Etnografiska museet riktar strålkastaren mot mänsklighetens största fråga

Redaktion 15:41 24 Sep 2020

Utställningen Human Nature går till botten med relationen mellan människan och klimatet.

Den egenproducerade utställningen Human Nature på Etnografiska museet belyser både hot och hopp gällande människans relation till planeten jorden. Utställningen har visats på Världskulturmuseet i Göteborg sedan februari 2019 men flyttar nu till Stockholm och Etnografiska där den kommer att få en fast hemvist ända till den 7 januari 2022. 

Human Nature, som visas i en helt ny del av museet, är inspirerad av forskningsprojekt som berör framtiden. Ett av dessa är Beyond Efficiency som visar hur dagens miljöproblem har påverkat framtidens design. Som exempel visas bland annat prototyper av en vattenfri toalett och en biokolspis.
– Även om utställningen tar upp allvarliga problem vill vi att besökaren ska lämna den med en känsla av hopp. Att lösningar finns och att det finns människor som arbetar för att skapa förändring, säger Tina Landgren som är utställningsproducent på Världskulturmuseerna.

Genom en Facebookkampanj har Etnografiska museet även samlat in onödiga köp från allmänheten. Bland de föremål som visas upp som ett resultat av denna finns en burk med svensk luft och en BH helt i plast.
– Gensvaret på vår efterlysning var väldigt bra och det var kul att se. Vi tänkte att de flesta nog har något de köpt som de kände kanske inte var det mest nödvändiga. Att vi ställer ut dessa är inte för att man ska skämmas, utan för att visa hur lätt det blivit att konsumera, fortsätter Tina Landgren.

Förutom den fysiska utställningen har Carola "Eko-Carola" Magnusson som driver Etnografiskas museirestaurang Matmekka tagit fram en specialkomponerad Human Nature-meny.
– Alla rätter bygger på närproducerat i kombination med hållbarhet för kommande generationer. Eftersom Matmekka bor på Etnografiska museet tar vi hänsyn till alla producenter runt jordklotet, säger Carola Magnusson.

Specialmenyn som bland annat består av en Pad Thai på sockertång från västkusten serveras varje dag till lunch. Under onsdagskvällar har restaurangen extraöppet och då erbjuds en mer omfattande meny. 

Human Nature visas från den 26 september 2020 till den 7 januari 2022. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2020.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!