EU-monument für alle

10:42 2 May 2022

"Europaparlamentet uppmanar kommissionen att överväga möjligheten att stödja upprättandet av ett EU-monument i varje kommun i medlemsstaterna för att ge medborgarna en visuell symbol för den europeiska integrationen."

Så lyder ett beslut som Europaparlamentet röstade igenom i april. Det lär aldrig bli något av det, men Nöjesguiden har lekt med tanken på hur det skulle kunna se ut.

Varför det inte lär bli något av just det beslutet är för att det kräver att det då röstas igenom i såväl EU-kommissionen som i ministerrådet. De kan däremot välja att anta andra delar av resolutionen med mer genomförbara förslag. Men överväga möjligheten att stödja något kan de naturligtvis alltid uppmanas till.

“Själv kommer jag att fortsätta vara gotlänning, skåning och svensk – med största respekt för nationalstater och deras suveränitet – hur mycket utbildning ni än tvingar på mig. Och självklart röstade jag nej till den här EU-propagandan.” Så förklarade sverigedemokraten Jessica Stegrud varför hon röstade emot förslaget. Det gjorde för övrigt alla andra svenska EU-parlamentariker också, även om de inte gett någon förklaring till om de kommer fortsätta vara gotlänningar och skåningar. 

NÖJESGUIDENS FÖRSLAG

Göteborg

GÖTEBORG

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk hamnade i blåsväder under föregående mandatperioden när det uppdagades att hon tagit ut ett traktamente samt använt pengar ur kontorsbudgeten för att köpa “ganska många 3D-klitorisar” från RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning. Apropå blåsväder är hon från Göteborgs kommun (eller stad som de lite grandiost kallar sig), där vi föreslår detta verk för att både ge en visuell symbol för den europeiska integrationen men också påminna om att Göteborg är en fittstad.

Robertsfors.

ROBERTSFORS

I Ånäset i Robertsfors kommun finns sedan 2015 världens näst största osthyvlar. De har egentligen stått där sedan 2004 och var då de största men sedan norska Ringebu kommun (som de lite grandiost kallar sig) uppförde en på 7,7 meter ligger man tvåa. Osthyvlarna i Ånäset symboliserar porten till Ostriket — förslaget om en ostbåge faktiskt formad som en båge var inte en symbol av intresse. Hyvlarna finansierades av Robertsfors kommun och av EU, men utan syftet att ge en visuell symbol för den europeiska integrationen. Bara porten till Ostriket. Ett förslag på en sådan symbol, som klingar väl med hyvlarna men också symboliserar den europeiska integrationen är följande — en Babybel. Världens största såvida de inte bygger en lite större i Norge. 

Évron.

ÉVRON

Naturligtvis ska inte EU-monument uppföras enbart i svenska kommuner. Det kan te sig naturligt att den franska kommunen Évron, där huvudsaken av Europas Babybel för övrigt produceras, skulle ha ett kolossalt euromynt eller dylikt med tanke på uttalet av stadens namn.  Nej - den skulle förmodligen stjälas, antingen i ett komiskt försök att köpa ett “for really big mistakes”-sudd, eller av oförutsedda strejkorsaker. Man kan knappt låta fransmännen ha någonting. Världens ännu större osthyvel, så att Ånäset hamnar på tredje plats, det får de banne mig inte. Men de ska påminnas om Europa, och att porten till Ostriket finns och ligger långt från Évron. Därför ska en skalenlig (om skalan är jättestor) Västerbottenost uppföras i Évron.

 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!