För att fira tioårsjubileet av Bartenders’ Choice Awards har firandet precis som förra året förlängts till en hel vecka. Men detta år är BCA Cocktail Week, som firas den första veckan i december, rejält uppbiffad.
En nyhet från förra årets Bartenders’ Choice Awards är att allmänheten bjuds in till några av de bästa barerna i Stockholm, till olika typer av cocktailevent.
– Vi kände att det var dags att ta vår passion för branschen bortom handeln och börja dela den med nyfikna cocktailkonsumenter, säger Joel Katzenstein, medgrundare av Bartenders Choice Awards.
Detta år är de både fler till antalet och håller på under en längre period. Ett drygt tjugotal event ska avverkas under tio dagar med start den 1 december.
Tidigare år har BCA varit väldigt inriktad på branschen, hur kommer det sig att ni väljer att göra det mer publikt?
– Jag tror generellt att mat-, vin- och kaffescenen har väldigt bra fäste hos gemene man. Folk har stora kunskaper om mat och dryck. Där ligger sprit och framför allt cocktails lite i lä. Det finns mycket att upptäcka för konsumenterna fortfarande, som jag är övertygad om att de skulle älska.
Var ska detta sluta, med en cocktailmånad?
– Vi får se, men en cocktailmånad låter grymt. Just nu är ambitionen att nå ut även med de nördigare föreläsningarna och inte bara med de kommersiella. Självklart vill vi få hit ännu fler internationella superstjärnor också.
Berätta lite mer om Stories behind the bar, vad innebär det för en vanlig krogbesökare?
– Det blir som en exklusiv sitdown med en av huvudkaraktärerna inom vår bransch. De har så otroligt mycket kunskap att förmedla. I och med att dessa sker i en så begränsad miljö är det ett optimalt tillfälle att lära sig och bli bättre på att göra drinkar själv, typ som att gå till gymmet och ha en personlig tränare.
Det är inte bara nördigt. I schemat sticker bland annat tävlingar som Daiquiri In The Dark, där deltagarna ska blanda den klassiska drinken med förbundna ögon ut.
– Det är också startskottet för hela BCA-veckan, kul att köra plattan i mattan på en gång. Även om det är hög kunskapsnivå så behöver inte allt vara på blodigt allvar heller, vi ska ha roligt också.
Om jag bara har tid att gå på en programpunkt, vilken ska jag välja?
– Gör så här, gå från jobbet efter lunch på fredagen och börja med föreläsningen ”Past, present and future of the Aperitivo Culture” på Papà Italiano och efter det går du vidare till Hobo Hotel för gästspelet med Trailer Happiness från London. Sjukt bra fredag!
Schema BCA Week |
|
|
Datum & tid |
Vad |
Vart |
Söndag 1/12, 17-24 |
Daiquiri In The Dark |
Paradiso |
Måndag 2/12, 12-14 |
Hendrick's Bartender Session - The Connaught |
Le Hibou |
Måndag 2/12, 17.30-19 |
Stories behind the bar |
Teaterbaren |
Måndag 2/12, 19-01 |
Hendrick's Gin Tini Martini Club |
Melt Bar |
Tisdag 3/12, 17.30-19 |
Stories behind the bar |
A bar called Gemma |
Tisdag 3/12, 17.30-19 |
Stories behind the bar |
Lucy's Flower Shop |
Onsdag 4/12, 17-18.30 |
Stories behind the bar |
Bio Rio |
Onsdag 4/12, 17.30-19 |
Stories behind the bar |
Tjoget |
Torsdag 5/12, 13-15 |
Pop Up Bar - Drink Kong, Rom |
At Six |
Torsdag 5/12, 17-20 |
Aperitivo Afternoon - Luca Picchi |
Hobo Hotel |
Torsdag 5/12, 18-24 |
Pop Up Bar - Drink Kong |
At Six |
Fredag 6/12, 17-20 |
Aperitivo Afternoon - Luca Picchi |
Hobo Hotel |
Fredag 6/12, 18-24 |
Guest Shift - Trailer Happiness, London |
Hobo Hotel, Femman |
Fredag 6/12, 13-15 |
Past, present and future of the Aperitivo Culture |
Papà Italiano |
Lördag 7/12, 14-16 |
A talk with New York legend Richie Boccato |
Tjoget |
Lördag 7/12, 17-20 |
Dutch Kills Cocktails - Richie Boccato |
Tjoget |
Lördag 7/12, 21-24 |
Plantation Nordic Showdown |
Paradiso |
Lördag 7/12, 18-20 |
Stories behind the bar |
Cadierbaren, Grand Hôtel |
Lördag 7/12, 23-03 |
Guest Shift - Dr. Stravinsky, Barcelona |
Hobo Hotel, Femman |
Söndag 8/12, 14-15.30 |
Paragon Launch Session - Alex Kratena |
TAK, IMA |
Söndag 8/12, 19-24 |
Bartenders' Choice Awards Gala |
Vinterträdgården, Grand Hôtel |
Läs även: De kan vinna BCA 2019.