Patricia Dominguez.

En ny trana har kommit till stan

Pär Strömberg 17:07 19 Jun 2018

Grus grus, trana på latin, som nyligen öppnade på Odenplan har redan blivit vinbaren på allas läppar. Läget är ypperligt, granne med syskonet Tranan i de gamla lokalerna som tidigare inhyste en mäklarfirma, precis ovanför Tranan Bar.

Ombyggnaden har varit total och Grus grus kan stoltsera med ett eget öppet kök och en av stans mest vibrerande atmosfärer. Baren med det magnifika vinskåpet bakom får en att känna sig som på någon av kontinentens alla naturvinsbarer, med priset lite nonchalant men inbjudande skrivet på neckhangers om varje flaskhals. Vi börjar bli bortskämda med den här typen av bra ställen där ovan beskrivna element ingår som en del av viben och jag har tidigare skrivit om andra Stockholmsbarer som Folii, Combo Vinbaren och Tyge & Sessil. Grusgrus förmedlar dock någonting lite annorlunda, en kosmopolitisk aura och kanske bidrar utsikten genom det stora fönstret mot Odenplans nya kuliss, en känsla av nydaning.

Ett stort långbord direkt in till höger i lokalen, något upphöjt från övriga baren/restaurangen, kallas ”seppen” (antagligen smeknamn för chambre séparée) där man kan boka in sig för större sällskap, födelsedagar, AW, vinprovningar eller annat kul. Patricia Dominguez hittade man tidigare på Vinköket i Gamla Stan men är nu Tranangängets senaste nyförvärv. Hon står bakom vinlistan även om den går djupt ned i Tranans källare och i arvet efter Anna Mellfors tidigare excellens.
– Fokus ligger på allt som är gott och har en energi! Jag letar spännande lokala druvsorter, nya metoder i vinmakning och utmanande kombinationer.

Patricia Dominguez står lutad över bardisken när jag träffar henne under en sortimentsprovning av spanska småskaliga viner från Words & Wines en förmiddag i början av april. De senaste månaderna har hon spenderat större delen av sina vakna tid i den fågel som nu äntligen fått luft under vingarna.
– Det öppna köket inspireras av medelhavet, på menyn finner du snacks, småoch mellanrätter och större rätter att dela på. Kocken Fredrika Åström kommer senast från Portal och tillsammans med sitt team jobbar de tight sammansvetsat med oss i baren för att ta fram nya rätter i tiodagars intervaller. Varje dag byts vissa rätter ut och det kommer vara dagsfärska nyheter på svarta tavlan.

Patricia pekar runt i lokalen och visar dess delar. Det är tight men ändå atmosfäriskt rymligt på något vis. Hon fortsätter.
– Ända sen öppningen har det gått över förväntan, mycket bra och positiv energi. Vi är verkligen superglada. Mina tankegångar om att Grus grus står för något lite eget leder mig till att fråga Patricia vad hon tycker gör Grusgrus unikt i vinbarernas Stockholm? – Det är att vi har ett eget kök med riktigt ambitiösa kockar som älskar god mat och är genuint intresserade av vin. Vi vill skapa en plats där alla känner sig hemma oavsett vilken kunskapsnivå man är på. Det jag har hört av gäster är att det inte känns som man är i Sverige utan någonstans på varmare breddgrader.

Efter hennes tid i Gamla Stan på Vinköket vill jag också veta lite mer hur Grus grus skiljer sig från hennes tidigare arbetsplatser.
– Svår fråga. De tidigare arbetsplatserna har ju gjort att jag har kommit dit jag är nu och gett lite mer erfarenhet, men med det sagt blir man ju aldrig fulllärd. Det unika här är att det finns en vinkällare som min chef Anna Mellfors har jobbat med i så många år som jag få ta del av, och det känns fantastiskt spännande. Vinlistan, som finns online, kommer variera en hel del beroende på vad det är för säsong och vilka rätter som de jobbar med just nu, precis som menyn.
– Vi försöker ta in viner i små mängder för att ha plats att ta in mera och variera oss. På glas kör vi ett tiotal vita och röda samt en del som öppnas vid inspiration och då skrivs upp på tavlan. Vill man veta lite mer om bra kombinationer mellan vin och kök eller vill veta mer om vinerna så är vi ju här för att hjälpa. Det är bara att fråga på.

På kvällarna är det fart och fläkt på Grus grus, musik och hög stämning. Hit går man om man vill upptäcka något nytt i Stockholms kvällsliv, men ändå vill ha tryggheten av en klassiker i ryggen. Du kommer hitta nya rätter och nya viner mest hela tiden, men det är inte allt.
– Som idag till exempel, har vi ju vinprovningar för branschen och det kommer mer av den här typen av events. Vinprovningar, middagar med leverantörer och vinmakare, andra slags events, du vet, the sky is the limit.

Grus grus ligger på Karlbergsvägen 14 vid Odenplan. Mer info på grusgrusvinbaren.se barens instagramkonto

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden undefined.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Grus Grus

Att Grus Grus vid Odenplan bär släktskap med Tranan märks inte bara på läget, utan bland annat också namnet då detta är den latinska benämningen på fågeln.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!