Arc Raiders.

Ett spelår att se fram emot

13:38 18 Jan 2022

Efter mellanåret 2021 är förväntningarna högt ställda. Är det här året då alla kan få tag i en Playstation 5, eller är det nu Xbox Game Pass vinner?

Groundhog Day-känslan i att skriva en krönika blickandes framåt rakt in i en platt tidsloop är påtaglig. För de stora, pampiga spelupplevelserna blev 2021 ett mellanår. När halvledarbristen och pandemin knuffade framtiden framför sig fick vi istället blicka mot alla de mindre spelen för att hitta höjdpunkter. Visst fanns det mycket att hitta där med, men det var svårt att skaka av sig känslan av att spelmediet varit satt på paus. Blir det bättring i år?

Giganternas kamp står som vanligt mellan Microsoft och Sony, med Nintendo verkandes i sitt eget lilla hörn. De riktigt stora titlarna som planerats för året kommer också från dessa tre. Eller vad sägs om Horizon: Forbidden West, Starfield och The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2? Som om det inte vore nog kommer salva nummer två i form av God of War: Ragnarök, Senua’s Saga: Hellblade 2 och Pokémon Legends: Arceus. Åtminstone ett par av dessa titlar kommer garanterat vara med på årets topp 10-lista.

Stockholmsbaserade superutvecklaren Embark Studios har äntligen dragit bort skynket från sitt första stora spelprojekt. Arc Raiders är ett co-op-spel där spelarna beskyddar en version av planeten jorden som ser lika vacker ut som den är trasig. Det ser retroinspirerat ut och samtidigt exakt så framkant som en kan förvänta sig av en spelutvecklare som sugit åt sig så mycket kompetens som Embark gjort sedan Patrick Söderlund lämnade Electronic Arts 2018. Nästa generations Destiny-dödare kan mycket väl komma från Stockholm.

Om Arc Raiders är det stora svenska tillskottet i år så kanske Wishfullys bedårande Planet of Lana är det lilla. Också här verkar jorden bli ansatt från rymden, men i Planet of Lana är det en ensam flicka och hennes husdjur som förhoppningsvis ställer allt tillrätta igen. Och om tvådimensionella pusseläventyr med storslagna berättelser är din grej lär Somerville, som innehåller spår av Inside-DNA, säkert också tilltala.

Det oväntade samarbetet mellan George RR Martin och Hidetaka Miyazaki, Elden Ring, släpps också i år. Av förhandsrapporterna att döma kan det här bli något att hålla ögonen på. Vill du hellre ha din fantasy Warhammer-målad kommer Total War: Warhammer 3 snart - och 40K-röjet Darktide med.

För skräck-/zombiefansen därute blir 2022 ett spännande år. Dying Light 2: Stay Human är ett ambitiöst Romero-/parkour-spel. Stalker 2: Heart of Chernobyl är ett atmosfäriskt äventyr i en radioaktiv zon som muterats bortom all sans. Men allra bäst ser Scorn ut – en resa in i HR Gigers skruvade värld av kött, metall och ben.

Vi hoppas också att 2022 för med sig samma nivå av positiva överraskningar som 2021 faktiskt gjorde. Metroid Dread var ett spel som ingen räknade med - och som sedan sopade banan med nästan allt. 
Av alla negativa aspekter pandemin släpat med sig är de som drabbat spelmediet naturligtvis sekundära. Men samtidigt är det just till spelen många vänder sig för tröst, eskapism och social interaktion. Och mycket talar för att 2022 ändå blir året då den där pausknappen äntligen lossnar och spelmediet tar steget in i nutiden. Och vi, vi är redo.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!