Drick punk och döda koldioxid

Peter Steen-Christensen 14:14 17 Sep 2020

”Vår koldioxid, vårt problem, så vi kommer fixa det själva”. Hantverksbryggerijätten Brewdog går i spetsen för miljömedvetna bryggare och blir klimatpositiva.

Hantverksölen är kanske inte den mest miljövänliga branschen du känner till, men naturligtvis finns det också klimatmedvetna ölbryggare. En del är dessutom en smula mer övertygade än andra. Så pass att de väljer att investera 340 miljoner svenska kronor i ett led att vända upp och ner på deras klimatpåverkan. Men den skotska hantverksjätten Brewdog menar att läget är akut och säger att det inte längre är nog att vara koldioxidneutrala. Ord och inga visor. Dessa 340 miljoner ska därför garantera att de plockar bort dubbelt så mycket koldioxid ur luften jämfört med hur mycket de släpper ut, bland annat genom en egen skog i skotska högländerna med en miljon träd. 

Brewdog har de senaste fem till tio åren vuxit med stor hastighet till att bli så stora att de nästan inte längre får plats inom termen hantverksbryggeri. Idag har de över hundra egna barer medan ölen exporteras till mer än 60 länder. Men det började smått, även om den första investeringen och satsningen där och då kändes lite väl vågad för de då 24-åriga Martin Dickie och James Watt. Det var i mitten av 00-talet och de satt uppe i Aberdeen och var trötta på det existerande industribryggda ölutbudet – och bestämde sig för att göra något åt det. Engagemanget och målmedvetenheten känns nu igen nu när de tacklar en ännu större jätte i form av klimatförändringarna, vindkraft ligger redan bakom både deras brittiska barer och bryggeri, men nu går de alltså mycket längre än så.

Vi letade med så liten klimatpåverkan som möjligt reda på den ena BrewDog-grundaren James Watt för att förstå varför de kastar sig över problemet med sådan kraft, vilken inverkan han tror att det kan få på branschen samt hur det egentligen kommer sig att de faktiskt jobbar med professor Mike Berners-Lee, en av de främsta kunskapskällorna om koldioxidavtryck som finns, när andra bryggerier mest fokuserar på vilken obskyr citrusfrukt de kan pressa ner i nästa NEIPA.

Jag vet att ni skapade Make Earth Great Again för några år sedan, men vet inte om det var er utgångspunkt när det kommer till klimataktivism. Hur länge har ni rört mot att vara koldioxidneutrala och nu till och med koldioxidnegativa?
– Bevisen är tydliga, vi står inför en miljökris olik allt vi tidigare sett. För att vi ska kunna ha en planet att brygga på i framtiden behövde vi göra förändringen nu. Vi har jobbat tillsammans med Professor Mike Berners-Lee för att identifiera och implementera den bästa planen för hur vi skulle kunna åstadkomma vår koldioxidnegativa status.

Hur kom det sig att ni började jobba med Mike Berners-Lee?
– Vi har beslutat att vi ska jobba med de bästa och mest progressiva tänkarna i den här kampen. Med professor Mike Berners-Lees anseende som vetenskaplig rådgivare, författare och världsledande expert så gav det väldigt mycket mening att gå ihop i kampen om att rädda planeten.

Jag vet att Brewdog nu tar det ett steg längre men generellt i bryggarbranschen, känner ni till många företag som i alla fall rör sig åt det här hållet?
– Det är några positiva steg men vi tror på att alla verksamheter, oss inkluderat behöver agera snabbt för att åstadkomma betydande förändring. Våra vänner på Sierra Nevada  har implementerat en del fantastisk infrastruktur, allt från solpaneler till koldioxidfångare och kompostering.

Har ni förflyttat er mot att sälja en större del av era produkter i de mer miljövänliga burkarna istället för flaskor då de är mindre koldioxidintensiva?
– Nästan en miljard helt perfekta burkar blir aldrig använda och därför kasserade varje år. Vi använder nu alla våra burkar som annars skulle slängas och fyller dem med Punk IPA och säljer dem genom vår onlinebutik. Som en affärsrörelse så ser vi på sätt att göra vår paketering mer hållbar och erbjuder mer återvinningslösningar genom våra barer för att försäkra att vi gör allt vad vi kan för att stänga konsumtionsloopen.

På ett mer personligt plan, just hur miljömedveten är du, och är det något som du har förändrat i ditt vardagliga liv på grund av det här?
– Vi trodde att vi gjorde vår lilla del för planeten. Men efter att ha mött Sid David Attenborough och ha hört honom hålla ett föredrag om klimatförändringar så började vi göra mer research på området. Faktum var att vi bidrog massivt till det nuvarande existentiella problem som vår planet och vår art står inför. Som individ och genom vår business så går vi konstant igenom hur vi arbetar för att bli mer klimatmedvetna, vilket är anledningen till att vi köpte marken till vår Brewdog-skog, och vi använder oss av vindkraft för att skapa energi till våra barer och bryggeri.

Finns det några intressekonflikter, eller någon slags problem som uppstår när man både ska jobba mot att vara etisk och klimatmedveten och samtidigt sträva efter att skapa felfri och utsökt hantverksöl?
– Det är definitivt intressekonflikter med bryggandet, på grund av den andel vatten, korn och humle som behövs för att skapa våra öl. Vilket är grunden till att vi investerar i en återvinningsprocess för att kolsyretillsätta våra öl, en anaerobisk nedbrytning för att göra vårt spillvatten till grön gas och rent vatten, samt en humleodling på vårt Colombusbryggeri.

Hur pass väl stämmer dagens Brewdog ihop med vad ni siktade på att åstadkomma när ni först började?
– När vi grundade Brewdog 2007 var vårt mål att göra alla så passionerade om hantverksöl som möjligt, och göra de bästa öl vi kunde längs vägen. Efter vi växt som företag, och vår rörelse utvecklades insåg vi att vi hade en riktig möjlighet att inte bara vara en del av bryggarindustrin men också att stå för någonting. Det är därför vi producerade Hello My Name is Vladimir, som ett ställningstagande mot Rysslands anti-LGBTQ+-synsätt på vinterolympiaden, och Make Earth Great Again efter att Donald Trump drog sig ur klimatavtalet. Som en affärsrörelse, oavsett vad framtiden kommer innebära, är vi beslutade att stötta vår samhälle, ge tillbaka där vi kan, finnas där för människor som behöver vår hjälp, och gå med i kampen mot klimatförändringarna.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!