Ett Kina i miniatyr

11:17 13 Dec 2022

Carl Bodin Svensk besöker stans nyaste hotellrestaurang.

Att Petter Stordalen och hans många hotell har bidragit med en stor förändring av Göteborgs upplevelsescen de senaste tio åren är inte en överdrift. Stilbildande Posthotellet kom först och därefter har staden bebyggts med en handfull nya hotell och restauranger i Choicekoncernens regi. 

Det senaste tillskottet ligger på Pumpgatan 5 i hotellet The Pier, på Lindholmen, inkvarterat i volvoägarna Geelys nya campus ”Uni3 by Geely”. Hotellet har genomgående stilmässiga kinesiska influenser men kronan på verket är den stilbildande kinesiska restaurangen Fei. 

Restaurangen ligger på tionde våningen med vacker utsikt över hamninloppet och serverar naturligtvis enbart kinesisk mat. För att åstadkomma en äkta kinesisk matupplevelse har restaurang Fei rekryterat två prisbelönta kinesiska kockar som basar i köket. Köksmästaren heter Guowei Zhou och kommer från Shandong provinsen i norra Kina och vid hans sida återfinns sous chefen Zengle Lai från Guangdong provinsen i sydöstra Kina. 

Tillsammans har kockarna satt ihop en meny med mat anpassad att dela vid bordet och med smaker och tekniker från tre av Kinas åtta olika typer av kök. Det kantonesiska köket kännetecknas av varsam tillagning av råvaror för att frambringa dess naturliga smaker. Fisk och skaldjur dominerar och ångkokas oftast försiktigt. I skarp kontrast till detta återfinns också det livfulla köket från Sichuanprovinsen med intensiva smaker som domineras av chili och sichuanpeppar. Avslutningsvis erbjuds också rätter med sitt ursprung söder om Shanghai, i Zhejiang, där dumplings fyllda med fisk är populärt och en fäbless för risvin ger maträtterna en djup och sötsur karaktär. 

Ambitionen är högt satt och Fei siktar på att bli en modern restaurang som går i bräschen för kinesisk matlagning i Norden. Här erbjuds en á la carte bestående av, likt seden kräver, kalla rätter såväl som soppor som skall fungera som en brygga till varmrätterna följt av söta desserter. För den som inte önskar välja, utan vill uppleva hela den kinesiska matupplevelsen erbjuds också en tiorätters avsmakningsmeny. Menyn kan avnjutas tillsammans med olika teer eller risvin från Shaoxing och den kinesiska spritdrycken Baijiu. 

Det är dock inte enbart maten som hämtat sin inspiration från Kina, utan hela interiören på Fei är en oblyg flirt med kinesisk estetik där moderna inslag möter det traditionella med mörka träslag, ljuslyktor och vacker keramik. I anslutning till restaurangen återfinns också en cocktailbar där specialiteten är drinkar baserat på Baijiu, olika typer av teer och risviner på glas. I en annan dela av lokalen finns också en chambre séparée, med hänförande utsikt över vattnet, för den som vill sitta lite mer avskilt. För att verkligen uppleva det kinesiska kökets kokkonster fullt ut, finns också möjligheten att följa kockarnas arbete på första parkett genom ett chef’s table. 

Fei öppnade upp för allmänheten under den sista veckan i november och håller framöver öppet från tisdag till lördag.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2022.

0 Kommentera

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.