Estonia-filmaren får antipris

14:03 12 Jan 2022

Hur lågt får man sjunka?

Hösten 2020 mottog filmskaparen Henrik Evertsson Stora journalistpriset i kategorin Årets avslöjande för dokumentären Estonia – Fyndet som ändrar allt. Nu belönas han med ännu ett pris, men ett mindre smickrande sådant. Föreningen Vetenskap och folkbildning har nämligen utsett både Evertsson och Stora journalistprisets jury till Årets förvillare 2021.
– Henrik Evertssons dokumentär är ett konspiratoriskt hopklipp som, förutom att förvilla, även har gjort många anhöriga illa och försvårat deras sorgearbete. Att Evertsson applåderades av Stora Journalistprisjuryn och tilldelas priset Årets avslöjande är ofattbart. Att låta människor med trauma exponeras på detta sätt är djupt oetiskt och oförsvarligt. Den journalistiska täckningen kring dokumentären har varit en stor pressetisk blunder som vi hoppas att media tar lärdom av, säger Vetenskap och Folkbildnings ordförande Pontus Böckman i ett pressmeddelande.

I dokumentären presenteras ett tidigare okänt hål i fartygets skrov. Ett hål som inte imponerar på föreningen Vetenskap och Folkbildning. 

"Evertssons spekulativa dokumentär har med konspirationsteoretiska argument och knep närt ett ifrågasättande av den officiella förklaringen till ett av vårt lands största tragedier. Tittaren ges varken en rättvis bild av myndigheternas arbete eller en redogörelse för svagheterna i alternativa förklaringar till olyckan. En god journalist hade strävat efter att ge allmänheten relevanta fakta i stället för att torgföra en spektakulär spionfantasi kring händelseförloppet", skriver Pontus Böckman.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!