Foto: Julia Lindemalm.

En krogknegare sjunger ut

08:48 2 May 2022

I 17 år arbetade hon inom krog- och restaurangbranschen. Nu har den 35-årige musikern Stina Künstlicher från Malmö släppt albumet En krogknegares sånger. 

En krogknegares sånger är ett konceptalbum på tio låtar som handlar om hur livet för den arbetande inom krog- och restaurangbranschen kan se ut. Och det är en person som vet vad hon skriver och sjunger om. I 17 år arbetade hon som servitris och bartender. Stina Künstlicher har dessutom sedan 2006 varit verksam som yrkesmusiker och 2012 släppte hon Standard i en limousine som var en EP på fyra låtar. Själv menar hon att det finns många anledningar till att hon nu skrivit albumet En krogknegares sånger. 

Hur har det varit att bearbeta sitt arbetsliv på det här sättet?
– Spännande, roligt och lite ångestfyllt. Såklart.

Vad är roligast – att skriva musik eller att jobba på restaurang?
– Det är väldigt roligt fast på olika sätt. Skulle jag välja skulle jag ta båda.

Litteratur och musik förknippade till arbete är något som redan ligger henne nära. Hon har sedan tidigare blivit publicerad i ett antal antologier – senast 2020 i Föreningen Arbetarskrivares antologi Världen vi lämnar – och 2019 mottog hon STIM-stipendium inom kategorin text. Utöver att hon tycker om att skriva och sjunga om arbete finns det även en annan anledning till att hon skrivit albumet: att bearbeta sina år inom krog- och restaurangbranschen.
– Det finns flera svar på varför jag velat skriva den här skivan. Dels har jag varit aktiv som musiker länge och skriver låtar. Det här projektet har varit kul att göra, att samla sig runt ett tema på det här sättet har varit jätteroligt. Och sen tycker jag att det är jättespännande med litteratur och musik som handlar om jobb på olika sätt. Det finns plats för fler perspektiv från restaurangbranschen. Det var därför jag började skriva det här albumet. Och sen har det också varit ett sätt för mig att bearbeta mitt yrkesliv.

Vad skulle du säga var den största behållningen?
– Att ha fått gå in så djupt i de här berättelserna och tankarna som jag haft. Att komma på och återfinna någon slags glädje och framkalla en känsla för sina gamla jobb.

Hur är det att jobba i restaurangbranschen idag?
– Jag skulle nog tro att det är väldigt individuellt. Du kan nog få lika många svar som det finns restaurangarbetare, skulle jag tro. Men för mig har det varit kul och jäkligt slitigt på samma gång. Det är inte alltid kul, men det är nästan alltid slitsamt.

Vad är det som är mest slitsamt?
– Det är nog lite beroende på vilken tid på dagen och så där. Fysiskt är det väldigt tungt bitvis. Och det mest påfrestande psykiskt är nog stressen. Det är ganska stressigt i perioder. Men det är också det som gör att det blir kul. Man får ju många kickar av att jobba så.

Künstlicher menar att En krogknegares sånger är en skiva om och för människor inom restaurangbranschen. Men hon vill samtidigt att människor som aldrig arbetat bakom en bardisk eller i en restaurangmiljö ska få en förståelse för hur det är att arbeta i den typen av miljö.
– Jag vill ju att folk ska känna igen sig i texterna, men jag vill ju också att folk som aldrig jobbat bakom en bardisk ska kunna förstå dem. De behöver inte identifiera sig med den, för den handlar ju inte om dem som inte jobbar i restaurangbranschen. Men jag vill ändå att de ska förstå och få ut något av det – att få en inblick. Det har varit svårt. Och svårt att se utifrån, för det ligger så nära en själv.

Inspirationen till låtarna på En krogknegares sånger kommer från musik och artister som ofta spelas på restauranger och som krogarbetare ofta får höra i arbetet.
– När man jobbar i bar eller i en matsal så lyssnar på väldigt mycket musik som restaurangen spelar. Jag har tagit ganska mycket inspiration från låtar som bara gått på repeat i flera år. Piano Man av Billy Joel är en typisk låt som spelas på restauranger. Jag har haft många låtar i bakhuvudet som spelats mycket. Men sen har jag massa andra förebilder som hänger med mig när jag skriver musik. Nick Cave och Cornelis Vreeswijk är två exempel. Men den mesta av inspirationen till skivan har jag hämtat från musiker eller artister som jag förknippar med restaurang helt enkelt.

Texterna i En knogknegares sånger är baserade på Stina Künstlichers egna upplevelser och erfarenheter från arbetslivet bakom bardisken. Albumet innehåller tio låtar med tio olika berättelser. Själv vill hon placera albumet inom genren ”textburen musik”, men menar samtidigt att albumet innehåller många olika stilar.
– Jag skulle kalla det för visor, alltså textburen musik. Tanken med att ha så olika stilar i musiken är för att visa att det är tio olika berättelser jag vill berätta. Men också för att det är så, det är väldigt omväxlande.

I en av låtarna får man som lyssnare stifta bekantskap med en person som heter Kaj. I texten beskrivs det hur Kaj, som nyss kommit från Berlin där han tagit ett liv, kliver in i restaurangen, beställer ett glas rödvin som han halsar och skriker att han har en kniv.

Är det många original man stöter på när man jobbar i restaurang?
– Ja, det är det! Tanken med den låten är väl lite att försöka illustrera det. Jag har slagit ihop många original i en och samma person i den låten.

Varför tycker du att man ska lyssna på En krogknegares sånger?
– Dels så är det ett kul album. Och det är ganska svängigt. Och man får höra låtar på ett tema som man kanske inte alltid lyssnar på och man får en inblick i en annan bransch, en bransch man kanske inte alltid tänker på.

En krogknegares sånger finns ute nu.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!