Dubbel Dubbel återupptar storsatsningen

Hanna Fagerlund 18:34 14 Apr 2021

För ett år sedan skulle den göteborgsbaserade restaurangkedjan Dubbel Dubbel inleda sin expansion med 30 nya restauranger runtom i landet. Men det hela stoppades av pandemin. Nöjesguiden har pratat med John Wigelius, VD på Dubbel Dubbel, om året som varit och planerna framöver. 

De fyra vännerna från Göteborg startade den första Dubbel Dubbel-restaurangen 2011. Idag finns tre stycken i hemstaden och en i Malmö. I år öppnar de ytterligare fem restauranger och inom ett par år ska det finnas 30 stycken Dubbel Dubbel i landet.
– Tanken är att man ska hitta oss i de flesta städerna i hela Sverige. Nere i söder ända upp till Östersund. Det är vår stora plan, säger John Wigelius, VD på Dubbel Dubbel. 

John Wigelius är en av de fyra i kompisgänget som byggt Dubbel Dubbel från grunden. Han berättar att det just nu är en kaosartad med ändå härlig stämning bland de inblandade i storsatsningen.
– Vi håller på och öppnar tre nya restauranger i tre olika städer på nästan samma gång. Det är en prövning men väldigt, väldigt, roligt. Lite skräckblandad förtjusning är det väl. 

De första restaurangerna som öppnar i april och maj kommer ligga i Norrköping, Stockholm och Lund. Senare under hösten öppnar två till och som det ser ut nu kommer en ligga i Malmö och en i Sundbyberg utanför Stockholm. Restaurangen i Malmö kommer bli större än den som redan finns i stan, för att kunna ta emot större sällskap och servera lunch.
– Vi skulle öppna mellan åtta och tio stycken men vi har valt att gå lite försiktigare fram med tanke på läget. Vår plan är att få upp 30 stycken på tre år. Den planen ligger väl kvar men år ett är nu då, och det betyder att vi kommer öka takten ganska mycket år två och år tre, säger John Wigelius. 

Det var i februari 2020 som Dubbel Dubbel planerade att dra igång sin expansion. Men som tur är valde de att vänta lite, vilket John Wigelius är väldigt glad för idag. Istället för att börja expandera med 30 restauranger mitt i en brinnande pandemi kunde de nu omgruppera och lägga fokus på att anpassa sig efter läget.
– Det var såklart som det var för många i branschen en ganska stark käftsmäll. Det var ett hårt slag. Men jag tyckte att vi reagerade väldigt snabbt. 

Det var nu flera nya initiativ föddes. Man började marknadsföra för take away och satte igång ett eget beställningssystem på hemsidan för att inte överbelasta restaurangerna. På helgerna började Dubbel Dubbel med Pop Up Take Away där de väljer ett område i Göteborg att köra ut förbeställd mat till. Sedan skapades även helglådor för de som vill laga sin egen Dubbel Dubbel-middag hemma. Text: Hanna Fagerlund – Så vi har mycket grejer, det är såna saker som man filat på. Det har väl också kommit för att stanna för vår del. Vi kommer satsa väldigt mycket på take away-delen och Dubbel Dubbels hemmakit även efter pandemin. 

Över sommaren 2020 gick det väldigt bra för Dubbel Dubbel, det kändes lite som det brukade vara. Det var när de mer hårda restriktionerna kom den sista helgen i oktober som det blev ganska tomt på restaurangerna. Sedan dess har det varit mest fokus på take away och Pop Up-turnén. John Wigelius berättar att han nog skulle säga att 60% av det Dubbel Dubbel säljer idag är take away. Nu framöver satsas det mycket på uteserveringar, på hemmaplan på Surbrunnsgatan och Polhemsplatsen och på de nya restaurangerna. 
– Så det är hopp om bra sommarväder och lite vaccin. 

Det jobbas även för fullt med att utveckla Dubbel Dubbels lunchkoncept. Den nya idén är att restaurangen ska ha öppet hela tiden, dagarna och kvällarna ska flyta in i varandra. Wigelius berättar att man märker att folk har ett sug efter att gå ut och hitta på saker men att det självklart blir svårt med alla restriktioner. Han säger dock att han ändå känner sig mer positiv och kan blicka framåt nu. Att han läst artiklar om ställen där krogarna blomstrar, nattklubbarna öppnar upp och folk är ute igen. 
– Då blir man jäkligt glad. Det är ändå dit vi ska också. 

Det var sommaren 2019 som Dubbel Dubbel tog in nya delägare för att ta vidare idéen om en storsatsning. Wigelius berättar att tiden som gått sedan dess har gjort dem mer redo. Att pausen gett dem tid att jobba med Dubbel Dubbel och forma konceptet ännu bättre.
– Det hade varit lite mer övermäktigt för ett år sedan. Nu har vi hunnit fila ännu mer på allt. 

Kompisgänget som startade Dubbel Dubbel för tio år sedan består av Erik Sundfeldt, Lars Olsson, John Wigelius och Emma Kolback. Det är köksmästare Emma Kolback som satt hela matkonceptet och det är hennes idéer kring maten som format Dubbel Dubbel. En personlig version av modern kinesisk kokkonst med influenser från bland annat Szechuan.
– Vi alla tycker att det är skönt när det är casual och enkelt, vinflaskor på bordet och massa rätter man delar på. Dubbels koncept där, säger John Wigelius. 

Trodde ni att det skulle bli en sån här succé? Att ni skulle kunna göra en sån här stor satsning i framtiden?
– Nej, vi hade inte ens planer på det när vi började med Dubbel Dubbel. När vi öppnade på Kastellgatan så gick den så bra, så när vi sprang på en lokal på Surbrunnsgatan så tänkte vi “fan, vi gör en Dubbel Dubbel till här då”. Sedan öppnade vi i Malmö efter det. Det var när vi sprang på en kompis där som älskar Dubbel Dubbel som sa “ska ni inte öppna i Malmö då?”. Jo det gör vi, sa vi. Så det har varit väldigt spontant. 

John Wigelius berättar att den storslagna visionen är att ta Dubbel Dubbel utomlands. Den största drömmen är att driva en dim sum-restaurang i Kina.
– Men det där är storslagna visioner så nu får vi först och främst fokusera på Sverige. Just nu i alla fall. Men man måste få drömma lite också. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2021.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!