Eurovisionundret Daði Freyr undviker ögonkontakt i mataffären

14:33 28 Apr 2021

Trots att det inte blev någon final i Eurovision 2020 har nog ingen i hela Europa kunnat undgå den isländska superhiten Think About Things. Nu spänner Daði Freyr bågen och siktar mot såväl final som ett debutalbum.

Det isländska popundret Daði Freyr har slagit igenom i mer eller mindre hela Europa, men ännu saknas ett debutalbum. Snart kommer det att ändras. Över en svajig zoomlänk pratar vi med den Berlinbaserade artisten – som tillsammans med sitt band tävlar med den nya låten 10 years i Eurovision Song Contest 2021.

Hur ser berättelsen om Daði Freyr ut? 
– Jag tror det var 2011 som jag började skapa elektronisk musik. Och det har jag fortsatt att göra sedan dess. Men Gagnamagnið (bandet) startades 2017 bara för att kunna tävla i Eurovision Song Contest. En av bakgrundssångerskorna är min lillasyster. Sedan har vi min fru som spelar instrument och tre av våra vänner.


"Jag hade aldrig kunnat se mig själv i tävlingen"
 

Varför deltog ni i den isländska tävlingen?
– Jag skickade in en låt som ett slags skämt. När det väl stod klart att den skulle vara med i tävlingen skulle en av mina kompisar sjunga. Men efter en eller två veckor sa han att han inte hade tid. Då pushade man för att jag skulle sjunga, då jag gjorde det på demon. Till slut bestämde jag mig för att sjunga den själv och sätta ihop ett band.

På vilket sätt var det ett skämt att skicka in ett bidrag?
– Jag hade aldrig kunnat se mig själv i tävlingen… det var väl egentligen inte ett skämt, men från början ville jag bara se en av mina låtar sjungas. Jag planerade aldrig att det skulle vara något mer än en engångshändelse.

Totalt har Daði Freyr deltagit i den isländska tävlingen två gånger tidigare. Den första gången var 2017 och den andra gången var i fjol med låten Think About Things, som gick och vann. 

Vad var er ambition med att delta den andra gången?
– Det största målet var att komma till ESC och efter det kunna få större gigs på Island. Sedan blev allt så himla mycket större. Det känns fantastiskt att så många lyssnar på musiken. Om folk kommer till mina shower för att de vill ha kul har jag lyckats. Men sedan låten släpptes har covid-19 härjat.

Hur känner du kring faktumet att folk känner igen dig på stan?
– De flesta vet vem jag är på Island. Ibland är det kul att prata med folk, men det beror på hur jag mår eller vad jag sysslar med. Om jag till exempel går in i en mataffär är jag medveten om att folk tittar, och då försöker jag undvika ögonkontakt. Nu har det även börjat hända i Berlin, vilket känns konstigt.

Många känner antagligen igen bandet tack vare de gröna tröjorna och det speciella scenuppträdandet. Jag undrar vilken roll designen och uppträdandet spelar i skapandeprocessen.
– Som ett Eurovisionband är det superviktigt. Uppträdandet är minst lika viktigt som själva låten. Något av de bästa som jag vet är att uppträda live och när du ser en show ska det vara en stor upplevelse. Men när det bara är jag och Árný (fru) som spelar använder vi inte fejkinstrument eller liknande.

Vad gör du härnäst?
– Jag ska påbörja mitt debutalbum. Jag har inte skrivit alla låtarna ännu, men jag har redan börjat planera ungefär vad jag vill ha med på skivan. Sedan ska jag ut på turné. Jag tror att jag kommer till Sverige 2022 om covid-19 chillar lite framöver. Eller för alltid.

Finalen i Eurovision Song Contest går av stapeln den 18-22 maj 2021.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!