Foto: Fredrik Skogkvist
Vissa viner och ursprung kommer alltid att kosta mer än andra. Särskilt tydligt blir det på krogen. Tricket är att välja en bra producent men att undvika det dyra förstavinet.
Det är inte särskilt svårt att dricka gott om du är ekonomiskt oberoende och känner till varenda producent och årgång. Ett bra knep för oss andra är att lära oss namnet på ett fåtal producenter man gillar eller tror sig gilla. Men istället för det svindyra flaggskeppsvinet, förstavinet, håller du utkik efter producentens enklare basvin. I Bordeaux kallas dessa för andraviner och görs ofta på druvor som inte höll måttet för att platsa i förstavinet. Ett andravin, standardvin eller instegsvin kan också innebära att det kommer från en mindre prestigefylld vingård, görs på en annan druvblandning eller lagras kortare tid. Generellt håller dessa viner hög nivå i förhållande till pris. En bra producent kan inte riskera sitt goda rykte genom att göra ett mediokert instegsvin samtidigt som att det för vissa årgångar innebär att ”bättre klassade” druvor får följa med i det enklare vinet. Det finns många favoriter i den här kategorin, här har du 15 att börja med.
L’Esprit de Chevalier (Domaine de Chevalier, Bordeaux)
3 de Valandraud (Ch. Valandraud, Bordeaux)
Castelnau de Suduiraut (Ch. Suduiraut, Sauternes)
Bourgogne Rouge (Jean Grivot, Bourgogne)
Morgon (Marcel Lapierre, Bourgogne)
Inflorescence (Cédric Bouchard, Champagne)
Mica Cabernet Sauvignon (Buccella, Kalifornien)
Nebbiolo d’Alba (Bruno Giacosa, Piemonte)
Langhe Rosso (Roagna, Piemonte)
Coudoulet de Beaucastel (Ch. Beaucastel, Chateuneuf-du-pape)
Château Pignan (Ch. Rayas, Chateuneuf-du-pape)
Laurel (Clos Erasmus, Priorat)
Montevertine (Montevertine, Toscana)
Westhofener Riesling Trocken ”S” (Wittmann, Nahe)
SP68 (Occhipinti, Sicilien)
Fler andraviner och massvis av praktiska dryckestips hittar du i boken Drick! Vin, öl och sprit – hemma och på krogen med Alf Tumble som släpptes den 25 mars på Natur & Kultur.
Bäst just nu
Pizzavin
Skippa finliret. Korka upp ett rött, transparent och piggt italienskt klunkvin. Tänk Etna, Langhe och Chianti Classico. Ös på med extra mozzarella och glöm för en stund bort att det är tisdag.
Finläsk
Galenpannan Teo Musso från det italienska mikrobryggeriet Baladin gör givetvis egen läsk. Leta upp en flaska citronstinn ”Cedrata Baladin” och bli barn på nytt. Hörde jag grogg?
Domaine Taupenot-Merme
Bourgogneproducent du kan lita på. Snoka rätt på vinerna från Morey Saint Denis, helst vingårdsläget ”La Riotte”, om du gillar att dricka vin rörd.
Rinaldi Langhe Nebbiolo 2010
Troligtvis världens bästa sätt just nu att introducera någon till området Piemonte. Sopar mattan med många barolos. Harmoni på flaska för 20 euro stycket.
Alkoholfritt alternativ?
Bara i länder med alkoholmonopol klassas drycker som äppelmust och ginger beer som ”alternativ”. I resten av världen är ett vin ett vin, en läsk en läsk, en öl en öl. Där finns heller inget behov av påhitt som alkoholfri snaps eller en särskild butik som säljer Ramlösa.