E3 – Årets spelhöjdpunkt!(?)

11:50 24 Jun 2021

När vräkiga spelmässor ska hållas på internet istället för i Los Angeles går mycket förlorat. Men det som verkligen spelar roll – spelen – får ta större plats. Här är de viktigaste nyheterna från årets E3-mässa.

Årets stora spelhändelse, Electronic Entertainment Expo (E3), har just gått av stapeln. Den enorma mediecirkus som i vanliga fall invaderar mässcentren i centrala Los Angeles har på grund av pandemin förpassats till internet. E3 2021 var, precis som 2020, en helt digital tillställning. Inga inhyrda fanboys som vrålade ut sin lycka när Spel X utannonserades, inga överförfriskade butikschefer som fotade sig med booth babes och inga jetlagzombier beväpnade med energidrycker och pressleg. Men när dammet lagt sig är det bara en sak som räknas: spelen.

Och visst visades det upp spel också på årets mässa. Nintendo visade upp ett nytt, bärbart Metroid, en till modern Game&Watch (med Zelda-spel), en nyversion av klassiska WarioWare och – kronan på verket – Zelda-spelet Breath of the Wild 2. Samtidigt fick Metroid Prime 4 stanna hemma och det var knäpptyst om den nya Switch Pro-konsolen. Ubisoft hade en ganska svag lineup (men gitarrinlärningsprogrammet Rocksmith+ känns spännande!) och försökte tiga ihjäl de interna Metoo-skandalerna som skakat företaget. Bland en lång rad av urstarka indietitlar stack nyheter som supersnygga plattformsspelet Replaced och stenhårda kråkäventyret Death’s Door ut lite extra.

Samtidigt som Sony valde att ha sin egen ”konferens” några veckor innan E3 så hade Microsoft  en väldigt stark E3-show. Kanske var det väntat efter att det amerikanska jätteföretaget köpt klassiska Bethesda - och därmed fått en hel rad starka spelserier på köpet. Halo Infinite, Starfield och Forza Horizon 5 var de riktigt namnkunniga spelen som visade upp (även om Starfield-trailer gärna fått visa lite mer av själva spelet). Men det allra mest uppseendeväckande var hur Xbox Game Pass mer och mer ser ut som en deal som inte får missas. 27 av 30 spel som visades upp på Microsofts E3-konferens kommer att släppas på Game Pass samtidigt som det kommer ut i butikshyllorna. Det betyder alltså att du får spelet gratis om du betalar månadsavgiften för Xbox Game Pass (som är betydligt lägre än vad ett enda fullprisspel kostar att köpa).

Sverige hade en sedvanligt stark närvaro på mässan (eller strax bredvid, beroende på hur en räknar). Battlefield 2042 avtäcktes med pompa och ståt. Kriget har flyttats till en nära framtid där Dice lovar att allt är större, mer förstörbart och framför allt ösigare. Massive visade för första gången upp bevis för att James Camerons Avatar är på väg till spelmaskiner. I Avatar: Frontiers of Pandora ser det ut som att konflikten mellan Na’Vi och mänskligheten fortfarande är infekterad. I spelet får vi utforska nya delar av planeten, och allt genom förstapersonsvy. Avalanche verkar ta ett litet steg från Just Cause-mallen när de gör Contraband, ett co-op-spel där vi får ta rollen som smugglare i 1970-talets Sydostasien. Lost in Random och Planet of Lana var två lite mindre, men ack så vackra, svenskspel som också fick uppmärksamhet. Zoink och Wishfully heter företagen bakom spelen.

Pandemin har inte lämnat någon oberörd, så inte heller spelbranschen. För trots att branschen blomstrar när folk tvingas underhålla sig inom hemmets fyra väggar tvingas projekt ändå skjutas upp och fysiska event, som E3, hålls på Internet. Digitala spelmässor är en temporär lösning, som funkar helt okej – men det är tydligt att det finns ett stort sug efter att saker ska återgå till det normala. E3 2021 var underhållande, men 2022 kommer bli bättre.

ÅRETS BÄSTA E3-SPEL


Somerville
Somerville är ett stämningsfullt Inside-liknande spel om flykten undan en utomjordisk invasion. Efter lång tids tystnad från utvecklarna släpptes årets kanske bästa trailer, för vad som jag håller som mitt mest hajpade spel.

Elden Ring
Vad händer om vi tar den populära Souls-spelskaparen From Software och slänger på Game of Thrones-författaren George RR Martin? Blir det det bästa av båda världar? För tidigt att säga än, förstås, men peppmätaren slår i taket av vad som visades upp på mässan.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2(?)
Uppföljaren till Nintendos kanske modigaste spel någonsin har inget namn än. Vi väljer att kalla det Breath of the Wild 2 och ser oändlig potential i tidspussel och svävande världar som trailern utlovar.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl
Den Ukraina-utvecklade spirituella uppföljaren till Tarkovskijs klassiska film ser ut att kunna bli något riktigt storslaget. Zonen ger och zonen tar och så här elva år efter att det först utannonserades är vi mer än redo för karg, rysk postapokalyps.

Sable
Mitt i ett hav av otroligt lovande indie-spel sticker ändå lilla Shedworks pärla Sable ut. En mystisk äventyrare i ett otroligt vackert ökenlandskap fullt av äventyr och hemligheter att upptäcka. Sable släpps redan i september – en anledning så god som någon att längta till hösten.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!