Ett vin(n)ande koncept

Ellinor Åkesson 14:24 29 Aug 2018

Ett flertal utbildningar sätter vintillverkning på schemat under hösten, genom ett samarbete med vinhotellet The Winery Hotel.

Alkohol under skoltid brukar inte vara någonting man vanligtvis uppmuntrar men från och med i höst kommer det till viss del att låta annorlunda på några skolor runt om i landet. Nytt för i år är nämligen att restaurang-, turism- och hotellskolor erbjuder elever från respektive utbildning att få vara med och delta under själva vintillverkningen.

Den 7 september levereras tio ton druvor till The Winery Hotel i Solna för att bli till vin och med under arbetsprocessen kommer alltså elever från tre olika skolor att vara. Närmare bestämt Bromangymnasiet i Hudiksvall, Jenny Nyströmskolan i Kalmar och Internationella hotell- och restaurangskolan i Stockholm.
– Vi är så glada och tacksamma över att få vara med om det här. Att få ta del av hantverket och kunskapen som ligger till grund för kvalitetstillverkning av vin är en viktig upplevelse för våra elever, menar Malin Hånell som är projektledare och lärare på hotell- och turismprogrammet vid Bromangymnasiet i Hudiksvall.

Pedagogerna som arbetar inom utbildningarna anser att det är viktigt att få en uppfattning om själva hantverket som vintillverkning innebär och att det här är ett bra sätt att bredda sin kunskapsbank på. Även Ejnar Söder, som är en av delägarna i The Winery Hotel, är engagerad i frågan och tycker att ”det är en ynnest” att få sprida kunskapen vidare.

Undervisningen kommer att vara under ledning av hotellets personal, som också arbetar som vingårdsarbetare, och gå ut på att eleverna får lära sig om allt från druva till dryck. Råkar det vara så att man studerar någonting annat men har en stort intresse för vin vid sidan av kan det vara bra att känna till att hotellets vineri som vanligt även är öppet för allmänheten och att man kan få sig en ordentlig rundtur i detsamma bara man bokar i god tid.

The Winery Hotel i Solna norr om Stockholm öppnade i januari 2015 och är en kombination av urban vinproducent och modernt botiquehotell. Utöver två restauranger, en rooftop-bar med pool, en vinbar och 184 hotellrum anordnas även vinprovningar och visningar i vineriet dagligen.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2018.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!