Döskalle & Mästerligt möter Salem Al Fakir

Redaktion 18:12 20 Dec 2011


Foto: Emil Jönsson

Med grammisar, Melodifestivalen och författarskap bakom sig är den folkkära artisten Salem Al Fakir nu aktuell med sin hund Otis. Och som programledare för P3 Guld. Döskalle & Mästerligt hälsade på för att ta reda på vad som döljer sig bakom det ständiga leendet.

Hur påverkas dina ansiktsmuskler av att du är så glad hela tiden?
– De får mycket träning. Sedan har den här bilden av att jag är glad hela tiden fått lite hjälp på vägen… Jag är ju inte glad hela tiden. Men de är välsvarvade, de där musklerna.


Föddes du genuint trevlig eller är det bara en image?
– Jag föddes blyg och har lärt mig att interagera med människor och då kan det vara bra att vara trevlig. Tjej har jag ju redan. Men att vara trevlig, det tycker jag är bra. Det kan man komma långt med.


Om du är en blyg person, hur klarar du då av att stå på scen?
– Jag var bara blyg som liten, men har aldrig lidit av scenskräck. Men jag kan tycka att det är läskigt att prata med människor ibland. Jag kan inte heller stå i publiken på konserter, eftersom jag tycker att det är jobbigt med mycket folk. Torgskräck, kanske det heter.


Min mamma tycker att du ser ut som en kerub.
– På vissa bilder som jag har sett på mig fattas bara ett moln… Jag håller fullständigt med om att jag har sett ut så, men vi får hoppas att jag inte gör det längre. Det är det krulliga håret.


Du spelas i radio, är snart programledare, för att inte tala om att du nyligen gett ut en bok. I vilket sammanhang hör du helst din egen röst?
– I musiken. Eller vänta nu... Vi säger att det är musiken.


Blir du någonsin trött på din egen röst?
– Absolut, jag tröttnade väldigt fort på min egen röst. Det är därför jag är så tyst. Att man dessutom måste prata så mycket som man stundtals gör tycker jag inte är så trevligt. Egentligen skulle jag vilja fortsätta spela fiol och piano, och bara vara tyst. Jag har ju alltid varit instrumentalist och då pratar man inte mellan låtarna.


Hur kommer det sig att du anser dig vara rätt person att besvara frågan ”Vad är musik”?
– Jag och Pontus de Wolfe är rätt personer att skriva en sådan bok eftersom vi kan allting om musik. Nej, men ärligt, tillsammans har vi en bra bild av ämnet och därför tycker jag att vi kan skriva en bok som heter så.


Vad är musik?
– Musik… Om man läser boken får man ett svar på det. Om jag måste sammanfatta skulle jag nog säga att det är kommunikation.


Kan vi förvänta oss en föreläsning när du är programledare på P3 Guld?
– Nej, det hoppas jag i alla fall inte eftersom jag vill hålla isär mina projekt. Men vem vet – jag kanske råkar stå med boken i tv-sändning bara för att sälja några ex?


Är P3 Guld ett substitut för den uteblivna guldmedaljen i Melodi-festivalen?
– Nej, nej. Alltså nej. Ett stort, gigantiskt NEJ. Jag har varit ett stort P3 Guld-fan extremt länge och jag har aldrig tittat på Melodifestivalen, vilket säger en hel del. Melodifestivalen var en grej, men P3 Guld… De finns inte ens i samma värld.


Hur kändes det att tävla mot diverse kommersiella artister med osynkad koreografi och sönderproducerade låtar i Melodifestivalen?
– Det kändes bra eftersom jag hade den mest sönderproducerade låten. Men det förstod jag först i efterhand. Den blev också den mest spelade låten i Sverige det året. Men det var speciellt, eller ”interesting” som man säger på engelska, att vara med i Melodifestivalen. Inte för att jag tror att jag är lite finare än de andra artisterna, men jag trodde inte att jag någonsin skulle synas i ett sådant sammanhang.


Hur jobbigt är det att skriva texter? Ingen av dina låtar verkar handla om någonting.
– Det är helt sant! Jag har genom åren satt ord på melodier vilket egentligen är svindåligt, eftersom jag knappt kan berätta en historia. Jag kan inte ens berätta en historia i vardagligt prat! Min flickvän tycker inte heller att jag är så bra på texter, och jag är själv medveten om det. Jag har väl helt enkelt inte lagt ner tillräckligt mycket tid på dem.


Är vi helt ute och cyklar, eller är dina främsta fans gamlingar och mellanstadiekids?
– Frireligiösa och utvecklingsstörda också, en väldigt stor skara.


Hur har ditt liv förändrats sedan du klippte av lockarna, och var det en medveten strategi för att få en mognare publik?
– Jag har alltid gått från att vara helt snaggad till att låta det växa ut alldeles för långt. Men när jag gjorde den första skivan skulle man på något sätt hålla kvar ett utseende då folk runtom sa att ”du ser ju ut så där”. Men det föll sig naturligt. Jag är ju ingen strateg.


Visst brukar du och din bror Nassim bråka om vem som får ha lockfrisyren för tillfället?
– Vi har faktiskt hållit det där öppet.


Försöker du kompensera din ungdomliga framtoning genom att klä dig som en gubbe?
– Det är hur jag alltid har klätt mig, ända sedan jag var liten. Jag är väldigt spretig av mig och har varken någon röd tråd i kläderna eller musiken.


Det är ett jävla tjat om din hund Otis hela tiden. Vad är grejen med det? Du är ju inte ensam om att ha husdjur.
– Det är för att folk som intervjuar inte har någon bättre fråga. Men det är väldigt skönt att ha en hund som man kan lägga fokus på och prata om istället för sig själv i vissa sammanhang.


Du äter inte socker. Kommer du att tvinga i dina barn torkad frukt?
– Det är falskt! Och barnen… Nja, kanske sån där torkad frukt man äter på julafton. Heter det dadlar? Men jag har absolut ingen aning om var den myten kommer ifrån. När jag medverkar i Morgonpasset i P3 brukar de ta fram tårta nästan varje gång, eftersom det blev full fräs på mig vid ett tillfälle. Jag hoppade omkring som en tjackpundare. Eller tjackpundare kanske blir långsamma? Någon som går på höga droger helt enkelt. Sånt som man blir sprallig av.


Om du fick välja – vad skulle det stå på din gravsten?
– En punkt kanske? En punkt som ett avslut.

Är din Salem-törst inte släckt? Se klippet från fotograferingen i Salem al Fakirs hem där han visar hemmets mest värdefulla ägodel, här.                        P3 Guld 2012 går av stapeln den 21 januari.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!