​Breathing Underwater

Fem filmer du inte får missa på Stockholms feministiska filmfestival

18:24 25 Feb 2020

Den 26 februari invigs den femte upplagan av den årliga festivalen som lyfter fram filmer skapade av kvinnor och som skildrar kvinnors liv och erfarenheter.

Istället för att fråga festivalcrewet om deras egna bäst- eller sämstsäljande favoriter har vi själva tittat på programmet och här kommer en lista på Nöjesguidens fem feministiska filmmåsten:

The Souvenir av Joanna Hogg 


En intim självbiografisk berättelse om en filmkonstnär in spe (spelad av ingen mindre än Tilda Swintons dotter Byrne), och hennes missbrukande äldre partner. Hoggs film rör sig i en bohemisk och konstnärlig miljö, hemsökt av otaliga inre demoner. Det är 80-tal och den unga filmstudenten Julie jobbar med sin första film och brottas med sin sårbarhet, sina känslostormar och den mystiska kärleken Anthonys oförutsägbara beteende. En sentimental resa till ungdomens fantomsmärtor.

27 feb 20.15, Biograf Zita

Kiruna - A Brand New World av Greta Stocklassa
Samtidigt som Mats Hillbloms dokumentär Den stora flytten - en film om Malmberget visas på SVT Play, om Malmbergetborna som tvingas flytta på grund av malmbrytningen, får den större norrländska gruvstaden Kiruna sin egen film. Denna är lite mer dystopisk än Svenska institutets satsning This is Kiruna - How to move a city och mindre personlig än den på Bolagsområdet uppvuxna Liselotte Wajstedts dokumentär Kiruna - Rymdvägen.
Den här gången är det den svensk-tjeckiska regissören Greta Stocklassa som tar sig an uppgiften att skildra den svåra resan mot stadsomvandlingen som kapas av diverse politiker, stadsplanerare, konsulter och kommunstrateger. 

28 feb 16.30, Biograf Zita

Song Without a Name av Melina León 
Havet låter lika förlösande som hotfullt i bakgrunden av Melina Leóns svartvita skildring av 80-talets Peru, A song without a name, som belönades med Bronshästen för årets bästa film under Stockholms filmfestival. Året är 1988 och Peru befinner sig mitt i en stor politisk kris. Knappt tjugo år gammal föder fattiga Georgina, spelad av den fenomenala amatörskådespelaren Pamela Mendoza, ett barn som blir stulet ifrån henne av en adoptionsmaffia. Hon inleder en desperat jakt och får hjälp av journalisten Pedro (Tommy Párraga), inspirerad av Melina Leóns far, som nosar sig fram till att en stor härva av politiskt falskspel ligger bakom flera kidnappningar.
En stillsam film om det brinnande behovet av att mitt i sorgen och misären hitta en livlina.

1 mars 14.00, Biograf Zita

Little Joe av Jessica Hausner 
Förvänta er varken laboratoriezombies eller utomjordingar som blir uppkäkade av köttätande växter; i Jessica Hausners film om en märklig krukväxt uppkallad efter forskaren och huvudpersonen Alices son skruvas skräckstämningen upp med hjälp av mer sparsamma uttrycksmedel. Det krypande obehaget för tankarna till Yorgos Lanthimos och Hausners färgkontraster, sterila och ljusa rum och nedtonade röster fyller tittaren med oro från första till sista sekunden.
Emily Beecham belönades vid filmfestivalen i Cannes med priset för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i filmen.

29 feb 18.00, Biograf ZitaBreathing Underwater av Hee-Young Koh 
I samband med finissaget av Östasiatiska museets fotoutställning Haenyeo - Havets kvinnor visas en dokumentär som följer fridykarna Haenyeo på ön Jeju i Sydkorea. Där lever dykarkvinnorna i harmoni med havet och fridyker ner till 20 meter för att jaga fisk och skaldjur. Regissören Hee-Young Koh tillbringade 7 år på ön för att samla material till sin undervattensskildring om de familjeförsörjande superhjältarna.

1 mars 12.00, Östasiatiska museet

Stockholms feministiska filmfestival äger rum den 26 februari – 1 mars i Stockholm. Utöver filmvisningar arrangeras seminarier, regissörssamtal, utställning, mingel och fest. 
Läs även intervjun med Amanda Kernell, som har regisserat årets invigningsfilm Charter. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!