Foto: Martin Henningsson.

Döskalle & Mästerligt möter Peter Jihde

Redaktion 10:46 30 Nov 2016

Nöjesguiden har nyligen publicerat två artiklar om Peter Jihde som upprört diabetiker över hela landet. Vi träffade honom över ett glas Fun Light i hans hem på Lidingö för att prata om hans nya bok, och försöka förstå vad det är som gör diabetikerna så arga.


betyg: 6 Har du läst våra texter om dig?
– Nej.
betyg: 1 Du brukar inte läsa om dig själv?
– Jag har jobbat så länge med media och tv. Om man gör långa intervjuer med en tidning som är mer berättande då brukar jag få läsa igenom dem före och se om vi har synkat och pratat om samma sak. Annars läser jag inte speciellt mycket om mig själv. Jag känner mig själv och vet vad jag tänker och tycker och hur jag är. Jag är ganska trygg i mig själv. 
betyg: 1 De här texterna har upprört diabetiker över hela landet. De tycker inte det faktum att du är en offentlig person rättfärdigar att man skojar om dig. Tycker du att det är okej att man skämtar om dig?
– Ja.


betyg: 1 Det är särskilt en text som många har reagerat på. Det är en person som har kommenterat ”Skulle du skämta på samma sätt om någon offentlig person som går på cellgifter och har tappat allt hår och tatuerar tex "fuck cancer" på sin arm i TV? Skillnaden är ett någon med cancer kan bli frisk. Du förminskar en allvarlig dödlig sjukdom”. Det kanske är lite svårt att svara på när du inte läst texten. Men håller du med i sak?
– Om du har gjort det så har du gjort fel, därför att du som de allra flesta svenskar som inte lever nära människor som har diabetes inte inser allvaret. Jag tog en spruta här nu precis efter att ha spelat padel. Då stod jag och tittade på den och tänkte på hur mycket insulin jag ska ta. När jag ska äta den här mackan tar jag tre enheter till den. Men nu har jag spelat padel i två timmar. Då måste jag väga in det i ekvationen. Så det är en sjukdom som kräver väldigt mycket eftertanke. Det är väldigt många som mår mentalt dåligt över att hela tiden, varje dag, varje stund behöva pyssla och pussla. Och om jag gör fel kan jag ju falla ihop här och dö. 
betyg: 1 Jag tycker inte att jag har förlöjligat sjukdomen diabetes. Jag var mer inne på det här med att du har tatuerat diabetes på handleden. Jag tyckte att det var lite kul i och med att det första man gör när man ser någon segna ner på stan kanske inte är att börja läsa på personens tatueringar.
– Om du ser någon på stan som ligger livlös. Då kollar man ju andning och så vidare. Vad kollar man sen?
betyg: 6 ... pulsen på handleden?
– Ja.
betyg: 1 Det verkar som att det var jag som var dum.
– Ja, både i Sverige och utomlands är det ett internationellt ord som alla förstår. Vet du vad man ska göra om man ser någon med diabetes ligga medvetslös på gatan?
betyg: 6 Jag hade nog bara ringt efter en ambulans. Eller nej, vänta. Jag läste i en artikel om dig att man ska ge personen socker.
– Något sött i munnen så att kroppen får sött. Problemet är att man har tillfört för mycket insulin på något sätt och gått ner i koma.


betyg: 6 Du har skrivit en bok om din diabetes som finns ute nu. Hur kom det sig att du ville göra det?
– Jag hade behövt en sådan bok själv när jag fick sjukdomen för fyra år sedan. Jag gick till de mörka sidorna på internet och såg bara saker om döden, avknippsade tår, njurar som inte funkar, jag kommer bli blind. Jag kommer få lära mig att läsa blindskrift. Jag hade behövt en bok av någon som jag känner eller känner till som har gjort den här resan. Den andra anledningen var att många ungdomar skäms över att göra det som jag gjorde precis, att ta en spruta inför folk de inte känner. Men vi måste ta en spruta, annars dör vi. Du måste andas, annars dör du. Du går ju inte in på toaletten för att andas. 
betyg: 1 Det är alltså inte bara att hålla sjukdomen i schack med sprutor?
– Om du tar bort ordet "bara". Säg att du skulle ha diabetes och vara lite stressad idag för att du skulle göra en intervju med Anders Timell. Då spelar det in, men så injicerar du som vanligt till den köttfärssås och spaghetti som du och jag och alla svenskar äter. Då blir det lite fel, du blir darrig och hjärnan slutar funka. Man kanske börjar svettas. Käken domnar av. Man känner inte sin nästipp längre. Händerna börjar skaka. Så det är inte "bara" att sköta den. Det kan hända så himla mycket och konsekvensen kan bli döden.
betyg: 1 Oroar du dig mycket för att du ska dö?
– Inte här och nu. För nu sitter jag här med er och har informerat er om hur ni ska göra. Tanken på döden var större i början. Men ja, jag är rädd för att dö. 


betyg: 6 Vad saknar du mest att äta?
– Att ohämmat kunna öppna en chipspåse och dricka öl. Att bara kunna sätta upp fötterna på bordet och slappna av. Det gör jag inte längre. Jag käkar väldigt sällan chips. Det är ganska mycket kolhydrater i dem. Öl dricker jag ibland. Men då får jag se till att käka någonting innan så att jag har mat i magen.
betyg: 1 Hur mycket planering krävs det för att ta en bärs?
– Det beror på vad jag ligger på för blodsocker. Ligger jag schysst käkar jag kanske lite nötter eller ett knäckebröd. Så tar jag lite insulin på det. Då kan jag ta en öl eller till och med två öl som jag har lärt mig att ta nu. Då vet jag att jag kommer bli lite hög, för det är mycket kolhydrater. Sen kommer jag bli lite låg när levern tar hand om alkoholen och glömmer ta hand om sockret i kroppen. 
betyg: 1 Fem öl är otänkbart?
– Jag har inte stått i en bar och bara druckit sedan jag fick diabetes. Men jag tror att du är i en annan alkoholfas än vad jag är. Jag har tagit mina öl och kanske till och med mina hotshots. På så sätt är det tacksamt för mig. Däremot är det jäkligt surt för de som får den här sjukdomen i tonåren och ska ut och testa livet. Då testar man alkohol och då kan det gå käpprätt åt helvete.

 

betyg: 6 Jag förstår att du har dragit en stor lans för att avstigmatisera diabetes. Är det många diabetiker som hör av sig till dig?
– Hur många tror du att det är?
betyg: 6 200?
– Totalt? Det är för lite. Säg att det är mellan tio och 20 som hör av sig varje dag på Instagram eller via mejl och säger "fasen vad bra att du talar om hur det är". Det gör mig jätteglad. Det är precis vad allt handlar om. Ta till exempel cancer. Cancern har varit väldigt bra på att samla in pengar och berätta vad cancern handlar om. Då kommer det jättemycket bra pengar för att man ska bekämpa cancer, vilket är toppen. Vi har den resan att berätta att det inte bara är en spruta, utan något som är med oss hela tiden.
betyg: 1 Jag läste att du under en föreläsning för din bok räddade en person med misstänkt blodsockerfall...
– Det kändes ju nästan stageat. Den här kvinnan som föll ihop blev ivägtransporterad av sjukvårdspersonal. Jag hade frågat innan hur många som har diabetes. Hon hade inte räckt upp handen. Så jag förstod att hon inte hade diabetes. Men beteendet var precis som vad som skulle kunna hända mig.
betyg: 1 Det var vi lite inne på i den andra texten, att det kanske var ett pr-trick. Men det var det inte?
– Nej, jag skulle aldrig få för mig att göra så.
betyg: 1 Vet du vad det var med henne?
– Nej, hon bara tuppade av.
betyg: 6 Starstruck?
– Det tror jag inte. Det skulle vara av Micael Dahlén som kom efter mig i så fall. 


betyg: 1 Hur gick det till när du bestämde dig för att skaffa samma frisyr som Zlatan?
– Det är nog samma frisyr som Jax i Sons of Anarchy, mer än Zlatan. Jag satt och kollade på den serien och tänkte att jag kanske är för gammal för att ha håret i hästvans eller tofs. Men jag måste testa. Så gjorde jag det. Då kunde jag konstatera att det var en väldigt effektiv frisyr, om man har ett jobb som börjar tidigt på morgonen. Det tar mig tio sekunder, sedan är jag klar. Så länge jag jobbar med Nyhetsmorgon sitter den nog kvar.

betyg: 6 I din bok berättar du även att du har diagnosen bipolär. Förstår du vad jag menar om jag säger att det är svårt att föreställa sig dig ligga under täcket med persiennerna nere en hel dag? Du känns ju som en glad skit menar jag.
– Ja, det har du rätt i. Men alla mina stunder är ju inte offentliga eller i tv. Jag har ett jobb som har passat den sjukdomen. Det är ett jobb som är offentligt, där man inte bara kan ligga kvar under täcket. Hade jag gått ut och fällt träd i skogen eller lagt asfalt istället hade jag nog legat kvar hemma under täcket oftare. Men jobbet jag har är så drivande och engagerande att jag många gånger har fixat jobbet medan jag har varit en nedstämd och trött person hemma.
betyg: 1 Vad gör dig deprimerad?
– Jag har en lättare form av bipolaritet. När jag blickar tillbaka på livet ser jag tillfällen när jag har varit hypomanisk, väldigt aktiv. Jag har byggt hus och inte sovit och varit otroligt kreativ. Sedan ser jag andra stunder när livets känns fullkomligt meningslöst. Ofta är de stunderna förknippade med ledighet från jobbet. För jobbet har alltid varit en drivkraft. 
betyg: 1 När det känns fullkomligt meningslöst, är det som att något fattas eller som att ingenting av det du har spelar någon roll?
– Mer det sista. Jag tror inte att jag söker någonting. Utan mer "är det inte mer än såhär?". Som när jag har varit ute och gjort Det största äventyret och vi kommit upp på någon nepalesisk bergstopp. Du kanske kan se framför dig hur vacker en sådan bild är. Så står man där och bara "jaha".
betyg: 6 Var hittar du lycka i livet?
– Jag hittar väldigt mycket lycka i fysiska utmaningar. Det har jag gjort hela livet. Sen gillar jag umgänge också, att samtala. Och matlagning, vilket jag fått öva på mycket med diabetesen. Det ger mig lycka och glädje. 

Läs även: Peter Jihde har gjort en diabetestatuering

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2016.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!