Du ska skita i det du blir tillsagd

Julia Holst 13:39 26 Jun 2014

gklingberg_foto_peter-geschwind.jpgFoto: Peter Geschwind

För ett tag sedan vaknade jag upp med en dålig smak i munnen. Gårdagen hade bjudit på ett hjärtskärande valresultat där mitt feministiska jag hurrade medan jag samtidigt grät för att andra krafter undan för undan tar över och skapar ett alltmer fientligt Europa. Att feminismen rör sig framåt samtidigt som man på andra håll börjar inkräkta på den basala medmänskligheten är för mig helt otänkbart men ändock ett reellt samtidsproblem. Vi lever liksom i en regnbåge av kaos. Det fria konstnärliga skapandet kommer att bli och är redan nu styrt och påtvingat. Samtidigt är det obundet och provocerande med yttrandefriheten som dess förgängliga men likväl essentiella grundsten. 
Yttrandefriheten verkar alltjämt vara aktuell för diskussion. Varför? Den är ju så ytterst självklar. Det är givetvis förståeligt att i rent självförsvar etablera ett filter och omedvetet vilja censurera sig själv, och även andra, i rädslan för ett obehagligt bemötande. Men då är det än viktigare att föregå och vägra tystna. Pablo Picasso sa en gång: ”Konst är inte uppfunnet för att pryda lägenheter med. Det är ett vapen till angrepp och försvar mot fienden”. Att tysta sig själv är att ge upp. Egentligen är det väldigt lätt. Du ska skita i det du blir tillsagd. Våga alltid tala och gör därmed världen lite mer mänsklig, rättvis och fri. 

Bäst just nu

 

1. Gunilla Klingberg – A Sign in Space 

Malmö Konsthall, den 5 juli–19 oktober

A Sign in Space är ett Land Art-projekt som Gunilla Klingberg skapat tidigare, då konstruerat och lokaliserat i Baskien. Verket gick ut på att en ett ton tung rulle drogs, rad efter rad, över en sandstrand och formade ett djupt mönster i sanden som var kvar tills havet återerövrade platsen. Detta verk ska alltså rekonstrueras inuti konsthallen, här finns såklart inget hav så det höga ljusschaktet i byggnaden ska användas för att lajva kosmisk strand. Utöver redan nämnda verk ska Parallel Areal Variable och Brand New View, producerat av Klingberg för den specifika utställningen, ställas ut. 

 

2. Emil Nolde 

Louisiana, den 4 juli–19 oktober 

Emil Nolde är den tyska (dock med både biologiska och geografiska rötter i Danmark), tyvärr sedan länge framlidna, konstnären bakom sommarens stora utställning på Louisiana. Nolde är främst känd för sin expressionism, färgglada naturmotiv och förkärlek för det närmast primitivt enkla. Louisiana har tillsammans med Städel Museum från Frankfurt (samt en oerhört behjälplig hand från Nolde Foundation) samlat ihop till den mest expansiva retrospektiva utställningen av Nolde på ett flertal årtionden.

 

3. Tala till publiken: Goshka Macugas gobelänger

Lunds Konsthall, den 14 juni–31 augusti  

Goshka Macuga har i samarbete med anrika flamländska väverier skapat enorma gobelänger där hans egen värld tillåts integreras med aktuella värdsliga händelser. Verken knyter tydligt an till en äldre bildtradition där hantverket fungerar som ett berättande medium. Kul är att Macugas vävnader från 2009–2012 för första gången någonsin visas tillsammans i samma konstellation och att det även tillkommer filmverk samt ett nytt verk specialgjort av Macuga för Lunds konsthall. Ett expansivt hopkok som skapar en ovanlig och oväntad utställning. 

 

4. Arkitektskolan – Popupsolbjer

Skissernas museum, den 26 maj–31 augusti

För bara någon månad sedan förvandlade Arkitektskolan i Lund, i ett sam-arbete med Lunds kommun, en ödetomt Solbjer till en experimentell verkstad. Tillsammans med de boende i området skapade de en workshop där tillfälliga installationer, skulpturer och prototyper gestaltande tankar kring framtidens stad och boende. Allt byggt i återvunnet byggmaterial från den nyss avslutade Lundakarnevalen. Under sommaren visas ett urval av projekten i Skissernas museums skulpturpark. 

 

5. Wanås

Wanås, utställningsperiod den 18 maj–2 november 

Jag älskar Wanås. Det är bokstavligt talat ett slott omgärdat av en konstskog av konst. Sommarens utställningsprogram inkluderar ett brett spektra av konst, dans, skulptur och död. Gå in på deras hemsida för att se allt som händer, eller bara åk dit. Det är helt fantastiskt oavsett. Alla måste åka dit. Okej? Bra, då var det bestämt.

 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!