Etikettregler för sexfies – så skickar du nakenbilder

16:56 18 Mar 2015


En selfiepinne kanske kan vara behjälplig när du ska ta en sexfie?

Jag läser mitt horoskop.
”Den största aktiviteten i ditt kärleksliv i början av månaden dyker upp på telefonen eller mailen, kära tvilling.” Som ni förstår fyllde detta mig med både uppgivenhet och hopp.

Senare på dagen fick jag dock en sexig bild på mejlen av en älskling. Jag älskar tanken på att någon har tagit en bild på sig själv med tanken att jag ska titta på den och tänka ”vad söt” eller ”vad sexig”. Det är så bekräftande att någon anstränger sig tillräckligt för att skicka en fin sexfie till mig.

Vi verkar ha ett feministiskt konsensus om att selfies är av godo. Med selfies kan vi ta kontroll över vår yta, som vi annars blir dömda för ofrivilligt, oavsett. Och det är positivt att det finns fler representationer av yta än den som vi vanligen översköljs av – vit, smal, cis och så vidare. Dessutom lever vi ändå i en sådan extrem bildkultur att det är logiskt att vi själva deltar. Logiskt för alla, förutom min mamma som ofta frågar mig: ”Din kompis lägger upp så många bilder på sig själv… Hur mår hon egentligen?”

Så sexfies då? Med ovanstående resonemang är det logiskt att vi även objektifierar oss själva sexuellt. Vem kan låta bli? Det finns något mycket erotiskt i att ta en (fördelaktig) bild på sig själv, för att sedan skicka den till någon som man önskar var i rummet. Eller någon som man aldrig kommer att träffa, som kanske tar på sig själv i sin ensamhet på en annan kontinent. Det är charmen med internet. Men också ickecharmen, bilderna kan ju spridas på ett oönskat sätt. Men jag är ingen kändis, varför skulle just en bild på mig ”läcka”? Finns det inte tiotusentals bilder på internet redan, på andra mycket mer intressanta personer? Jag hoppas det, för jag har nämligen alltid varit glad i att skicka bilder på mig själv.

Det finns också varianten med olika typer av submissionbloggar på till exempel Tumblr, där man kan skicka in (ofta anonymiserade eller ansiktslösa) sexbilder på sig själv om man känner för det.

Texten Towards a Theory of The Dick Pic av Tracy Jeanne Rosenthal är ett försök att analysera kukbilder på ett närmast konstteoretiskt vis. ”Despite its omnipresence, the dick pic is remarkably under-theorized”, som hen själv skriver. I korthet hävdar texten att kukbilden är ett exempel på hur även maskulina har börjat ägna sig åt ”feminint arbete”, från ”rediga jobb” till immateriellt sådant, emotionellt kanske. Män objektifierar sig själva, gör sig till mätbara ting, exploaterar sig frivilligt, om man nu kan göra det. Allt detta symboliseras av kukbilden, denna underskattade fotogenre.

Jag tänkte bidra till detta teoretiserande på ett mer pragmatiskt sätt, genom en skiss till etikettregler för sexfies.

1. S
kicka inte en sexfie till någon som inte har visat intresse eller indikerat att den vill ha en sådan bild. Särskilt om den innehåller ditt kön. Det är nämligen att likställa med blottande och sexuella trakasserier, oavsett hur mycket du gillar ditt kön själv. Om du tänder på att personen inte vill ha bilden, sök hjälp.  

2.
Bekräfta den som har skickat en sexfie ordentligt, om du blir glad. Det är nämligen det den vill. Se inte detta som ett tillfälle att gamea, tack!

3.
Skicka tillbaka en bild, annars är det oförskämt. Det finns en sexfieekonomi som inte är att underskatta. Om jag skickar en sexfie till dig så skickar du en tillbaka, annars kommer jag tolka det som att du inte är intresserad.

4. Kör lite förspel! Det är alltid en bra idé att först skicka någon bild på till exempel ditt ansikte innan du går på de lite mer hardcore kroppsdelarna.


5. Ansträng dig gärna för att ta ett bra foto. Men skicka för guds skull inte en svartvit eller sepiatonad bild, eller något annat ”konstnärligt”.


6. Skicka inte vidare bilden du har fått till andra. Du kan eventuellt visa den för andra på din telefon eller dator (vi har nog alla gjort det). Men att klicka vidarebefordra ut i cyberrymden är bara oschysst. Särskilt om det är i en gruppchatt på Whatsapp.

7.
Ha inte en mapp med namnet ”Baes” på din dator med olika nedsparade bilder som du har fått skickade till dig.


8. Sist men inte minst! Efter att det har tagit slut mellan er, lägg inte upp bilderna någonstans utan radera dem gärna, om du har någon värdighet. Spara dem om du vill, men då som ett vackert minne.

Med detta sagt, fota på. Smartphones har inte så bra kameror som de har i dag för ingenting.

Skicka gärna frågor i text- eller bildform, till frågelådan på 666@nojesguiden.seLäs även: Så undviker du att få dina nakenbilder spridda på nätet.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
2 Visa kommentarer (2)

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!