 2019.

MEMPHIS DEPAY
En annan fotbollsstjärna med mycket fritid är den holländska Barcelonaspelaren Memphis Depay. Redan 2017 tog han sitt första steg mot en rap(sido)karriär med en Los Angeles-inspirerad freestyle med den kreativa titeln LA Vibes, där han dessutom lyckades tvinga med sig holländska lagkamraten Quincy Promoes i en tillhörande musikvideo. Efter ytterligare låtar och Instagram-freestyles släppte han 2018 låten ”No Love”, efter ett uppbrott med modellen Lori Harvey (som nu dejtar skådisen Michael B. Jordan). 2020 kom debutalbumet ”Heavy Stepper”, som faktiskt streamat i paritet med semi-stora svenska rappare. Way to go, Memphis!

DAMIAN LILLARD/DAME D.O.L.L.A
Ett av de mest lyckade och respekterade exemplen vad gäller rappande idrottare är utan tvekan NBA-stjärnan Damian Lillard. ”Dame Time”, som han kallas på planen, startade försiktigt med sociala medietrenden #4BarFriday där han själv och andra spottade korta rader för att visa upp sina skills. Sedan dess har Lillard släppt fyra album och samarbetat med namn som Lil Wayne, Q-Tip och Jadakiss. Det senaste, titulerat efter akronymen i hans rap-alias (Different On Levels The Lord Allowed), kom så sent som i fjol. 

SHAQUILLE O’NEAL
En sannolik förebild för Lillards dubbla karriärval är Shaquille O’Neal, som förstås är omöjlig att utesluta från en sån här lista. Basketikonen är en pionjär inom sport/rap-crossovers, då han redan 1993 började flirta med musiken. Visserligen till följd av en del kritik i början, men inte många idrottsstjärnor kan skryta med att ha samarbetat med Michael Jackson och ha ett platina-certifierat album. Numera en house-fantast, gjorde Shaq sitt första DJ-gig som DJ DIESEL förra året. 

GEORGIOS BARBANOS
Och så lite av en nykomling i sammanhanget. Eller ”lite” är en underdrift, då brottaren Georgios Barbanos så sent som i slutet av januari i år släppte sin debutsingel Sympati. Själv är han bara 19 år och har precis gått ut gymnasiet, men tävlar sedan flera år tillbaka i det svenska brottarlandslaget och representerar även AIK brottning. Debutsingeln Sympati sticker ut med ett imponerande flow och en genomtänkt text som i mångt och mycket går rakt emot de många av dagens rappare förmedlar. Singeln följs i februari upp av låten Scener. Håll koll!

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!