Falafel-VM avgörs i Malmö igen

11:42 22 Oct 2019

När falafel-VM arrangeras i Malmö för andra gången avgörs tävlingen inte inför publik.

Malmöfalafeln är rikskänd och sedan förra året har Malmö även blivit ett namn på den internationella falafelkartan. Stadens kikärtsbollar må vara bäst i Sverige, men när det kommer till innovation hittades vinnaren i Stockholm och världsmästaren kommer från andra sidan sundet, Köpenhamn. 

 

"Eftersom det är ett världsmästerskap ville vi ha bättre förutsättningar"

 

Nu ska falafelmakare från hela världen samlas ännu en gång i Malmö för att tävla i världsmästerskapen 2019. Fjolårets evenemang ägde rum mitt i sommaren i samband med falafelfestivalen i Malmö, men i år har arrangören bestämt sig för att ta en ny riktning och väljer därför att separera festival och tävling. Bland annat för att ge så bra förutsättningar som möjligt för de tävlande. 
– Eftersom det är ett världsmästerskap ville vi ha bättre förutsättningar och fler internationella deltagare. Intresset utifrån var stort redan förra året, men vi ville nå ut till fler länder. Allt landade till slut i att vi kör det som ett privat evenemang och bjuder in de tävlande till en mer professionell miljö, med jury och press på plats, säger Pierre Orsander som är initiativtagare till falafel-vm.

I år kommer tävlingarna att äga rum på Lokal 17, där det finns en ny köksdel till för cookalongs, catering och event. På så sätt får vi tillgång till professionell utrustning och kan livesända tävlingarna via en stream. 

Tävlingen har redan fått in intresseanmälningar ifrån restauranger i bland annat Kuwait, Ryssland, Schweiz och flertalet länder därtill. Under sommaren har intresseanmälningarna om att ställa upp duggat tätt och inför senhösten väntas trycket öka. 
– Förra året låg vi på ungefär samma siffra men skillnaden är att vi just nu bjuder in en större mängd falafelmakare att ansöka, vilket vi vet kommer generera att fler söker, säger Pierre Orsander. 

Utifrån de som går vidare till finalen kommer juryn, som består av kockar, branschfolk, matskribenter och fjolårets vinnare Yusuf från Nordisk Falafel i Köpenhamn, att prova sig igenom och betygsätta de 12-15 finalister som gör upp om att bli världsmästare i falafel 2019. Gallringen görs efter att alla gått igenom ett prestationsmoment, som också blir tävlingens första stadie. 
– Just nu jobbar vi för fullt med att sätta priserna och vilka moment vi kommer att bedöma och betygsätta. Förra året var det allt ifrån textur till utseende, smak, komposition och innovation. Falloumi från Stockholm vann pris för mest innovativa falafel 2018 och Nordisk Falafel från Köpenhamn tog hem dubbla priser, både huvudpriset bästa falafel och bästa komposition av rätt.

 

"Malmö har lite att leva upp till och det gäller att leverera en helhet"

 

Malmö, som med lite självgodhet brukar klappa sig för bröstet, känd för sin falafelkultur har ännu inte tagit hem något pris i tävlingen. Kanske beror det på att självsäkerheten är lite för stor och att man lätt underskattar motståndet från övriga världen. En vanlig falafelrulle för 25 spänn i all ära, men i falafel-vm gäller det att tänka utanför boxen. 
– Vi kunde se förra året att en del deltgare ställde upp med den klassiska falafelrullen. Men den här tävlingen handlar om mer än det och det är helt valfritt vilken falafelrätt man väljer att leverera. När man har chansen att välja vilken rätt som helst, då är det skarpt läge säger Pierre Orsander och fortsätter.
– Malmö har lite att leva upp till och det gäller att leverera en helhet. Juryn tittar ju på flera olika komponenter.

Årets falafel-VM äger rum den 14 december i Lokal 17 i studiohuset vid Hjälmarekajen. Trots att själva tävlingsmomentet avgörs utan livepublik är det inte omöjligt för allmänheten att komma och se vem som vinner i de olika kategorierna. 
– Vi kommer att öppna upp för mingel och afterwork vid 17-tiden och samtidigt annonsera årets vinnare. Därefter kommer man kunna hänga kvar och mingla fram till klockan nio, avslutar Pierre Orsander. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.