Ellen Sundberg drar ett bloss för Bodil

09:18 5 May 2021

Ellen Sundberg tonsätter Bodil Malmsten på nya skivan, men allt började med en föreställning.

Bjärme är en by i Norrlands inland med under 70 invånare som fostrat två fantastiska kreatörer; författaren och poeten Bodil Malmsten och musikern Ellen Sundberg. Nu har deras livsöden svetsats samman i ett vackert album om sorg och saknad, men även glädjen som skär igenom mörkret. 

När jag ringer Ellen Sundberg är hon ute i trädgården och plockar bort pinnar från marken. Hon har suttit framför datorn hela förmiddagen och passar på att sträcka på kroppen under intervjun. Stämningen förhöjs varje gång vinden viner i telefonen och linjen brusar trots att vi pratar i varsin smartphone. 

Ellen Sundberg är aktuell med sin nya skiva Ett bloss för Bodil Malmsten där hon tonsätter elva verk av den folkkära författaren. Projektet startade emellertid med en förfrågan oom att sätta upp en föreställning med tolkningar av Bodils texter. 
Allting började när artistbokaren till Storsjöyran Pontus Sillrén kom med idén i januari 2020. Jag och pianisten Jonatan Lundberg (Jakob Hellman, Mattias Alkberg, reds. anm.) tog oss an uppdraget.

Arbetet med föreställningen lockade fram musiken i Bodil Malmstens dikter, och tolkningarna kom snabbt till Ellen.
Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig, men det kändes så naturligt att tonsätta de här texterna. Det kändes som att hennes texter var gjorda för att sjungas. Men sen sköts allting upp, så vi bestämde oss för att göra en skiva i väntan på att kunna turnera.

Bodil Malmsten har en otrolig bibliografi som sträcker sig till runt 35 publikationer, och urvalet var stundtals svårt att göra. 
Det fanns många texter att välja mellan, och även om man hittade en text som man tyckte om så kanske inte just den passade att tonsätta. 

Albumet bildar en brygga mellan två generationer jämtländska konstnärer. En samling tonsatta dikter som berättar om Bodil Malmstens liv och världsbild.
Jag kommer från samma by som Bodil, och jag har alltid känt till henne. Dels som vilken annan bybo som helst, men också som känd författare. Men trots det hade jag inte läst någonting som hon skrivit, jag tror jag fick för mig att det var “svår” litteratur. Så det var iochmed det här som jag började läsa hennes texter och blev helt fast. Jag tycker hon är så himla bra och det var verkligen en dörröppnare för mig in i hennes litterära värld. 

Ellen fortsätter. 
Sedan tror jag att det för egen del var bra att jag inte hade läst så mycket för jag fick gå in i projektet utan förutfattade meningar. Jag var liksom inte det största fanet som hade koll på vad hon kanske hade sagt om texterna, utan jag fick ta mig an texterna förutsättningslöst. Det gjorde mig fri i mitt arbete, jag behövde inte förhålla mig till någonting, förutom att jag ville göra respektfulla tolkningar och ett bra jobb förstås. 

Bodil Malmsten gick bort 2016 men Ellen minns henne från sin barndom i hembyn. 
Min bästa kompis när jag var lite var ett syskonbarn till Bodil och vi umgicks jämt. Ett minne jag har av Bodil var när hon kom till Bjärme med en försenad födelsedagspresent till min kompis, men då var jag ju liten. Men sen runt 2014 hade vi lite mailkontakt. En gång var vi båda på framsidan av en dagstidning, det tyckte hon var kul och sa att ”det var två Bjärmeflickor på omslaget”. 

Ellen Sundberg fick sitt genombrott när hon tolkade Kjell Höglund på skivan Du sålde min biljett från 2018 där hon visade upp sin förmåga att gestalta text.
När man sätter musik till någonting, framför allt en dikt tänker jag, då bestämmer jag ju sinnesstämningen. För vår del kan inte Bodil berätta om vår tolkning är rätt. Jag tänker att bara personen som skrivit texten känner till den sanna sinnesstämningen, men det gör det också fint på något vis – att vi får tolka utifrån magkänslan. Hennes texter handlar ofta om sorg och saknad, men med glimtar av humor.

Teman som återfinns i Ett bloss för Bodil Malmsten är saknad och längtan. Rotlöshet och rötter. Stad och land. Något som bland annat den långa öppningslåten Döden 1986 förmedlar.
Jag har fastnat väldigt mycket för den. Den texten handlar om just Bjärme. Byn ligger ganska högt upp och man har bra utsikt över omgivningen. Man ser när gatubelysningen tänds längst Oviksfjällen på kvällen och det ser ut som ett pärlband. Jag vet precis vad hon menar, för jag har ju också vuxit upp där, och jag älskar hur fint hon beskriver det. Hon fångar en känsla som jag så många gånger känt när jag varit i Bjärme. Jag känner verkligen att låtarna på den här skivan är hälften mina och hälften Bodils. 

Ellen Sundbergs Ett bloss för Bodil Malmsten släpps den 7 maj via Teg Publishing och turnén med musikföreställningen har preliminärt startdatum den 23 september på Babel i Malmö.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!