Jonatan Östblom-Smedje ligger bakom podden Med eller utan is.

Dryckespoddar som ökar törsten

23:56 15 May 2019

Med eller utan is är podden som lyfter folket bakom baren till ytan och går till botten med spriten. Nu närmar sig det hundrade avsnittet.

Spritkonnässören och Bourbon Brand Ambassadören Jonatan Östblom-Smedje startade podcasten Med eller utan is för drygt tre år sedan. Det första avsnittet hade tema Negroni, och gästades av den prisvinnande bartendern Alex Skärlén. Sedan dess har det blivit snart 100 avsnitt. Avsnitt som har spelats in i barer världen över. 

 

 "En cocktail skall inte hinna bli urvattnad, då dricker du för sakta"

 

Du har spelat in avsnitt i alltifrån Bangkok och Kentucky till Grekland och Göteborg. Vilket har varit roligast? 
– Det är som att behöva välja mellan en Old Fashioned eller en Negroni, vilket är omöjligt så jag tar oftast bägge. Men det rörigaste och stökigaste är nog något ifrån början och måste jag välja ett enda så blir det Grönahissen med Emil Åreng. Det hela slutar med att han inte får upp shakern till drinken han skall servera mig och börjar banka den i badkarskanten på hotellrummet vi spelar in på. Hotellet är The Thief i Oslo som är rätt dyrt så jag blev rätt nervös att han skulle slå sönder ett sjukt dyrt badkar. Sen satt jag och Lars Renbjer och spelade in ett väldigt pedagogiskt och bra avsnitt om groggens historia typ ett kvarter från Hells Angels lokaler. Avsnittet när jag och Madeleine Rapp snackar drinkar klockan fyra i baren på Attaboy i NYC är också minnesvärt.

100 avsnitt alltså. Hur mycket kan man egentligen prata om cocktails, finns inte risken att det blir urvattnat? 
– Det tänkte jag med men så helt plötsligt hade vi två barer i Oslo och Stockholm på ”The worlds 50 best bars” (Tjoget och Himkok, red anm.). Den här branschen utvecklas snabbare än någonsin och det är väl det som gör att vi ”rastlösa” älskar den. Ständiga nyöppningar, nya koncept och nya produkter. En cocktail skall inte hinna bli urvattnad, då dricker du för sakta.

Varför startade du den från första början? 
– Jag såg en hipster som stod på en bar och gnällde för att baren inte hade en ”stor” isbit. Då väcktes tanken att det kan ju vara bra för de intresserade att få en möjlighet till att gå behind the scenes på vår värld.

Man behöver en ganska hög förförståelse för barliv och cocktails kan jag tycka, är det framför allt en podcast för finsmakarna? 
– Alla måste börja någonstans men är man intresserad så hittar man garanterat ett avsnitt som tilltalar. Börja där du tycker det känns aktuellt för dig själv. Jag ser hela podden som ett bibliotek av skratt, kunskap och nördigheter. För de som gillar mat kan jag ju som exempel säga att både Sushi Sho och Lilla Ego är med.

Har du någon drömgäst? 
– Kungen såklart. 

Vilka andra dryckespoddar lyssnar du själv på? 
Bartender at Large, Whiskypodden och Whisky Cast. Staden är dock min favoritpodcast alla kategorier.

 

PODDAR SOM LOCKAR TILL DRYCK

Med eller utan is
En podcast om barliv & cocktails. Med Jonatan Östblom-Smedje.

Vin för Rookies
För dig som älskar vin men vill få bättre kunskap om denna dryck och dess olika varianter. Vinexperten Thomas Holstein är värd i en rapp podcast där ingen fråga är för dum, ingen fråga för svår.

Vinpratarna
Fokus ligger på vin, men också andra drycker, mat, nyheter, tips och inspiration bjuds av vinskribenten Andreas Grube och sommelieren Béatrice Becher.

Dela en flaska med Alf & Petter
Artisten och entreprenören Petter Alexis och vinskribenten Alf Tumble pratar om livet, resor, träning, vin och livet som farsor.

I'll Drink to That! Talking Wine
Sommelier Levi Dalton intervjuar kända och kunniga vinpersonligheter hemma i sin lilla lägenhet. Denna podcast är på engelska, men har du inga språkförbistringar så är denna podd en riktig skattkista.

I glaset
Ett dynamiskt samtal mellan sommeliererna Matilda Carnebo, Mark Öberg och Martin Gertmar som pratar lättsamt om dryck i kombination med mat.

Ölpodden 
Programledaren Christian ”CC” Eikner, till vardags barchef på Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad, gästas i varje avsnitt av olika ölprofiler och pratar alltifrån hembryggning och smaktrender till hur man kombinerar öl och mat. 

Veckans Ölhäng 
En avslappnad podcast om öl med ölprofilerna Sandra Lööv, bakom bloggen Brewmaniac och Instagramkontot @Swedishbrewlady, och Josefine Olsson, grundare av Ölgäris.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!