Erk & Academics släpper nytt

18:41 27 May 2020

Random Bastards, Sveriges tajtaste kreativa klick i norr har sedan 2002 satt norrländsk hiphopkultur på kartan. För tredje året i räkningen är det dags för storspovsmånad, månaden som för ornitologer innebär att landskapsfågeln storspoven återvänder hem till norr, men för Random Bastards och musiktörstande fans även innebär den stora musiksläppsmånaden från kollektivet. Idag är det Erk & Academics tur att droppa en tokfärsk tune producerad av Pregame och Academics med den inte helt oväntade titeln Skateboardlåten, en given uppföljare till Snowboardlåten som släpptes 2018. Vi ringde upp Erk mitt i rådande merchkaos för att prata om skateboardåkning, Umeåklicken och storspovsmånaden. 

Först Snowboardlåten nu Skateboardlåten. Är du mer skate än snow idag? 

– Sjukt svårt att säga, jag älskar verkligen båda. Brädåkning är definitivt mitt största intresse och även något som inte går att mäta i tråkiga siffror. Skate är oftast mer spontant så det är smidigare att bara ut och tväråka lite, men på vintern har Käp och jag upptäckt noboard / snowsurf (utan bindningar) som blir en slags mix, det är drömmen! Som du hör är det omöjligt att svara.
I pressmeddelandet står det att låten är en hyllning till livsstilen, vad innebär den för dig? 
– Att lätt kunna dra ihop ett gäng kompisar och fara ut med brädorna är drömmen, det behöver inte ens vara ett bra spot, med skönt folk och lite picknick blir allt skoj. Det är inte en tävling trots att alla vill utvecklas, inga suits inblandade och det behöver inte ens dokumenteras. Det är exakt samma över hela världen, från Kina och Korea till Finland och Ryssland, träffar man någon skater hälsar man på samma sätt med handen, och åker trots att man knappt kan prata med varandra, dricker några öl och sen vaknar på personens soffa dagen efter med nya kompisar.
Vad gjorde ni i Seoul?
– Filmade skatevideon! Och åt mycket god BBQ, hängde ut med lite locals och bara upplevde den koreanska kulturen, försökte lära oss språket osv. Kompisarna kallar mig A$AP Reseledaren men tycker det löste sig ganska smooth tillsammans, easy!
Värsta skateskada?
– Ändå inte så farligt (ta i trä), det är typ det jag säger i låten, många stygn och sår men det läker ju ihop ganska fort. Hannes och Aca har nog tagit värre slams, men isbad och bastu hjälper mot det mesta dock!
Favorittrick?
– Pop-shuvit, favorit sen 14! Skönaste!
Vilket trick mördar du med på sista bokstav i Game of S.K.A.T.E?
– Någon lurig variant på shuvit eller fakie heel, fast oftast får man sista bokstaven när någon gör ett ännu svårare trick och man missar chansen att välja bokstav.
UÅ-klicken lika tight som vanligt? Vad är det som håller ihop er så starkt tror du?
– Självklart är det lurigt när alla flyttar och reser runt så mycket men det känns som vi hållt ihop så länge att det inte finns några val, låter klyschigt men blir som familj. Cleo är verkligen en hörnsten i detta rappliga bygge också, hon har lärt oss alla att tänka ännu mer på hur folk mår, stämma av lite utanför praktiska / kreativa saker och det är nog bra för långsiktigheten. Vi i Random Bastards har ju som hängt sen vi var 12 så det vore skumt att sluta nu. Det har kommit in så många fler duktiga och sköna folk också! Blessed.
Kan du berätta lite om storspovsmånaden?
– Yes, det är tredje året nu och har blivit en legit tradition! Om jag minns rätt var det Marcs idé att vi skulle ha storspoven som spirit animal och logga. Det är alltså västerbottens landskapsdjur och eftersom den flyger hem på våren från övervintring på varmare breddgrader vill vi hylla den med en högtidsmånad! Den har ett sjukt karaktäristiskt läte och - no cap - första dagen vi släppte grejer under just storspovsmånaden i år såg och hörde vi ett gäng storspovar här i UÅ medan snön smälte bort i solen, magiskt! Nu tror jag ju att de hade varit där även utan oss men... you can't prove that!
Vad har du i pipen för sommaren?
– Vara i rampen/pipen (pun intended). Nämen det blir väl att cykla runt i stan, ha med skaten och ryggan med lite grejer, typ som en klassisk Näääk-låt tänker jag! Träffar på lite folk, kanske in på en bar, hamna nånstans, cykla vidare. Exakt som "Hela Helgen"-låten, den är 100% anthem! Skönt att det blev så mycket resa förra året med Sydkorea, Uruguay, Kashmir osv så är fruktansvärt peppad på att vara hemma i Mästerbotten, Norrland, Sápmi. Det finns så mycket norr om UÅ att upptäcka!

Mer musik på G?

– Jag har massor av osläppta grejer, det känns lyxigt att kunna välja och vraka! Det är sjukt kul när folk frågar om att gästa skivor, så det kommer en hel del collabs. Helst vill jag göra musik som Trainspotters med Käp så jag ska kidnappa honom i sommar och bumpa vidare på "Aca-beat-mappen" så ser vi.

 

Låten i fråga föddes på Åland, färdigställdes i Umeå och blev med video på Seouls bakgator. Videon som släppts idag är en blandning av en rå skatepart och en rapvideo, helt i linje med Erk och hela Random Bastards karaktär: en ren och skär hyllning till livsstilen. Se videon här.

 

 
Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!