Fem fängslande favoriter

14:46 10 Sep 2013

Oz
Oz är fängelseseriernas fängelseserie. Beechers, O'Reilys, Adebisis och Schillingers respektive öden är hemsökande och hypnotiserande skräckhistorier. Och Emerald City är en malström av förnedring, smärta och mänsklighetens absoluta bottennoteringar.

rectify_fmt.jpeg

Rectify
Berättelsen om Daniel Holden är inte så mycket en dokumentation över rättsstatens haveri som det är en lågmäld dramatisering av dess konsekvenser. Skildringen av Daniels möte med det moderna samhället är både nedslående och upplyftande.Orange is the New Black
Netflix-serien som fick Washington Post att ropa ”bästa fängelseserien någonsin!”. Orange is the New Black använder tv-seriemediet för att säga det som har lämnats osagt om USA:s hopplösa fängelsekultur.

Kvinnofängelset
Alla med tillgång till svensk tv under åren 1994 till 2004 har en relation till Kvinnofängelset. Serien har ett särskilt kultfölje i Sverige där fansen krävde reprissändningar genom att demonstrera utanför TV4-huset.Arrested Development
När patriarken George Bluth senior får en orange onepiece med till-hörande kåktid läggs familjen Bluths finanser på is. Trots att Arrested Development inte klassas som en traditionell fängelseserie är det ändå det som blir katalysatorn för hela serien.


Texten har också publicerats i Nöjesguiden #7 2013

Jimmy Håkansson

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2013.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!