Foto: Aija Svensson.

Efia Abu gör musik utan kommersiellt fokus

09:06 14 Jul 2023

I juli släpper Efia Abu sitt debutalbum. Skivan beskrivs som en blandning av roots, reggae och soul, helt på skånska. I albumet tas lyssnaren med på en gungande resa genom teman som kärlek, hopp och inre transformation. 

Efia Abu beskriver musik som en följeslagare genom livet. Från att hennes mamma sjöng visor för henne, till att hon själv satte sig framför pianot så har musiken alltid varit den ständiga kamraten. 
– 
Jag är uppväxt i en by på skånska landsbygden på nittiotalet. Av 5000 bybor var det typ jag och en makedonsk familj som inte hade långa led av svenskhet bakom sig, och jag var alltså den enda afro-svensken på orten, förklarar Efia, och fortsätter; 
– 
Jag spenderade min uppväxt med att försöka göra mig själv osynlig och samtidigt fanns ett instinktivt sökande efter min identitet. Sökandet efter förebilder och referenspersoner som såg ut lite som jag förde mig till den afroamerikanska musiken. 

Jazz, blues, soul, hiphop och r&b blev därefter Efias liv. Musiken beskriver hon var ett sätt att försvinna in i en annan värld, där hon kände sig trygg och där resurser fanns för att hon skulle kunna se sig själv som en skapare. 

Trots att pianot gick varmt under uppväxten, hade Efia och musiken en paus på nästan 15 år. När hon under 2019 började skriva musik igen märkte hon att någonting var annorlunda. 
– 
Orden och melodierna flödade som om de kom från en källa bortom mig själv. I mitt tidiga låtskrivande, under gymnasiet, var processen mer att fundera fram material och sedan snickra ihop texter och melodier, men det känns inte alls intressant för mig nu. 

Varför tror du att det är annorlunda nu? 
– 
Jag tror att den största skillnaden är att mitt förhållande till mig själv har förändrats. Jag har inga andra ideal som jag strävar efter än mig själv. Att uttrycka mig själv är mitt högsta ideal, då är det som om jag helt plötsligt har förmågan att kanalisera min samlade visdom genom musiken. 

I Efias musik finns tydliga influenser från så väl progg som reggae och klassiska visor. Själv beskriver hon den musik hon skapar som en blandning mellan roots reggae och soul på skånska. Att sjunga på svenska var dock ingen självklarhet. 
– 
Tidigare när jag skrivit låtar har det främst varit på engelska men i denna musikaliska våg har det dock fallit naturligt med svenska. Svenska är mitt modersmål, och är det språk som mina tankar naturligt flödar. Svenska språket är så djupt rotat i mig och tillgängligt, vilket gör att jag inte behöver stanna upp och tänka på formuleringar och begrepp i mitt skrivande utan kan istället känna tillit till språkets magi och låta orden flöda ut och skapa mening. 

I juli släpper Efia sin debutskiva Kärlek & Verkan. Skivan är relativt kort och består av sex låtar med en speltid på lite över en halvtimme. I albumet tas lyssnaren med på en gungande resa genom teman som kärlek, hopp och inre transformation och den beskrivs som ett kärleksfullt och unikt bidrag till den svenska musikscenen. 
– 
Det som började med voice-memos i mitt sovrum och har nu genom organiskt och lustfyllt samskapande med mitt band Drömbandet förvandlats till levande produktioner redo att möta världen.

Stora delar av albumet är crowdfundat. Det menas att det är Efias omkringliggande nätverk tillsammans med bidrag från kulturrådet står för de finansiella utgifterna. 
– 
I Sverige är vi vana vid att luta oss tillbaka på systemet när det gäller ekonomiska frågor, förklarar hon, och fortsätter: 
– 
Antingen ska kommersiella system eller bidragssystem bära oss genom livet men när man gör musik utan kommersiellt fokus går det inte att förlita sig på befintliga strukturer på samma sätt som om man skapar mer marknadsinriktad musik. Jag valde därför att kombinera bidrag med att bjuda in mitt community att vara en del av resan. 

Nu släpps ju skivan men hur gick det egentligen med kampanjen? 
– 
Tack vare över 70 grymma personer gick kampanjen i mål! Det var spänning in i det sista, då de sista tusenlapparna trillade in endast timmar innan avslutet. 

Efia Abu spelar den 27 juli på Overshoot festival, 16 augusti på Malmöfestivalen och 26 augusti på Inkonst. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2023.