Foto: Adrian Pehrson.

En sjukt oseriös intervju med Lorentz

07:33 4 May 2020

Frasse Levinsson har intervjuat Lorentz, som tyckte att intervjun var ”sjukt oseriös” och stundtals ville gå därifrån. Men det gjorde han inte. Han stannade kvar och pratade om sin nya skiva, Håkan Hellström och drömmen om att göra sina egna cornflakes.

Precis innan jag ska sätta igång inspelningsfunktionen på min Iphone i en svit på Nobis Hotel ber Lorentz mig att inte skriva att vi dricker alkohol under intervjun. Han säger att han vill vara en bra förebild.
– Absolut inte. Det har du mitt ord på, svarar jag.


Nöjesguiden #4, 2020.

 

Lorentz vrider runt ståltråden och avlägsnar stålgrimman från flaskans topp. Sedan drar han ur korken och serveras oss varsitt glas rosévin. Jag är nästan lite förvånad att vårt möte till slut ska bli av. Lorentz har nämligen genom sitt skivbolag Sony skjutit upp intervjun inte mindre än fem gånger, trots att det i deras inledande mejl hette att ”Lorentz är flexibel å skulle kunna lite närsom”. Därefter har han olyckligt nog haft feber varje gång vi skulle ha setts.

Har du haft corona eller har det bara varit en ursäkt för att slippa göra intervjun?
– Jag antar att det var en ursäkt för att skjuta upp intervjun. 

Varför ville du skjuta upp intervjun?
– Det minns jag inte. Antagligen ville jag inte göra intervjun de dagarna.

Det visar sig att Lorentz har använt coronaviruset som ursäkt för att skjuta upp fler saker än vårt möte. Sin nya skiva Krig och Fred till exempel. Den skulle egentligen ha släppts i april, men har nu skjutits upp till den 15 maj.
– Jag flyttade fram skivan av andra skäl än corona. Corona är en bra ursäkt att dra. Sen kändes det inte alls lika stressigt heller, lite på grund av corona.

Vad är det som påverkas av det?
– Man måste ändra hur man arbetar lite. Man måste jobba över mejl så saker tar lite extra tid. 

 

"Kriget är över och nu är jag tillfreds med mig själv."

 

Varför heter den Krig och fred?
– Det passade väl bäst så.

”Det passade väl bäst så”? Fan vad du bjuder till i dag, Lorentz. Man får nästan stoppa dig från att prata för mycket.
– Det är grymt ju. Så jävla bra svar. ”Det passade väl bäst så”.

Men varför passade det bäst så?
– Varför väljer man det man väljer? Det var en intuitiv känsla liksom. Det kändes bra. Krig och fred kändes som ett vitt sken. 

Hur skulle du beskriva skivan?
– Jag skulle inte beskriva den. 

Varför inte det?
– Jo, det kan jag väl. Det är lite bokslut på mina 20. Nu är jag 28. Snart är jag 30. Det känns som en avrundning men också som en början på ett nytt steg. Kriget är över och nu är jag tillfreds med mig själv. 

Vad menar du med det, utan att prata i metaforer?
– Det var väl inte så mycket metaforer?Att kriget är över är väl ändå en metafor? Du har ju inte varit i krig på riktigt.
– Jo, det har jag väl? Eller inte i… Det beror ju på.

Hur menar du?
– Jag menar… Nästa fråga.

Men så länge du inte har legat i en skyttegrav…
– Nästa fråga!

Det här är nästa fråga…
– Men att prata om skivan… Vad känner du när du hör den?

Det är jag som ställer frågorna här. Jag har förstått det som att du tycker att den här skivan är det bästa du någonsin har gjort. Vad är det som får dig att känna så?
– Jag har till stor del producerat skivan själv. Och jag är väldigt nöjd med skivan. Det känns som att jag fick till det den här gången. Det är en härlig känsla. 

Känner man inte alltid så?
– Jo.

Annars kanske man inte släpper albumet?
– Det är svårt att prata för andra artister. Men jag känner att jag blir bättre hela tiden. 

 

"Det hade varit kul att göra någonting med Håkan."

 

På tal om andra artister släpps Krig och fred samma dag som Håkan Hellströms nya skiva Rampljus. Lorentz säger att han inte visste om att Håkans skiva också ska ges ut då förrän jag berättade det för honom. Men han tycker om Håkan Hellström. Och Håkan Hellström tycker om Lorentz. När Lorentz förra skiva Lycka till släpptes skickade Håkan ett långt mejl som inleddes med orden ”Holy smoke!” och fortsatte med en rad komplimanger. Det har till och med varit snack om att de ska göra musik tillsammans.
– Jag fick ett mejl av hans management som undrade om jag ville sjunga på en låt på skivan innan hans senaste skiva. Men det hände aldrig någonting med det. Det hade varit kul att göra någonting med Håkan. Jag tror att vi skulle kunna göra en jävligt bra duett. 

Just när jag tror att jag räddat stämningen genom att påminna om Håkans lovord raserar jag den igen. Det händer då och då att jag upprör människor utan att det är min avsikt. Det här är ett sådant tillfälle.

En gång när du åt pizza och vår gemensamma kompis smsade och frågade vilken pizza du åt svarade du ”Mexicana ofc”. Vad är det som är ”of course” med Mexicana?
– Är det här en fråga på riktigt?

Det är en fråga på riktigt. 

– Jag kommer lämna intervjun om det här är nivån.

Varför det?
– Det känns som en sjukt oseriös intervju. 

Blir du arg på riktigt?
– Det är din intervju. Vi kan göra det på ditt sätt.

Mitt sätt är att fråga vad det är som är ”of course” med Mexicana.
– Jag vet inte. Det var ett kul svar. Hur ska jag veta varför jag svarade det? Det kom till mig.

Är det din favoritpizza?
– Nej, Dr. Oetker är min favoritpizza.

Nu kanske du blir arg igen. För här kommer en annan matrelaterad fråga. Skulle du tycka att det var pinsamt om det kom ut att du är nötallergiker?
– Nej.

 

"Jag vill göra egna cornflakes. Det känns som en rimlig utveckling."

 

Eftersom Lorentz inte känns särskilt road av mina dumma frågor om hans matvanor byter jag samtalsämne till parfymen Aqua di Losó, som han släppte ett par år efter att ha rappat ”jag fortsätter jaga min dream tills jag har min egen parfym” på solodebutskivan Kärlekslåtar. Men när jag frågar vad han drömmer om nu när parfymdrömmen är uppnådd är det faktiskt Lorentz som återgår till att prata om mat.
– Jag vet inte. Har jag någon dream? Jag vill göra egna cornflakes. Det känns som en rimlig utveckling. Mina egna flingor. 

Vissa kanske skulle hävda att det är en ganska oväntad utveckling.
– Är det verkligen det? Jag har ju rappat om cornflakes. 

Han syftar på Lorentz & Sakarias-låten Molnen där Lorentz rappar ”Jag har min favorittröja på mig/Men hon vill ha mig utan några kläder på sig/Hon vill vakna upp och käka cornflakes/Och även det utan kläder på sig”. Om låtens existens innebär att det skulle vara väntat eller oväntat om Lorentz släppte sina egna cornflakes är upp till läsaren att avgöra.

Förutom att skvallra om "Mexicana ofc”-smset har vår gemensamma kompis, som vi kan kalla Peyvand eftersom det är precis vad hon heter, berättat att Lorentz drömmer om att vara med i en Apoteket-reklam. Jag är så nyfiken på anledningen till det att jag tar risken att sabotera stämningen en tredje gång med intervjuns sista frågor.

Hur kommer det sig att du drömmer om att vara med i en Apoteket-reklam?
– När folk har frågat mig vilka varumärkessamarbeten jag skulle vilja göra har jag sagt att Apoteket vore nice.

Varför det?
– Jag skulle tycka det vore kul om jag promotade Apoteket. ”Kom och hämta ut er medicin!” liksom.

När vi länsar minibaren för att ha något att dricka under omslagsfotograferingen i Ulriksdals slottsträdgård är det inte utan att jag undrar om Lorentz önskar att han hade ”feber” i dag också.

FAKTA

Lorentz Berger föddes 1991 och är uppväxt på Södermalm i Stockholm. Han debuterade som artist 2007.

Krig och fred är Lorentz tredje soloskiva. Innan solodebuten har han också varit en del av duon Lorentz&Sakarias tillsammans med sin bror Sakarias Berger. Solodebuten sålde guld och Lorentz har vunnit Grammisar såväl som duo som soloartist. 

 

DISKOGRAFI

2020 Krig och fred 
2017 Lycka till
2014 Kärlekslåtar
2012 Himlen är som mörkast när stjärnorna lyser starkast (Med Sakarias)
2009 Vi mot världen (Med Sakarias)

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!