Egalias döttrar

Egalias döttrar uppmanar till kamp

18:05 12 Jun 2014

I landet Egalia äter männen p-piller, har papiljotter i skägget och bär pehå. På lördag morgon är det värt att gå upp i tid, då spelas pjäsen Egalias döttrar på Moriskan under Feministisk festival

I Egalias döttrar är kvinnan norm och kan dra fördel av alla de privilegier som kommer med att ha den högsta positionen i en maktstruktur. Men, som ett uppror mot det förtryckande matriarkatet startas ”Mansligan” av fyra unga män. De möter motstånd, men fortsätter kämpa för jämställdhet mot det förtryckande matriarkatet.

– Genom att kasta om könsrollerna blir det väldigt tydligt hur samhället bygger på att mannen är norm, säger Carolin Oredsson, en av uppsättningens tio skådespelare.

Egalias döttrar sätts upp av Fridhems folkhögskolas teaterlinje och är baserad på Gerd Brantenbergs roman med samma namn, som sedan den utkom 1977 blivit en feministisk klassiker. I Egalias döttrar visas hur de patriarkala strukturerna smyger sig in överallt: i hemmet, i skolan, på arbetsplatsen och i det offentliga rummet.

– Men det är också en uppmaning till kamp och en hyllning till de feministiska rörelserna som kom före oss och är aktiva idag. Samtidigt som den fungerar som vår egen feministiska aktion, säger Carolin.

Tycker du att det görs för lite politisk teater?

– Det finns ett växande intresse kring politisk teater i takt med att fascismen och nazismen sprider sig i Europa. Men, det är tråkigt att de subventionerade institutionsteatrarna runt om i landet inte tar lika stort ansvar utan att det är ett släp för frigrupperna att dra.

Vad ser du själv fram emot på Feministisk festival?

– Jättemycket! Men det ska bli kul att se bandet Systraskap, vars musik vi använt i föreställningen. Sen är jag taggad på alla workshops och att se annan teater! Sen är det fett att Gerd Brantenberg, författaren till Egalias döttrar, ska föreläsa på Nordiskt Forum.

 

Missa inte Egalias döttrar nu på lördag klockan 10:00 på Moriska Paviljongen. Helt gratis!

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!