Elias Hurtig: "Folk såg bara deras otroliga succé"

16:27 28 Sep 2020

Elias Hurtigs popbetonade hiphop är som gjord för de breda massorna. Rapparen var från början med i Hov1, men valde att ta sin egen väg. Nu kommer hans debut-ep. 

Baserat på de bilder som går att hitta på Elias Hurtig, kan man kanske tro att det är värsta grabbiga hunken som ska trippa in på Espresso House, där vi av någon anledning bestämt träff. Men det tar inte lång tid innan jag inser att Elias snarare verkar vara en kille med känslorna utanpå.

Rapparen och sångaren släppte sin första singel förra året och nu, fem singlar senare är det dags för debut-epn. Han har redan börjat nosa lite på de bredare massorna med låtar som nått runt en halv miljon spelningar på spotify. Men för Elias handlar det inte så mycket om framgång, utan om att göra den musik han själv känner att han vill göra. Sedan om det skulle slå, ja då är det bara en bonus. 

 

"Om jag hakar på det här, kommer det hända på riktigt"

 

För Hurtig var framgångarna runt hörnet redan för flera år sedan. Han var med i gruppen Hov1. De hade precis hamnat på virallistan topp 50 i Sverige och spelat några gånger för publik. Men Elias Hurtig kände sig inte redo. Han ville hellre vara en vanlig 18-åring. Rapparen hoppade av gruppen precis innan deras stora genombrott.  

– Jag var inte så inne på att göra hela musikgrejen då. Det var ganska mycket annat som distraherade mig i livet. Jag var i ett förhållande som jag inte trivdes i. Var inte på en plats där jag kände att jag kunde förvalta den chansen. Som jag visste redan då att det var. Det var solklart att det skulle gå vägen. Det var så många bitar som fanns där på plats. Jag tänkte: Om jag hakar på det här, kommer det hända på riktigt. Men jag är glad över mitt beslut idag. Jag tror inte jag hade varit samma person nu om jag gjort den grejen. 

Har du någonsin känt att du ångrar ditt beslut?
Nej, inte riktigt. Det är många som har frågat mig “hur fan kunde du hoppa av det där?” På den tiden hade jag inte så många bra svar. Folk såg bara deras otroliga succé. Det var jobbigt att ta. Men nu är det liksom, nu är jag glad att det inte hände. Jag kan inte se mig själv göra det, eller jag kanske kan se mig själv göra det. Jag tror bara att det var rätt beslut. Nu gör jag min egen grej.

Efter gymnasiet gjorde Elias Hurtig ungefär samma sak som de flesta andra. Jobbade på något meningslöst jobb, reste runt i världen. Det skulle ta ett tag innan han hittade tillbaka till musiken. Men efter att hans ex-flickvän fått ett skivkontrakt, lockades Elias tillbaka in i låtskapandet. Nu släpper han sin debut-ep. Skivan är influerad händelser som skett i rapparens liv det senaste året.  
– Jag har utgått mycket från känslor jag haft. Det är mycket, inte olycklig kärlek, men kärleksproblem som beskrivs. Jag har kommit ur en relation som jag varit i två år. Hela ep:n grundar sig i hur det varit efter det. Vad jag har gjort. Allt från att vara hjärtekrossad till att tro att man blir kär i någon man träffat ute på klubben.

 

"Nu har jag inga problem med att spela en kärleksballad för mina grabbiga kompisar"

 

Hur känns det att dela med sig av så personliga ämnen i låtar som vem som helst kan höra?
– I början var det jävligt jobbigt. Man kan sitta i studion och vara väldigt fångad av en känsla. Men den känslan känns inte lika fet när du är på klubben, när du är med en polare. Det blir en krock. När jag sitter i studion vill jag ju få ur mig massa saker. Och det kan vara jobbigt att visa för folk. Man oroar sig för hur responsen ska vara, det är ganska naket liksom. Men nu har jag kunnat koppla bort det där. Det är ju det här jag håller på med. Då känns det fetare att göra det helhjärtat. Om man oroar sig vad alla andra ska tycka, så kommer det inte funka. Nu har jag inga problem med att spela en kärleksballad för mina grabbiga kompisar.

Du valde bort kändisskapet förra gången det begav sig.  Hur skulle det kännas om den musik du släpper nu slår lika stort?

– Jag skulle vara redo på ett annat sätt. Nu skulle jag kunna njuta av det. Se det coola och storartade i det. Då var det mer, allting som var stort då kändes som något jobbigt. Om vi bokades så var det fett jobbigt för då behövde jag prestera. Det gick alltid bra, men det var inget jag tyckte var speciellt kul. Det var en börda. Nu vet jag att jag älskar det jag gör.

Elias Hurtig släpper sin debut-ep Solo fredagen den 2 oktober.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!