Ett nytt kapitel för Berntson Bhattacharjee

Sara Bäckbro 16:02 18 Aug 2022

Efter flera lyckade popup-utställningar i London, Stockholm och Falsterbo tar Berntson Bhattacharjee Gallery nästa steg.

Ute i de sörmländska markerna på Claestorp slott i Katrineholm har Jessie Stevenson flytt Londons oljud. Under en månad skall hon få vara nära både natur och sjö. I den gustavianska inredningens pastelltoner och samlingen av Old Masters får inspirationen flöda och koncentrationen styra. Det är genom London-duon Lovisa Vit (tidigare Berntson) och India Bhattacharjee som Jessies artist-residency kom att hamna just här. Det är första gången de arbetar med en konstnär på detta sätt, och det fungerar som en studio för konstnären med ett byte av miljö som kan både inspirera och framhäva konstnärskapets egenskaper. 

För Jessie innebar det nästan trettio nya målningar till Berntson Bhattacharjee Gallerys kommande utställning i oktober i Stockholm.
– Jessies konstnärskap har något bekant hos sig. Det finns inspiration från traditionellt landskapsmåleri som Turner och Delacroix samtidigt som det är kontemporärt, abstrakt och med puls. Även paletten är bekant, men överraskande, jag tror det är därför det finns något magiskt i hennes målningar som flera betraktare kan ta till sig. 

India och Lovisa berättar att allting startade under pandemins nedstängningar i London. Det var då  behovet av konst, kultur och liv växte hos folk. Det bredde ut sig, kom åt nya grupper och intressanta uttryck. Genom sociala medier strömmade nya konstnärskap ut. De fick uppmärksamhet men inte tillräckligt mycket för att kunna ta steget framåt. Det fanns ett behov att få se och uppleva konsten, speciellt för ett yngre konstnärskap.
– Det första mötet är viktigt. Är man inte välkänd, säg Damien Hirst, får man inte samma kontakt med ett nytt konstnärskap online. Det är i det fysiska och intima mötet som konsten kommer till liv. 

Detta var startskottet för de två vännerna att vilja göra något eget. De hade lärt känna varandra genom konsten. När Lovisa flyttade till London för sju år sedan började de umgås mer.
– Det enda vi gjorde var att gå på vernissager och utställningar. Vi diskuterade konsten och livet och det var där som grunden till vårt galleris filosofi kom till. Vi ville hjälpa nya konstnärer att komma ut på marknaden, visa upp sitt skapande och ge en plattform som är lika intressant för den nya konsten som den nya publiken. Det var otroligt effektfullt och idag är vår publik väldigt blandad vilket vi är stolta över. 

Efter flera lyckade pop-up utställningar i London, Stockholm och Falsterbo är det nu dags för ett nytt kapitel för galleriet.
– Vi är i processen att hitta en permanent plats för oss. Pop-up konceptet gav oss mycket positivt. Frihet att aldrig kompromissa med vår egen vision för projektet på grund av en hög hyra. Vi kunde curera olika utrymmen och platser som utmanade det kunniga konstögat samtidigt som det gjorde konsten mer mottaglig. Dock ger en fast plats utrymme för längre planering och trygghet. Så nu tänker vi göra båda två. 

Det permanenta galleriet kommer vara i London men flera pop-up utställningar kommer ske i Sverige framöver. De berättar att det är en väldigt stor skillnad på att ställa ut i London  gentemot exempelvis Stockholm. En öppning i London innebär en mer oväntad och kontrastrik publik.
– Det är samlaren, institutionen, elever från konstskolor och konstintresserade. Det är en naturlig del av kulturen att man tar del av och går på konstutställningar. Men i Sverige är det inte lika vanligt har vi märkt. Där är det mer för en reserverad grupp. Samtidigt ser vi en förändring senaste tiden. Det är mycket som sker i Stockholm på konstscenen just nu. Nya gallerier, events, vernissager och fester. Det behövs för att göra konsten mer tillgänglig, det gynnar kulturen på så många sätt. 

Den kommande utställningen med Jessie Stevensen kommer att ske i Stockholm på Linnégatan 4 mellan den 27 oktober och 11 november. Samtidigt ställer de ut de två aktuella konstnärerna Leo Park och Anton Alvarez i London. Parallellt med Londons konstmässa Frieze ställer de även ut på 1:54 African Art Fair med Sola Olulode.

 

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!