En Oscarsbelönad självmordstutorial

09:23 18 Feb 2019

Han är regissören och examenseleven som tog hem en Oscar för bästa studentfilm. Jonatan Etzler, med sin film Get Ready With Me, om att vilja synas till varje pris.

Vi möts på Jakobsbergs pendeltågsstation och Jonatan släpar på en röd resväska. Han ska iväg samma kväll, upp till Gällivare för att jobba på inspelningen av nya HBO-serien Björnstad. Men nu är vi här i Jakobsberg, på väg till ett gymnasium där flera av scenerna ur kortfilmen Get Ready With Me spelats in. Filmen handlar om högstadieeleven Vendela som, under en filmlektion, visar en självmordstutorial. Läraren Lukas ser vloggen som ett rop på hjälp och försöker till varje pris hjälpa eleven. Get Ready With Me är en psykologisk thriller som får en att vilja lämna sociala medier.

Vi har båda rest från söder om stan. Utanför pendeltågsstationen möter vi upp Jonatans mamma, Karin Etzler, som bor i området och som ska ta Jonatans resväska medan vi gör intervjun. Hon erbjuder oss skjuts till skolan. Det tas tacksamt emot, snön kastar sig ner från himlen denna gråa eftermiddag. Jonatan är uppvuxen i Järfälla, här har han gått gymnasiet och här har han gjort sina allra första filmer. I bilen berättar Karin att Jonatan skapat film hela livet, han har alltid varit en regissör.

Idén till Get Ready With Me fick Jonatan när han jobbade som filmpedagog till åttondeklassare. Några elever gjorde en film om en mobbad tjej som begår självmord och spelade upp för klassen. När han började studera på Stockholms dramatiska högskola träffade han manuseleverna Amanda Högberg och Axel Nygren och producenteleven Johan Lundström. Tillsammans utvecklade de grundidén till Get Ready With Me.


Det är en väldigt dystopisk bild av sociala medier, eller framförallt Youtube, som målas upp i filmen. Speglar filmen din egen uppfattning av ungdomars användande av sociala medier?
– Fast jag tycker inte att den är dystopisk, snarare lyfter fram sociala medier för att det är något som vi måste prata om. Jag tror inte att sociala medier kommer förstöra världen men jag tror att det har förändrat världen. Vi måste göra mer film om det. 

Så du vill inte kritisera ett behov av att få ’’views’’ eller ’’likes’’?

– Jo, eller det är ju ett problem. Det påverkar våra psyken men filmen säger väl inte att sociala medier är fel. Snarare att vi måste förstå vad det gör med oss. Det är en film om att vilja bli älskad och uppmärksammad. Att vilja bli bekräftad. Vårt behov har blivit större men jag tror att det går att komma förbi det, liksom att jobba bort det.

Vi sitter i samma gråa enmansbänkar, i samma lokaler som klassrumsscenerna i Get Ready With Me. Vi fortsätter att prata om vad filmen vill säga, var kritiken riktar sig. Ju mer vi pratar desto bredare kritik visar det sig att filmen riktar.
– När Idol kom var det väldigt kontroversiellt men nu är det fredagsunderhållning för hela familjen. Det går verkligen att göra tv-program om andra människors lidande och tjäna pengar på det och få uppskattning.
Att kapitalisera på andra människors olycka?
– Ja, man kan jobba på Lyxfällan och provocera fram så att deltagarna gråter för att sen fira det på Riche. Get Ready With Me är lite av ett mikrokosmos av det.

Den ensamma läraren Lukas spelas av Shanti Roney. Han blir hunsad i korridorerna och har ett både patetiskt och sorgligt uttryck som väcker, i alla fall hos mig, en märklig, passiv stress. En bakåtlutad panikångest. 


Hur gick tankarna när ni valde Shanti att spela Lukas? 

– Shanti är en av Sveriges bästa skådespelare och jag tyckte det kändes intressant att se honom som en filmlärare. För att hitta motspelaren, Miriam Benthe, tog det mer än 40 castings med lika många tonårstjejer. Miriam bodde då i Bryssel och efter några skypecastings så flögs hon till Stockholm för att spela mot Shanti. Hon har ett väldigt speciellt uttryck, liksom det är väldigt starkt att titta på henne.

En kväll sitter Jonatan och knäpper lite på sin dator när telefonen ringer. På displayen står det bara ett okänt nummer och ’’Beverly Hills’’. Det okända numret visade sig ge beskedet att Get Ready With Me har vunnit en pallplats för bästa studentfilm i Student Academy Awards, med andra ord: en student-Oscar.
– De undrar om jag har tid att flyga till Los Angeles och bo på hotell i en vecka för att ta emot priset.

Men du visste inte då om ni hade kommit etta, tvåa eller trea? Bara att det var en pallplats?
– Ja, men exakt. Det skulle visa sig under själva galan att vi vann.

Jag ber Jonatan att redogöra galakvällen, från röda mattan till huvudkudden.
– Själva kvällen började med att vi blev plåtade av pressfotografer på röda mattan. Själva galan ägde sedan rum på Samuel Goldwyn Theatre i Beverly Hills och där var det kanske runt 1000 personer i publiken. Vi satt där och så berättar de först vem som vinner brons och silver. När vi fortfarande inte hade blivit uppropade så förstod jag att vi hade vunnit.

 

Hur nervös var du nu?
– Men jo, ganska nervös, men jag hade förberett ett tal. När silvertagaren talade passade jag på att fixa frisyren och slipa på talet.

Jag tänker handsvett, muntorrhet och galen puls, drack ni alkohol?
– Jag drack bara ett glas innan för det här var liksom ett viktigt ögonblick, och jag ville inte riskera någonting. På scenen var podiet för lågt så jag stod och lutade mig genom hela talet, eller jag har fått höra det. Jag minns ingenting. Sen sattes vi i en bil och åkte på efterfest. Vi avslutade kvällen med att äta pizza med Shawn Guthrie som anordnar hela Student Academy Awards.

Från röda mattan till en smörgul linoleummatta. Jonatan är lugn när vi pratar, han funderar och testar olika svar. Förra sommaren tog Jonatan examen från filmregi på StDH, där fyra elever blir antagna var tredje år. Jonatan kom in på tredje försöket. 
Hur var tiden på StDH?
– Det var väldigt speciellt för man jobbar så intensivt. Det blir en liten bubbla, det kan bli mycket konkurrens.

Jag läste i en intervju med dig att du beskrev det som att ni fick kritik från varandra och inte från lärare, att det blev ett konstigt klimat. Kan du inte utveckla det?
– Ja, vi borde fått mer kritik från lärarna för att nu blev det en rätt konstig situation där man ger kritik till varandra teamet. Det spär på konkurrensen och ska man som regissör, en slags konstnärlig ledare, få kritik hade det varit skönt att få den utifrån eller uppifrån liksom.

För två år sedan gjorde Jonatan kortfilmen Intercourse, om ett heteropar som ligger i sängen och hånglar. Killen vill ta det ett steg längre men tjejen har mens och vill inte. Han skämtar om att hon får pengar om hon går med på sex, vilket mynnar ut i en märklig situation där killen går igång på tanken att köpa henne och de ligger. Först bestämmer sig paret för att bara släppa det märkliga som nyss utspelat sig men med tiden ändrar sig tjejen och vill ha betalt. Filmen finns på SVT Play för den som vill se.

Intercourse är provokativ på olika sätt, beroende på vem som ser den. Jag blir provocerad av killen men jag har läst många reaktioner på hur hon agerar. Hur har filmen landat?
– Det är intressant för när jag visade Intercourse i USA var det många som reagerade på när hon, i slutet av filmen, lyfter på armen och har hår i armhålan. Det var många som liksom ryckte till i publiken. De pratade om det som att ’’oh, that was such an interesting twist in the end’’, som att det var en twist. Alltså det var ju ett val som vi gjorde men jag hade faktiskt glömt bort det.

Men om det var ett aktivt val, vad ville ni gestalta?
– Vi ville visa att hon hade feministiska värderingar men ändå vara i den här patriarkala strukturen, ändå hamna i den här knepiga situationen. 

Du inspireras mycket av Lars von Trier och Todd Solondz, två provokatörer. Tycker du själv att du är provokativ?
– Jag vill inte vara provokativ bara för att vara provokativ, vilket jag tycker är problemet med Lars von Triers senaste film. Jag tror att man når människor, man kan låsa upp vissa saker om man tänjer på gränserna lite. Jag är intresserad av tillspetsade situationer.

Jonatan är second unit-regissör för den svenska HBO-serien Björnstad, som är baserad på Fredrik Backmans roman med samma namn. Parallellt med serien arbetar Jonatan med en kortfilm som ska spelas in i sommar.
– Jag läste en nyhetsartikel om att polisen skulle arrestera en man i en simhall, ur en simbassäng. Men mannen vägrar gå upp ur poolen och de håller på i 45 minuter med att försöka övertala mannen. Så det kommer bli en liten kortfilm av det, också en konstig situation men inte lika mörk som Get Ready With Me.

Vi lär också få se större projekt från Jonatan inom en snar framtid. Han skriver på både på en egen tv-serie och en långfilm.
– Min dröm har alltid varit att jobba med långfilm, det har alltid varit min stora kärlek. Det är en hel upplevelse med en början och ett slut, långfilmen jobbar med rytm och undermedvetna associationer. 


Är det kanske därför Get Ready With Me riktar kritik mot formatet Youtube-film? 
– Jo, ja men det är ju lite av ett hot mot långfilm, alltså Youtubeklipp, eller jag ser det så. Det finns en oro där, det gör det.

 

Get Ready With Me visas på SVT och SVT Play i vår. 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2019.

1 Visa kommentarer (1)

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!