Faktiskt.se är journalistikens 15-åriga mopedpolis

17:38 11 Jun 2018

Frasse Levinsson tycker att faktagranskningssajten faktiskt.se är meningslös.

Jag har stört mig på Viralgranskaren i alla år. Ni vet, sajten som ligger bakom avslöjanden som att Facebook inte portar Stefan Löfven om en viss bild på Facebook får över 50 000 likes, att Liberala ungdomsförbundet inte demonstrerar utanför Österrikes ambassad och kräver att Josef Fritzl frias, att regeringen inte har "tagit bort" regalskeppet Vasa för att inte kränka båtflyktingar, att Stefan Löfvens pappa inte är den tyska nazisttoppen Martin Bormann eller att pensionärerna på ett svenskt äldreboende inte fick två köttbullar och en potatis var som midsommarlunch?

Utifall att exemplen inte talar för sig själv menar jag att Viralgranskaren mest granskat dumheter som vem som helst förstår inte är på riktigt. Därför bekymrade det mig något oerhört när jag läste att Sveriges Radio, Sveriges Television, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet gått ihop och startat faktiskt.se för att bekämpa fake news tillsammans. Inte nog med att idiotin kanske inte behöver granskas från början: vad säger det om kompetensen på redaktionerna att journalisterna behöver samarbeta med andra tidningar för att avgöra om information är sann eller inte? Ska inte varenda journalist från respektive mediehus klara av det på egen hand?

Hur många finns det egentligen som går in på någon högerpopulistisk nättidning, läser att regalskeppet Vasa har tagits bort för att inte kränka båtflyktingar och sedan tar det för sanning? Även om Sverigedemokraterna är på frammarsch är det väl bara de mest förvirrade rasistiska dumskallarna som på riktigt tror på det? Och hur många av dem, de största foliehattarna i landet, kommer låta sig övertygas om att det inte förhåller sig så av journalister som bor i pk-reservat på Södermalm?

Tillräckligt många, tror de mest respekterade medierna i Sverige, som tillsammans beter sig som den där 15-åringen som kör omring på sin moped och falsklarmar polisen: "Hallå, jag har hört att LUF vill frita Josef Fritzl, bäst att vi kollar det!".

Deras senaste avslöjande är till exempel att ungdomsturneringen Gothia Cup faktiskt inte har "fört in islam i sin värdegrund och förklarat fläskkött haram". Who knew?

Läs även: Moa Wallin spår 2018.

 

 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!