Dryck: Är jag korkad som beställer husets vin?

14:00 26 Sep 2013

wine.jpg

Bara insikten att du funderar över om du gör något dumt är sund. Husets vin behöver inte nödvändigtvis vara äckligt. Tvärtom faktiskt. Dess enda uppgift är att tillfredställa så många gäster som möjligt utan att kosta eller smaka för mycket. Smakmässigt ska du därför aldrig förvänta dig några kullerbyttor eller änglasång, det händer helt enkelt inte på den här nivån. När inköpspriset per flaska ligger runt en femtiolapp är det lätt att räkna ut hur lite resurser det finns kvar att göra gott vin av när alkoholskatt och transportkostnader är avräknande. Jag skulle tippa att nio av tio gäster väljer husets vin på en vanlig krog, och då är priset oftast det enda man bryr sig om. Och det är faktiskt nu dumheten infinner sig. När du surt konstaterar att du faktisk betalar fem till sex gånger pengarna för ett vin som du knappt tycker om. 
 

I vinproducerande länder – och dit räknar jag inte Sverige – tenderar påslagen inte vara lika höga. Kring Medelhavet kan du lätt få en karaff med husets rödpang för en dryg hundralapp, men här hemma står drycken för drygt hälften av krogens inkomster och vi har vant oss vid att betala mer när vi går ut (tänk bara på vad vi betalar för kaffe, öl och mineralvatten). Dessa bitar är dock svåra att rucka på. Särskilt när du väl sitter där med menyn i handen och undrar vad du ska beställa. Att klaga på servitören lönar sig sällan, men det finns några trick för att du ska känna dig mindre lurad.

 

För att göra kap, såväl ekonomiska som gastronomiska, ska du dels överväga att ta in en flaska och dels kika neråt i prislistan. Kan du tänka dig att spendera 500 kronor eller mer för en flaska sjunker påslagen rejält, ibland ner till under dubbla. Alternativ bara dricka ett dyrare glas. Att du går därifrån med någon hundring mindre på fickan har du igen dubbelt i vinupplevelse. Våga fråga om det finns något som är schysst prissatt – att du vill köpa ett bättre vin än husets brukar uppskattas. Och kom ihåg att en bättre flaska vin på krogen alltid smäller högre på livets upplevelsekonto än samma pava hemma. Värt att ha i bakhuvudet. 



Texten är även publicerad i Nöjeguiden #8.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2013.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!