Fem hjältinnor vi hellre ser på film än ännu en Spider-Man

10:16 16 Apr 2014

Knappt har vi hunnit återhämta oss från Tobey Maguires walk of shame innan fasadklättraren både rebootats och fått en uppföljare.

I väntan på premiären av The Amazing Spider-Man 2 och kommande galopper från pållarna i superhjältestallet – låt oss ägna en tanke åt hjältinnorna som vi hellre hade velat se på tv och vita duken.

1. Catwoman
Den tvetydiga mästertjuven Selina Kyle pendlar mellan hjälte- och skurkrollen, men inte ens Christopher Nolans mörkerfrosseri kunde rädda Catwoman från att bli en klämkäck sidekick. Inte för att varje superhjälte borde behandlas som om hen vore Hamlet, men om man väl ska leka i en skugglik sandlåda får mörkret gärna spridas över hela rollgalleriet.

Spinoffmöjligheterna fick förvisso en skakig start med Pitofs gräsliga kalkon, men att döma ut Catwomans karaktärskrut och Halle Berrys skådespelartalang utifrån ett enda misslyckande…? Det vore lika orättvist som att låta de styva bröstvårtorna i Batman & Robin illustrera George Clooneys skådespelarkarriär.

2. Alita
James Cameron har mer än en gång sneglat mot Yukito Kishiros Battle Angel Alita, en melankolisk och actionspäckad mangaserie om en kvinnlig cyborg som återvinns från en soptipp. Cyborgs har utkristalliserats som en intressant metafor inom feministisk teori, mycket tack vare Donna Haraways cyborgmanifest.

Om nu Cameron lik förbannat ska vara involverad borde han passa vidare karaktären till ex-frun Kathryn Bigelow (The Hurt Locker, Zero Dark Thirty) vars materiallämpliga muskler syntes i cyberpunkmästerverk Strange Days.

3. Death
Tydligen har Shia LaBeouf försökt driva på fantasyregenten Neil Gaimans figur till film, vilket lika gärna kan sluta med en papperspåse över huvudet. Som så mycket annat har dock projektet fastnat i Hollywoods utvecklingshelvete.

Det är svårt att visualisera en trogen filmatisering, men om en ska ägna sig åt drömcasting borde Mia Wasikowska vara en klockren kandidat för att gestalta den gothklädda döden med glimten i ögat.

4. Dead Girl
Hur dödar man en superhjälte som redan är död? Frågan i sig är tillräcklig för en film, men är inte det mest spektakulära med Dead Girl som var en aspirerande skådespelerska tills hon mördades av ett engångsligg och återuppstod som mutant.

En slags Svarta dahlian som kan kontrollera avhuggna kroppsdelar och kommunicera med döda, dessutom med ett ruttnat utseende som möjligen kan frigöra henne från de mest utseendefixerade poserna och öppna dörrarna för en ryslig karaktärsstudie.

5. Madame Xanadu
En odödlig häxa som slutit ett avtal med döden, kan spå folks framtid med tarotkort och har en fallenhet för att bekämpa demoner. Som om inte coolhetsfaktorn redan vore hög nog äger hon en egen trolleributik i East Village, dit kunder kommer för att få hjälp med ockulta besvär.

Med andra ord: ett perfekt upplägg för en tv-serie.

Sebastian Lindvall är Nöjesguidens filmskribent, som med åldern börjat förstå att "Batman: Mask of the Phantasm" är ett mästerverk.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner