Erkänn festande som intresse

13:01 30 Oct 2014

seun-kuti2.jpgSeun Kuti & Egypt 80.

Jag hade någon slags klubbpeak när jag var i 18-årsåldern. Då bodde jag i Stockholm, hade av konstig anledning mer pengar än idag, och var precis den perfekta blandningen mellan storögd och blasé som passar klubblivet så bra. Och jag köpte hela grejen med listor, pointers, kort och drinkbiljetter utan att ifrågasätta. 

Nu har det gått lite drygt fem år. Är inte lika storögd längre, i alla fall inte när det kommer till klubbliv och känner att jag har bockat av det mesta. Har stampat i de flesta industrilokaler, gått på skogsrave, hängt med tillräckligt många dj:s och promenerat hem i solnedgången i strumplästen så pass många gånger att det inte längre känns som att leva i en Veronica Maggio-låt. 

Samtidigt ser jag det inte ta slut. Har man som jag, och många med mig, festat åtminstone varje helg sedan tonåren, är det redan vid 23 en ganska stor del av ens identitet. Jag börjar komma till sans med att det kanske faktiskt är ett av mina stora intressen i livet, även om jag hellre önskat att det vore litteratur eller konst. Jag kan argumentera för att det skulle vara en del av ett musikintresse förvisso, och ska jag vara generös mot mig själv är det faktiskt den stora anledningen till att fortsätta gå ut och festa. 

På gott och ont känns klubblivet i Malmö inte alls anpassat efter 18-åringarna. Väldigt lite är glammigt och kreddigt på det sättet man gärna vill åt som nykläckt klubbkid. Samtidigt är det inte på den 30-plusnivån att folk bara vill sitta på någon barpall, sörpla i sig ostron och diskutera Mad Men.  

Kanske kan vi alla leva i harmoni i Malmös uteliv. Nedan följer några riktigt bra tips från en 23-årig vikarierande klubbredaktör till er läsare, fem kvalitetstips för fem kvällar där musiken står i fokus, och där de storögda och blasé kan leva i en perfekt symbios. 

 

Bäst just nu

 

1. Seun Kuti & Egypt 80

Babel, Spångatan 38 i Malmö, den 31 oktober

Seun Kuti är son till den legendariske musikern och aktivisten Fela Kuti och leder sedan 1997 faderns band Egypt 80. Afrobeats och musikalisk historia garanteras när Seun Kuti & Egypt 80 gästar Babel. Förband är Captain Carpet and His Oriental Psychojugend.

 

2. Horse on Horse presents: Sadar Bahar

Kontikibar, Takkelloftvej 1 Z i Köpenhamn, den 

1 november

Chicago-legenden Sadar Bahar kör ett fyra timmar långt dj-set på dagsfesten på båten Kontiki. 

 

3. The Hanged Man

Inkonst, Bergsgatan 29, den 7 november

Rebecka Rolfarts soloprojekt The Hanged Man släpper minialbumet First Quarter Moon den 10 november. Som vi har väntat! Efter albumsläppet åker The Hanged Man på miniturné och stannar till i Malmö. 

 

4. Tun Up!

Babel, Spångatan 38 i Malmö, den 14 november

Malmös nya tillhåll för dancehall, hiphop och global bass stavas Tun Up! Bakom klubben står J Cartel, Frida Irave och Makks, alla välkända ansikten inom Malmös klubbliv. 

 

5. Alice Boman

Koncertsalen, Emil Holms Kanal 20 i Köpenhamn, den 15 november

Alla älskar Alice Boman! Hennes finstämda och sköra röst har trollbundet oss det senaste året, och nu tar vi återigen chansen att se henne när hon spelar i Köpenhamn. 

 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!