Döskalle & Mästerligt möter Uje Brandelius

Redaktion 11:20 6 Feb 2023

När fan blir gammal blir han religiös. Vi bokade möte med den melodifestivalaktuella Doktor Kosmos-sångaren Uje Brandelius för att prata Parkinson, politik och partydroger. 

betyg: 6 Har du börjat med kardborreskor än?
– Nej, men det ligger runt hörnet. 

betyg: 1 Vilket är det roligaste skämtet du har hört om Parkinson?
– 
Så jävla mycket roliga skämt finns inte. Det var någon idiot som tyckte att min film skulle haft undertiteln "en skakande berättelse". 

betyg: 6 Det var iof ganska kul?
 
I min föreställning har jag ett skämt om att jag är med i ett konstprojekt och ska hålla i en maracas och så spelar man in det ljudet från det och sen låter man andra Parkinsonsjuka vara med och spela in ljudet från deras maracas och så mixas allt ihop till ett ljudkonstverk som ska ha namnet Shake it baby shake it. Det är det roligaste jag har hört. 

 

"Jag var den folk tyckte mest synd om tills den där jävla ALS-munken dök upp och skrev sin bok"

 

betyg: 1 Låt oss ranka kroniska sjukdomar i sympativärdhet, var på skalan befinner sig egentligen Parkinson?
– Det finaste är att ha cancer. HIV är där och bubblar men det har förlorat i status sen åttiotalet. Jag var den folk tyckte mest synd om tills den där jävla ALS-munken dök upp och skrev sin bok. Nu när han är död så kanske jag kan få tillbaka min position.

betyg: 6 1999 skaldade Doktor Kosmos "Hej, jag är invandrarkvinna med mustasch, Hej, jag är ultran*ger". Är det tråkigt att PK har kommit ikapp popmusiken?
– Nej, det är jättejättebra. Just den sången har inte jag skrivit utan det har min sons mamma Catti gjort, så det får hon svara på. 

betyg: 1 Det brukar låta så om ex.
– Jag har faktiskt en egen incident med n-ordet bland mina gamla låtar som jag fick hantera under vår turné i höstas. Jag tog inte bort ordet, men jag låtsades parkinsonsluddra precis på det stället i texten, så att det inte hördes. Jag använder alltså min sjukdom för att dölja det faktum att jag inte orkat rensa mina låtar från slentrianrasism. Det är ren ondska.

betyg: 6 Är det ni som är Hooja?
– Du menar att namnet Uje och Hooja låter likadant? I Doktor Kosmos fall har det varit viktigt att reflektera över om vi är renodlad humormusik, och det är vi inte. Det är en jävla härlig position att inte behöva välja mellan att vara Jocke Berg och Hooja. Jag saknar den tillåtande attityden i svenskt musikklimat. Cornelis var den sista som kunde få folk att både gråta och skratta. 

betyg: 1 Har du döpt dina barn som dina föräldrar döpte dig - det vill säga hälften mammas namn och hälften pappas namn?
– Nej, men de heter konstiga saker. 

betyg: 1 På samma ämne, du har tre barn med tre kvinnor, är gräset grönare?
Jag är en jävla slampa bara.

betyg: 1 Mello, vilken jävla skräll. 
– Ja, jag trodde människor fick göra vad de ville nuförtiden men det finns tydligen gränser. 

betyg: 1 Är Parkinson så olönsamt?
Att kunna leva på sin sjukdom i fem, sex år tycker jag ändå är bra gjort. Mello gör man inte för pengarna, jag får 14 500 kronor. 

betyg: 6 Tackade du ja innan eller efter att du fick veta att Sex Pistols Johnny Rotten representerar Irland?
– 
Långt innan. Men det skulle ha varit bra att vetat innan jag gjorde alla de här intervjuerna där jag får försvara min medverkan. 

betyg: 1 Berätta om låten utan att använda orden relation eller köttgryta.
– Ballad, humörsvängningar och emotional labour. Det är alltid en person som drar det största lasset i en relation och för tillfället är det jag. 

betyg: 1 Fast nu använde du ordet relation.
– Fan.

betyg: 6 På grund av, eller tack vare, Parkinson? 
 
Tack vare. Jag vet att jag kommer få äta upp det här om tio år när sjukdomen inte längre är min kompis. När jag kanske inte längre kan stå på scen eller sjunga.

betyg: 6 Du har sagt att fredag inte är en dag utan ett tillstånd. Vilket är det bästa sättet att försätta sig själv i ett "tillstånd"?
– Att dricka alkohol och ta droger. Inte det bästa, men det enklaste. 

betyg: 6 Doktor Kosmos har funnits i över 30 år och ni säljer fortfarande ut spelställen. Vad är knepet?
– På 90- och 00-talet kändes det som att vi åkte åkgräsklippare på Autobahn. De andra banden som fanns då som Kent, Brainpool och The Knife, valde mycket smartare fordon än vad vi gjorde. Vi gjorde det svårt för oss själva genom att vara roliga och ha skitlånga texter i jättesnabba låtar som gör att det knappt går att höra live. Det enda bra det har haft med sig är att vi fortfarande är kvar på Autobahn, det är ingen av de här andra banden. Det finns inget annat band i Sverige som gör det vi gör, då är det inte så svårt att bli bäst i klassen. Ett annat trick är att hålla käften i 15 år. Då byggs det upp ett sug. 

betyg: 6 Vad lyssnar du själv på nuförtiden? 
– Gammal musik. Sen tycker jag att Iiris Viljanen är det finaste vi har. 

betyg: 1 Hade Doktor Kosmos klassats som EPA-dunk om ni debuterade idag?
– Det finns ingen tidning i Sverige som jag har ett sårigare förhållande till än Nöjesguiden. Ni har sågat varenda platta vi har släppt och kallat oss för clowner.  Speciellt den där jävla Patrik Forshage. Lever han?

betyg: 6 Det gör han!
betyg: 1 Du kanske syftar på när vi beskrev er som "musik för oknullade studentspexare". Du har inte förlåtit hör jag? 

– Aldrig. Vi är inte bara Sveriges bästa band, vi är Sveriges mest långsinta band också. 

betyg: 6 Uje Wadenius eller Jojje Brandelius? 
– Du hör väl själv?

betyg: 1 När Doktor Kosmos började hade du mantel och sjöng om bilar som tutade. Är det en bra erfarenhet nu när du ska försöka få röster från tolvåringar?  
Jag trodde jag var ute efter femåringarnas röster? 

betyg: 6 Hur gör man för att bli avslängd från Ålandsfärjan?
– Man röker hasch i bollhavet. 

betyg: 1 Ska du ge igen på Nordman nu för att han spöade dig i skolan?
– Det ska bli intressant att se om han kommer ihåg mig. Jag har inte träffat honom sen högstadiet. Vi får väl ha ett samtal.

betyg: 6 Är det nu du tar över Sven Wollters plats som nationens ende folklige kommunist?
– Jag vet att jag droppat ordet ordet flera gånger under samtalet men sanningen är att jag inte är kommunist. Jag är någon form av demokratisk socialist. Och nej, det kommer jag inte lyckas med men det skulle vara skönt att kunna vara i positionen att säga vad fan man vill. 

betyg: 1 Är det viktigt att vara en person som gör viktiga saker?
– Hur kan man tro att någonting man gör är viktigt? Det går ju inte. Du är satt här på jorden en kort sekund, sen försvinner du. Det är inte viktigt. Du är oviktig, glöm aldrig bort det. 

betyg: 1 Jag tror vi är klara här. 
– Petade du verkligen där det är som sårigast?

betyg: 6 Nej vi sparar det till Eurovision. 

Uje Brandelius tävlar i den andra deltävlingen som äger rum i Linköping den 11 februari.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2023.

0 Kommentera