Årets sommarsalong på Esperanto har thailändska rötter.
I samband med att Esperantos matsal stänger för sommaren, öppnar Sayan Isaksson med personal för femte året i rad upp sommarsalongen. Temat för i år är inspirerat av köksmästarens hemland och går därför under namnet Thailandish Roots.
– Det senaste året har jobbet tagit mig både till Hong Kong, Indien och nu senast till Malaysia, där det indiska och thailändska köket liksom smälter ihop, säger Sayan Isaksson som även är delägare av Esperanto.
Menyn kommer att bestå av en à la carte-meny där traditionella thailändska smaker tolkas på ett sofistikerat men samtidigt lekfullt sätt.
– Under gästspelet på Mandarine Oriental i Kuala Lumpur fick jag verkligen upp ögonen för sofistikerad thailändsk matlagning. Det Thailändska köket är högintressant och väldigt rikt, och kan vara så mycket mer än grön curry och mat från thaikiosken runt hörnet.
Säsongen i sommarsalongen pågår från den 26 juni till den 28 juli och håller öppet tisdag till lördag mellan 18:00 och 23:00.
Några rätter från Thailandish Roots
Prawncrackers med köttig chilisylt
Lättrökta vaktelägg marmorerade i svart te och fisksås
Röd Endive med kikärta och Mussamancurry
Tomater och thaibasilika i färsk kokosmjölk
Råskuren lax, koriander, citrongräs, limeblad och gotlandsgurka
Kolgrillade kycklingvingar med skaldjurssocker
Fermenterad fläskkorv från Ubon med svart vitlök
Bananblad fyllda med ris, torkade havskräftor och djungelcurry
…Och på gården blir det barbeque
Samtidigt som Esperanto byter skepnad och flyttar ut i salongen, flyttar systerkrogen Shibumi ut på bakgården där de tänder grillen och bygger en temporär ölhall. Från och med den 22 juni till den 28 augusti håller restaurangen i källaren stängt och ersätts istället av sommarvarianten. Ölhallen består av ett partytält modell större som har slagits upp där restaurang Råkultur tidigare höll till.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2018.