En introduktion till afrohår: Så tar du hand om dina lockar

11:45 15 Jan 2015

Fick Solange hårtips av Valerie Kyeyune Backström inför bröllopet? Inte omöjligt.

Livet är svårt, vägarna snåriga. Därför kan man ibland behöva en hjälpande hand, någon som leder en ut ur mörkret och in i ljuset. En guide, helt enkelt. Idag ska vi vara mer basic än Macklemore på loppis, och gå igenom de första stegen i att ha ett afro och ta hand om det.

 

1. Acceptera det som det är

Visst kan gräset verka grönare på andra sidan, men nyckeln till att ha ett hår man älskar är densamma som med en partner – försök inte förändra för mycket! Det vill säga: En Monet är en Monet, en Picasso en Picasso. De är helt olika, men det de har gemensamt är att de är värda miljoner. Det är ditt hår också! Ett problem som naturligt hår-communityt, liksom alla andra, dras med är dess ideal. Om svarta kvinnor generellt uppmuntras till att ha rakt hår (i olika varianter) hyllar man här locken, men tyvärr inte alla lockar lika mycket. Istället är det ett oproportionerligt stort fokus på lösare lockar, som såklart är ett resultat av rasism och colorism. Fuck det! Alla hår är fina, oavsett om ditt curl pattern, alltså lockmönster, är z, s eller vad det nu kan vara. Oavsett om ditt hår är långt eller kort. Alla hår har sina egna svagheter och styrkor – och det är dem du ska embracea!

 

2. Black Hair ABC: Hitta din typ

Även om Rae Sremmurd inte har en typ gäller det att inse att du har en. På håret alltså, ditt kärleksliv lämnar jag okommenterat. Det finns dussintals guider för att få reda på just din hårtyp, och det är ärligt talat ganska komplicerat. Siffran och bokstaven står för hårstrånas form, lockmönster, tjocklek och porositet. Krångligt, va? Om du vill ha en lätthanterlig guide på svenska, kolla Afrostores egna. För en ännu utförligare på engelska finns Naturally Curlys.

 

Men misströsta ej! Om du som jag hatar siffror och tabeller, andas ut. Att veta sin hårtyp är inte det viktigaste här i livet. Jag skulle snarare rekommendera att se det som en riktlinje. Många är en blandning av flera locktyper, och alla hår är unika. Beroende på saker som tjocklek, hälsa och allmänt humör kommer inte alla tricks och produkter som funkar fint på någon i "din" kategori funka på dig. 

 

Därför gäller det att ta sånt här med en nypa salt. Ta reda på din ungefärliga typ, det kan ge en grundläggande förståelse för några av ditt hårs behov, men låt det inte ta över. Dina curls är fortfarande unik snöflingor, så vägen till perfektion kommer kräva mer än en tabell.Lupita Nyong'o: perfekt exempel på någon vars afro "ger huvudsvålen lite stil".
 

3. Lär känna ditt hår

Hur mår ditt hår idag? Är det torrt, slitet? Tovar det sig mycket? Går det lätt av? Jag är praktiskt lagd – håret är dött och fyller ingen egentlig funktion förutom att ge huvudsvålen lite stil, så ta det inte för allvarligt! Det är till för att smycka ditt ansikte, inte lösa oljekrisen – så det är där ambitionsnivån bör ligga. Så länge det ser bra ut och känns bra – spendera inte dina pengar på mirakelmedel, gå ut och drick en läsk istället.

 

Men om du är född med avund eller utveckling i sikte har du säkert något du vill ändra på. Kanske försöker du bli av med kluvna toppar (klipp dig!), sköra strån som går av i vinden, odefinierade lockar som frissar sig eller tovor som aldrig vill försvinna? Spara ut det? Shrinkage? Då finns det saker vi kan göra! 

 

4. Porositet

Vad betyder då detta? Jo, det är helt enkelt hur pass ”uppluckrade”, fjälliga eller glatta dina enskilda hårstrån är. Alltså, inte hur tjockt eller mycket hår du har, utan hur själva hårstrået ser ut. Ni vet hårreklamer där de visar ett ”skadat” och ett ”friskt” hårstrå i förstoring bredvid varandra? Det menar jag. Tänk på det som hårstråets emalj.

 

 

Varför är det viktigt att veta? Jo, för det kommer förtälja en del om ditt hårs kvalitet och behov. Hårstrån med hög porositet har lätt för att ta till sig fukt (bra!) men är också mycket mer uttorkat (lätt vunnet, lätt förgånget!). Hårstrån med hög densitet kan ha bättre fuktvärde, men har samtidigt svårt att ta till sig av produkter. Hur vet du vad du har?

 

Jo, genom att lära känna ditt hår. Glider tillsatta produkter av ditt hår? Lägger de sig alltid som en hinna på hårstråna? Då har du låg porositet i hårstrået. Om de däremot suger åt sig produkter som en tvättsvamp, då har ditt hår nog hög porositet. Om du färgar, bleker, rakpermanentar eller fönar/plattar ditt hår kan det också öka hårets porositet. Men kom ihåg att poröst hår inte alltid är samma som skadat hår – det är bara vad vissa av oss har.Dominique Young Unique – i perfekt återfuktat afro.
 

Men om vi ska vara lite handfasta, vad kan du göra åt ditt hår idag? Här kommer några extremt enkla tips:

 

1. Tvätta inte håret för ofta
Hårtvätt sliter och torkar ut. Därför är en gång i veckan lagom. Samtidigt är vatten i sig en bra återfuktare. Om man inte använder sig av balsammetoden är det en bra idé att enbart använda balsam de gånger man behöver tvätta håret utöver sin Once a Week.


2. Utveckla en hårregim
Jag vet att det är osexigt med ett schema, men det funkar! Man behöver inte vara noga med exakt veckodag, men att ha en utarbetad rutin kring ditt hår kommer hjälpa det att hålla sig hälsosamt, och spara dig tid och sinnesro. Naturligt afrohår är inte svårare eller krångligare än något annat hår – det kräver bara rätt rutiner. 


3. Blygsam borstning
Kamma inte håret för ofta! Och aldrig torrt – om det inte är för en specifik frisyr, typ ett klassiskt afro. Det är självklart olika beroende på hårtyp och längd – men att hålla kamningen till ett minimum är sällan en dålig idé. Däremot gäller det att hålla reda på håret däremellan – olika protective styles samt att aldrig sova med håret utsläppt brukar hålla tovorna nere till en rimlig nivå. Om håret är tovigt – kamma ut det blött med en redig inpackning i!

 

4. Undvik värme
Ej som i sommardag, men som i värmestyling. Det sliter, oavsett om du använder skydd eller inte. Om du vill ha en genväg: skippa fön och plattång, så kan du slarva med mycket annat istället.

5. Skäm bort håret
Afro älskar fukt som Gollum älskar ringen. Fukt är i sin renaste form vatten, men vatten kan också torka ut håret (hur förvirrande?). Därför är bra återfuktare även oljor, smör, inpackningar och leave-ins. Vi kommer prata mer om detta senare – men snåla inte! Maxa. Varje dag. Det är du värd.

Se där, det var tyvärr allt vi hann med i denna back to basics-guide! Men snart kommer fortsättningen, och då ska vi fördjupa oss i att go natural (hur gör man?) och hårregimer.

Från och med nu kommer Nöjesguiden varje torsdag att publicera en rykande färsk skönhetstext. Vi pratade om nyheten med våra nya skönhetsskribenter här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2015.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!