Foto: Lorenzo Guida, Konceptism.

Döskalle & Mästerligt möter Mauri Hermundsson

Redaktion 09:20 12 Jun 2019

Han kan inte särskilt mycket om mat, men hans Youtubekanal på temat har likväl dragit miljontals tittare. Vi bjöd in mannen bakom Uppdrag: Mat till en kort praktik bakom disken på Mazzarini.

betyg: 1 Du verkar knappt kunna skära upp ett äpple, varför tror du att så många har fastnat för ditt program? 
– Kanske för att jag i de flesta programmen lyckats få med älskvärda människor som är lätta att tycka om. Det kanske låter pretentiöst, på gränsen till vidrigt, men det roligaste jag vet är att porträttera människor. 

betyg: 6 Pizzeria Alcamo i Jönköping tvingades anställa två personer efter att du utsåg deras kebab till Sveriges bästa. Förstår du vilket genomslag du faktiskt har? 
– Jag blev chockad när jag hörde det. Men det är sjukt kul att kunna hjälpa en sån guldkille som Sami. Han jobbar tio timmar om dagen sex dagar i veckan. 

 

"Folk ska under inga omständigheter lita på mig"

 

betyg: 1 Får du aldrig dåligt samvete över att folk litar på dina rekommendationer när alla som känner dig vet att du inte har någon smak överhuvudtaget?
– Jag uppskattar inte tonen. Men du har å andra sidan rätt. För att svara på frågan så känns det genuint hemskt när folk hör av sig och berättar att de blivit besvikna. Folk ska under inga omständigheter lita på mig. 

betyg: 1 Ändå vågade du axla manteln att utnämna Flippin' Burgers hamburgare till landets bästa. Var det många hamburgerpuritaner som hörde av sig och tyckte till? 
– Jag tror i grunden att män egentligen bara har en hjärtefråga, och det är att få berätta var bästa hamburgaren finns. Det har jag fått erfara.

betyg: 6 Hur hanterar du kändisskapet?  
– Om kändisskap är att få följa med Nöjesguidens Frasse Levinsson till Trädgården som hans plus en så är svaret helt okej. Men när jag är nykter och folk kommer fram är min första instinkt alltid att lägga benen på ryggen och springa. En gång följde jag den instinkten på Gärdets tunnelbanestation.

betyg: 6 Trots dina framgångar är du det ödmjukaste vi har. Vad krävs för att du ska få storhetsvansinne och tappa det fullständigt?
– Jag har i grunden ett uselt självförtroende. Jag väntar varje sekund på att allt ska gå åt helvete. Det gör mig troligen alldeles för nervös för att drabbas av storhetsvansinne. 

betyg: 6 Dina fans är också väldigt snälla, kommentarsfältet kan vara ett av Sveriges trevligaste. Har du några haters alls? 
– Jag vet inte. Folk är så löjligt trevliga. Jag är liksom två meter lång, rödhårig och blek som ett jävla lik. Det finns så mycket bra ammunition för alla haters. 

betyg: 1 You said it. Men på tal om din kropp, hur mår den av alla tester, har den tagit mycket stryk? 
– När jag åkte hem efter att ha försökt äta som Sveriges starkaste man under en dag hade jag ett underligt tryck över bröstet. Jag trodde att jag skulle dö där i någon rondell utanför Norrköping. Det hade kanske funnits en poetisk rättvisa i det. 

betyg: 1 Har du skitit ner dig någon gång? 
– Vad är det för jävla fråga?

betyg: 1 Har du det? 
– ...

betyg: 6 Vad är det konstigaste du har ätit? 
– Jag är helt övertygad om att jag som barn tog en tugga av en död överkörd padda. Jag minns fortfarande hur det smakade. Det är väl ändå lite konstigt? Det hade jag inte kommit undan med som 23-åring. 

betyg: 6 Berätta om den gången du gick till baren på Hirschenkeller och beställde "tre cerveza" i tron att cerveza är en ölsort.
– Jag kom lite för sent till stället, och mina två vänner på uteserveringen bad mig köpa totalt ”tre cerveza”. Konstigt att de vill ha en så specifik öltyp, tänkte jag, eftersom de mer eller mindre är alkoholister. Men jag gick till baren och bad om just tre cerveza. Bartendern tittade på mig, och väntade. Jag stirrade tillbaka.
– Vilken, undrade hon.
– Tre cerveza.
– Vilken sort?
– Ja, cerveza?

Hon tittade på mig. Jag blev osäker, men försökte säga det så naturligt som möjligt. Som att jag sagt det hundra gånger och det var den naturligaste saken i världen. 
– 
Tre cerveza bara.
– Va?
– Jag vill ha tre cerveza?

Sen sköljde insikten sakta över mig som en rysning.

betyg: 1 Hur försvarar du att du tog en selfie med Benjamin Ingrosso på Spy Bar?
– Han kom fram och sa att han gillade programmet, och jag tänkte: kul, låt oss ta en bild. Först efteråt förklarade en kompis som heter Thomas Krangnes, som är cool, att det inte alls var coolt gjort av mig. Och det har han såklart rätt i. Jag saknar ett naturligt cool.

betyg: 6 Hur var det att gå på Waldorfskola? 
– Jättebra! Fler borde gå på alternativa skolor. Det är faktiskt lite trist att vi vill stöpa alla människor i samma form, trots att vi är så olika. 

betyg: 1 Är du vaccinerad? 
– Jag måste dubbelkolla med mamma. Inte alls, tror jag. Jag borde såklart gå och vaccinera mig omedelbart eftersom det är det enda rimliga att göra. 

betyg: 6 Det ryktas om att du förutom Uppdrag: Mat även driver Peter Habers Instagramkonto ideellt, hur kommer det sig?
– Jag startade på eget initiativ Facebooksidor åt Estrella, Anna Bergendahl och Peter Haber när jag var typ 14. Varför är oklart. Så nu när folk hör av sig och ställer frågor till vem de tror är Peter Haber brukar jag då och då sticka in och svara något obegripligt. Det finns något kul i tanken på att det sitter massa Beck-älskande tanter runtom i Sverige som tycker att Peter Haber verkar lite knasig. 

betyg: 6 Vad hände mellan dig och Carl Jan efter att kameran hade stängts av?
– Han mätte höjden på mina höftkulor. Sedan åt vi ost och drack vin från 1979. Han är underbar, Carl Jan.  

betyg: 6 Bör man oroa sig för vad som kommer hända med dig när Uppdrag: Mat slutar vara populärt?
– Jag har så många anledningar att vara olycklig, tro mig, men är nästan alltid glad ändå. Så jag tror att jag skulle överleva. 

betyg: 6 Har du någon drömgäst?
– ”Ha så kult på restaurangen”-killens föräldrar. Jag skulle vilja testa exakt det de åt på restaurangen medan ”Ha så kult på restaurangen”-killen var hemma hos Katrin och Samuel och tittade på Simpsons. 

betyg: 1 Vilket är den vanligaste fällan hemmakocken faller i?
– Självöverskattning. I snitt kan folk göra kanske en eller två goda rätter. Håll er till dem. Våga mindre. 

betyg: 1 Vad tror du är lösningen på sexismen inom krogbranschen?
– Jag är ganska säker på att det finns många som har bättre svar på den här frågan. Men jag tänker att det handlar om att alla män som beter sig som svin slutar bete sig som svin, och att alla andra män blir medvetna om när de behandlar män och kvinnor olika, även de gånger det knappt märks. 

betyg: 1 Vilken mattrend är du mest trött på?
– Folk som äter typ pasta med pinnar. Någon har ju för helvete uppfunnit gaffeln, som är en otrolig uppfinning, och dessutom betydligt mer effektiv. 

betyg: 6 Hur mycket skulle du ta under bordet för att hajpa den i Uppdrag: Mat
– ...

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!