Fem filmer du inte får missa på Cinema Queer

10:20 23 Sep 2019

Som räddning undan den framkrypande höstdepressionen får Stockholm sin årliga dos icke-heterofilm. Sveriges största internationella queerfilm-festival Cinema Queer äger i år rum 24-29 september och om du av någon anledning inte tänker gå på allt, har vi på det mest subjektiva av vis kokat ner programmet till fem punkter du inte får missa.

Barbara Hammer-retrospektiv

Den i år bortgångna Super Dyke-regissören Barbara Hammer är queerfilmens självklara pionjär. Född och uppvuxen i Hollywood - mainstreamfilmvärldens vagga, anses hon med sin helt särskilda experimentella stil numera vara en av USAs mest rebelliska och kompromisslösa konstnärer. Under festivalen visas ett urval av Hammers filmer som utmanar stereotypa representationer av minoriteter. 
27 sep 18.00, Cinemateket  Barbara Hammer 1 – The Politics of Abstraction
28 sep 14.00, Teater Tre  Barbara Hammer 2 – Sister Lessons Nr. 1


Almodóvars senaste 

På Stockholms nya biograf Bio Valentino visas Pedro Almodóvars färskaste film Smärta och ära, gjord i sann autoironi- och autofiktionsanda. Den erkända regissören Salvador spelad av Antonio Banderas har nått stora framgångar i livet och väntar nu på nypremiär av sina restaurerade filmer. Men istället för fullbordan känner han tomhet och hans liv tas i gisslan av tilltagande kroppsplågor. Smärta och ära är bekant färgsprudlande men definitivt mindre vild och galen än Almodóvars mest kända verk. Och möjligen ett av hans största. 26 sep 18.00, Bio Valentino.

Fruktansvärt charmiga Topp 3 

3,5 år tog det innan Sofie Edvardsson kunde visa sin animerade debutfilm för världen. Sverige fick upp ögonen för Topp 3 när den prisades på LA-festivalen Outfest i somras. Den är fruktansvärt charmig och rörande och påminner stämningsmässigt lite om en annan animerad hbtq-film som visades på Trans Film Fest häromåret: Torrey Pines. I Topp 3 blir Anton dödskär i David. Tyvärr krockar deras drömmar brutalt – Anton vill bo kvar i Norrland medan David vill ut och se världen.
28 sep 12.30, Teater Tre, med regissörsbesök.

Avslutningsfilmen The Queen

Det Cinema Queer är Sverigebäst på är att hitta banbrytande tidsdokument som inte tidigare har visats för en bredare publik. The Queen troddes till och med under lång tid ha försvunnit. Året är 1967 och i New York utspelar sig en av dåtidens få dragqueentävlingar Miss All-American Camp Beauty Pageant. Se den värld utan vilken RuPauls kommersiella drag race aldrig skulle ha blivit till. Den 29 sep 20.00, Teater Tre.

Unsettled: Seeking Refuge in America

I väntan på att en likadan dokumentär görs i Sverige, se den amerikanska  skildringen av fyra hbtqi-flyktingars öden och deras väg till trygghet och säkerhet. Filmen följs av ett samtal med Abel John Osojiahon (RFSL Newcomers Stockholm), Åsa Widell (Generalsekreterare, UNHCR) och filmens regissör Tom Shepard. Moderator: Logal Kako (aktivist och artist). Den 29 sep 14.00, Teater Tre.

Cinema Queer äger rum den 24–29 september runtom i Stockholm. Festivalpassen är redan slutsålda men det går att köpa biljetter till enstaka filmer och Teater Tre-pass för 200 kr vilka ger tillgång till alla visningar på Teater Tre. Under festivalen anordnas också flera fester, om dem kan du läsa här.

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!