Drömjobb: Maria "Decida" Wahlberg

13:19 3 Sep 2013

Bland det läskigaste som finns måste vara att säga upp sig och satsa allt på sin egen idé. Någon som har vågat det, och därmed har blivit en av media- och musiksveriges mest respekterade personer är Maria "Decida" Wahlberg. Hennes cv- och karriärsbana går inte att pin-pointa ner till ett område men hon har varit brand manager åt adidas, koreograf, musikvideoregissör och är, tillsammans med artisten, hjärnan bakom Robyns speciella uttryck (Call Your Girlfriend-dansen!).

Det är få jobb som vi är så avundssjuka på som Decidas, så vi var tvungna att fråga henne lite mer om hur hon har nått hit. 

Vad jobbar du med?

– Jag har ett eget företag (Funkorama) där jag jobbar med olika klienter både inom kultursektorn och näringslivet, exempelvis adidas Originals eller Robyn. Så varumärkesstrategi, marknadsföring, event, branded content och branded entertainment men också och artistiska uttryck i olika former från art direction, scen och rörlig bild till styling. Sedan har vi också ett nätverk av likasinnade världen över som heter 2FACED1. 

– Det senaste jag gjort är ett koncept med två videos, ett digitalt spel och aktivitet i social media, runt Robyns låt med Snoop U Should Know Better samt regisserat en hyllningsshow till Jean Paul Gaultier när han var här, med Shima Niavarani, Robyn, Zhala, Miriam The Believer med flera i. Just nu håller jag på med ett projekt med Malcolm B samt filar på ett annat till Konstfack.

Vad innebär det?

– Det innebär att jag skapar projekt och arbetstillfällen, själv efter de områden som jag och mina kollegor behärskar.

Hur lyckades du norpa det jobbet?

– Jag har skapat det jobbet själv...

Tjusig universitetsutbildning eller "self-made"?

– 100 % self made skulle jag ändå säga, fast jag har en kandidatexamen i sociologi/företagsekonomi men jag tror inte den har spelat så stor roll.

Vad är den rakaste vägen till drömjobbet?

– Hårt arbete - det vet ni - och gå på magkänsla, förstå vilka styrkor och svagheter en själv har, hitta andra människor som besitter det man saknar. Mod och inställningen att det bara är att köra på, ingen "vet" hur man gör egentligen, trial and error är vägen.

Har det här alltid varit målet?

– Jag kom till ett läge där jag insåg att det egentligen inte fanns ett jobb som jag ville ha, då insåg jag att själv måste skapa mitt eget drömjobb.

Har du en plan-b ifall allt inte riktigt går som du hade tänkt dig?

– Nej.

Kontakter kan ju vara A och O. Vad tror du din relation med Robyn och andra offentliga personer har betytt?

– Det arbete jag gör med en internationell artist syns givetvis mer en det jag bara gör med ett nationellt företag och då kan det dyka upp nya intressanta möjligheter, men Stockholm är en liten avkrok så en måste se till att befinna sig live AFK i de större städerna också.

 

Decida är den andra i raden att bli intervjuad i vår drömjobb-serie i samarbete med Monster.se. Läs första intervjun med Klara Svensson här

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!