Fauna är tillbaka med 12-timmars dagsfest

22:01 4 Sep 2019

Arrangören vill skapa en urban djungel när DJ-kollektivets maratonkoncept drar igång i september.

Helgen den 7-8 september är det äntligen dags för årets fetaste stadsfestival i Malmö. No offence Malmöfestivalen, men för oss som har ett öga för den alternativa och breda kulturscenen i Malmö är NGBG något utöver det vanliga.
I år kommer House-kollektivet Fauna ta plats tillsammans med liveband på biltvättar och underbart osande gatumat. Nöjesguiden snackade med Carl Richter, som var med och grundade Fauna.
– Fauna föddes som många goda idéer lite ur en känsla av frustration. 2015 när det begav sig och framför allt framemot hösten var vi en kvartett grabbar som var sjukt trötta både klubbar som primärt körde techno och framför allt på arrangörskap runtom i staden som vi tyckte gick på tomgång. Vi hade pratat ett bra tag om att skaffa en lokal/studio innan vi fick möjligheten till slut att hyra in oss hos Råfilm/Sorgenfri Kultur på Norra Gränges 26. I ärlighetens namn blev det aldrig speciellt mycket musikskapande i vårt rum utan det användes mer till planering och förvaring, men vi körde hur som helst en första upplaga av FAUNA i januari 2016.

Namnet Fauna härstammar från djurriket och anspelar på mångfalden, att det finns så många olika djurarter. Grundidén blev att skapa ett inkluderande och välkomnande koncept både visuellt och musikmässigt. Därav kollektivets slogan ”Fauna – för att vi är olika men likasinnade”. 

Premiären gick av stapeln 2016 och våren blev hektisk med hela fem events fram till sommaren. Att driva klubben tog tid och engagemang och bjöd på både positiva och negativa erfarenheter.

– Efter premiären följde ytterligare fem events fram till sommaren. Då vi egentligen bara hyrde ett mindre kontorsrum behövde vi hyra den allmänna ytan inför varje tillställning, stuva undan allt ömtåligt och värdefullt, forsla dit allt i ljud- och ljus-väg under veckan innan festen som inte sällan kulminerade i att vi spenderade mer eller mindre hela våra lördagar där, för att sedan återställa lokalen på alla sätt och avslutnings slänga sopor på måndagen. Gör man detta X antal gånger är det klart att man får med sig både positiva och negativa erfarenheter det har ju helt klart funnits många tillfällen när man önskat att man aldrig tog på sig att styra fest igen, säger Carl Richter.

Men starten fick också en stärkande effekt på gänget bakom Fauna. De oändliga timmarna som lades ner på att städa och ställa tillbaka lokalen i ursprungligt skick har både gett en god samanhållning och ett självförtroende i att det går, att med relativt små medel, driva ett klubbkoncept som får folk att mötas i Malmö.

- Kort sagt har vi väl lärt oss en del om scenteknik, kösystem, hur värdefull en fungerande skrivare är och vilken fantastisk energi som är möjlig att skapa när många människor befinner sig på en och samma plats med musiken som ett sorts medium och DJn som dirigent. En annan filosofisk lärdom är ju att det bara är ”du själv som sätter gränser för vad du kan åstadkomma”. Och som en enhet vet vi vid det här laget hur vassa vi faktiskt är. All fantastisk feedback vi fått under åren betyder mer än vad vi kan förklara och vi kan inte annat än påpeka att det som händer på FAUNA är något vi åstadkommer tillsammans, det råkar bara vi som bjuder in.

Just Norra Grängesbergsgatan har länge varit hemmet för klubben, där man huserade och styrde sex fester innan man flyttade över till Klaffbron för nummer sju och åtta. I juli 2018 arrangerades Fauna på Plan B och förra månaden arrangerade gänget jubileumsfest med sitt tionde oridinarie evenemang.

– Gränges har alltså alltid känts som ett hem för våra fester och vi var inte svårövertalade när Nicklas Johansson (Festivalgeneral för Ngbg) approachade oss och berättade om sin idé och vision om festivalen – att få ut musik, kultur och verksamheter i gatans dagsljus och samtidigt tränga undan de mindre trevliga element som länge funnits i närområdet. Detta är verkligen en gatans festival som tar fram det bästa ut oss Malmöbor, och låter oss möta varandra.
Vi var alltså med på första upplagan 2016 då vi i princip fick kånka dit grejer själva och sedan har hela arrangemanget såväl som vårt deltagande bara vuxit sig större, starkare och mer visionärt och förra årets event kan ha varit det bästa vi någonsin arrangerat. Vi är tacksamma för arbetet med Plan B:s Carlo Emme och kommer endast köra där i fortsättningen.

Vad kan publiken förvänta sig i år?
– Vi har fått tillgång till samma location som förra året, alltså på lastkajen vid Västanforsgatan och då vi tycker att vår setup förra året, med scenen i en container utan väggar och dansgolv nedanför, fungerade utomordentligt bra. Vi har fått möjligheten att utgå från denna modell i år igen och bara göra mindre förbättringar. Det ska kännas välkomnande och inbjudande, som alltid, och så hoppas vi självklart få så mycket pallar, gräs, växter och annat kul från Malmö stad.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!