Elis Monteverde Burrau spår 2021

11:25 16 Dec 2020

Hans dryckespreferens "georgiskt vitt" blev ett monster. I spåkulan ser författaren Elis Monteverde Burrau en ljus framtid för Hjalmar Bergmans roman Clownen Jac.

Vad var det bästa med 2020?
– Att Bokmässan ställdes in.

Vad var det värsta med 2020?
– Att de körde Bokmässan digitalt. Ända in i kaklet! For helvede. Fortsätt sminka grisen.

Hur drabbade pandemin dig personligen?
– Jag fick pengar av Svenska Akademien, 50 000 kronor skattefritt, vilket finansierat mitt twittrande. Och jag fick vara med i Babel, på någon internationell författares bekostnad. Man blir verkligen ödmjuk. Jag startade dessutom ett företag, men inte vilket företag som helst, jag startade ett “eget företag” och började fakturera “till höger och vänster”! Och jag började tro på Gud. Det sistnämnda har inte särskilt mycket med pandemin att göra. 

Vem var roligast på Instagram?
– Heidi Klum och Paris Hilton. Men jag är subjektiv. Och @ode2oda2, men hon kanske är hemlig?  

Vad ser du fram emot 2021?
– Jag ska starta ett antikvariat/galleri som bara säljer Hjalmar Bergmans roman Clownen Jac. Det blir förhoppningsvis lite som "en fritidsgård för avantgardet”. Sen längtar jag mycket efter Baba Stiltz nya album. Kanske ny musik från CEO? En liten fågel har viskat i mitt öra att Dennis Cooper vill besöka Gröna Lund? Och Jordan Castros roman THE NOVELIST, men den kommer först våren 2022. 

Vem blir the next big thing?
– Honor Levy och Yu Yoyo.

Vad blir trendigt?
– Hjalmar Bergmans roman Clownen Jac. Ja, och hela livsstilen som följer i dess släptåg. Sen såg jag en bild på Steve Sem-Sandberg i en hoodie. Det kändes trendigt, att han hade en hoodie på sig. 

Vad slutar vi med?
– Georgiskt vitt vin blev ett monster. Jag ber om ursäkt. Det är inte ens särskilt gott. Och dansk poesi. Förlåt för generalisering. Låt mig precisera: Inger Christensen. Din tid är över. Det är slut.    

Vad blir årets stora skandal?
– Någon råkar vara barn till någon den inte borde vara ett barn till. Alla blir helt till sig. Det uppstår, som man säger på rikssvenska, "en rafflande situation". Jag kan inte säga mer nu, är jag rädd. Jag är rädd. Jag har redan sagt för mycket, men det får man väl inte säga i antropofagernas rike.  

Vem/vad har satt sin sista potatis?
– Barncancergalan – det svenska humorpriset. Förändring är utvecklingens moder. 

Vem/vad kommer att få aningen för mycket utrymme i massmedia?
– Någon som är död och begraven. Fan, jag försöker komma på ett namn nu, ett dött och begravet namn, men det är helt blankt. Sorry. Pass! Eller... vänta, jag drar till med Åsa Nelvin. Det vore så ljuvligt om Åsa Nelvin fick aningen för mycket utrymme i massmedia. Vackert ord, by the way... "massmedia"... smaka på det. Säg det flera gånger i rad, som ett mantra. 

Vem/vad kommer få aningen för lite utrymme i massmedia?
– Jag, grekiskt vitt vin, Amy Deasismont, Marie Antoinette, Kate Moss, det oförlösta geniet som läser det här (high five!), Yoko Ono, David Berman (rip).    

Vem skulle du vilja byta liv med?
– Lars Kepler. På grund av förbluffande elektrisk/sexuell energi i det monogama projektet.

Vad kommer vi låtsas gilla?
– Upplåst litteraturkritik. Alltså inte uppblåst utan upplåst: gratis digital litteraturkritik. Våra tungor kommer vara helt bruna. Men, men… vem är jag att problematisera ett så pass effektivt opium för folket? Va? Vem är jag?

Vems klädstil vill vi sno?
– Susanne Ljungs, eftersom vi bara har hört henne på radio. När hon pratar i Stil i P1 så blir det hon har på sig, i våra huvuden, helt fantastiskt. Vi blir helt jävla galna! På grund av generös fantasi. Men det finns naturligtvis en tragisk twist: det visar sig att hon bär andra kläder i verkligheten, utanför vår fantasi, helt fel kläder!, inte alls lika eklektiska, vilket förgör oss... men då har vi redan gjort vårt val – vi måste stjäla Susanne Ljungs kläder, trots att de visade sig vara så fula, på grund av konstnärlig integritet. Vi kan verkligen erkänna när vi har haft fel, men vi tar också en kula för konsekvensen. Nu blev det såhär och vi får försöka bära hennes paltor med värdighet och raka ryggar.   

Vem kommer vi att störa oss på?
– Om Victor Malm fortsätter raka sina ben är han lugn.

Har du något nyårslöfte?
– Jag måste sluta skriva. 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar