Foto: Rebecka Bjurmell

En ny generation tar över på Yaki-da

15:41 23 Oct 2018

Tidigare i höst kom nyheten om ett maktskifte på Yaki-da. Stina Grape och Aron McFaul flyttar från stan, och i deras ställe träder två på klubbscenen bekanta göteborgsansikten in - Dennis Malmsten och Karin Wramner.

Det känns som en klassisk bana inom restaurang och klubb att man börjar som diskare för att sedan ta sig till toppen. Precis det har de nya nattklubbscheferna Karin och Dennis gjort, och i deras fall har de bokstavligt talat klättrat på höjden upp för trapporna på Yaki-da. När vi träffas uppe i husets restaurang berättar de om hur deras olika vägar sett ut.

För Dennis Malmsten började hans nu fyra år långa resa på Yaki-da som nisse på Gården. Redan ett halvår in visste han dock att det var nattklubbschef som lockade mer än att springa runt och städa undan tomma glas.
— Min tankegång kring att försöka jobba sig uppåt här började när jag såg den dåvarande nattklubbschefen springa med dj-utrustning, åka i hissen, vara full - det såg mycket roligare ut än att plocka disk. Han pratade alltid med härliga människor, och det såg skoj ut så då sa jag till honom ”Du en dag, så tänker jag ta det här jobbet”. Han sa ”Gör inte det, man är bara full hela tiden och slösar bort sitt liv”. Där började väl min tankegång kring det hela, men det var ingenting som jag aktivt jobbade för.

Efter ytterligare ett tag som nisse och bartender bad de dåvarande cheferna Dennis om ett möte. De presenterade en tvåårsplan för honom uppdelad i tre faser, och i den sista stod det att han skulle arbeta som nattklubbschef. Riktigt lika utstakad väg var det inte för hans partner in crime Karin, som även hon arbetat som nisse längst ned i huset fast på grannen Butcher’s Market.
— Jag började väldigt likt så som Dennis gjorde. Någon bekant till mig jobbade i baren här, och så kom vi in på att snacka jobb. Jag sa att jag lätt kunde jobba som nisse, så fick jag kontakt med den dåvarande nisse-ansvarige som heter Theo Walther. Han smsade mig och sa tja, vill du nissa ikväll? Men just den kvällen var personen som jobbade i disken sjuk, så jag fick ta disken helt själv. Jag har nog aldrig svettats så mycket i mitt liv, det var som en bastu!

Trots att hon inte befunnit sig innanför väggarna på Yaki-da har Karin dock haft fullt upp med att fixa fester de senaste åren. Hennes och kompisen Amira Browns initiativ HIP HOP STAN gav henne erfarenhet av att jobba med bokning av artister och projektledning, men fastän hon hade kompetensen var hon osäker när Stina Grape ringde upp och frågade om de kunde ta ett möte.
— Det är så med de här lite osäkra besluten. Man känner att man kan lösa det, men det är lite läskigt. När man väl träder över den gränsen och fattar ett beslut, det är då det händer grejer. Tänk att gå in i ett jobb och känna att man kan göra det när man sover, jag tror inte man utvecklas på samma sätt då. Mycket av mitt driv för det här jobbet kommer nog från att jag tycker att det är lite läskigt, men inte på ett dåligt sätt. Det triggar mig.

Var det extra läskigt för att det var just Yaki-da?
— Definitivt. Det är en klubb som jag själv har besökt väldigt mycket och som jag tycker är en av stans genuint bättre klubbar för att de jobbar mycket med musik. Det är viktigt för mig att när jag tittar på den här klubben och jämför med andra klubbar i Göteborg, så ligger den här klubben närmast det som jag själv hade velat göra om jag hade startat något eget. Så det är jättekul att jag fick hamna här. Det är nog läskigare att börja här än på Excet, även om det säkert finns läskiga saker där också. Hade inte velat lägga ett schlagerset i schlagerbaren liksom. Det hade jag varit livrädd för.

Lagom till att Dennis och Karin tagit över så har även den nyrenoverade kaffebaren öppnat igen. Rummet beskriver de båda som sin första kärlek på Yaki-da, och sedan klubben öppnade för åtta år sedan har upprustning uteblivit. Dennis berättar att ett sommarlov var på sin plats, vilket skapat en viss förvirring hos besökarna.
— I mitt fall kändes det väldigt naturligt att stänga den för renovering under sommaren. Det var dock väldigt många från dag ett till sista dagen som frågade varför vi hade stängt kaffebaren, och jag tror till och med att vi har fått dåliga recensioner på Facebook för att den inte har varit öppen. Ibland får man offra lite för att göra förbättringar, och den har ju fått sig ett rejält ansiktslyft, så kaffebaren kommer tåla flera års slitage till.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!