Döskalle & Mästerligt möter Liv Strömquist

Redaktion 11:50 18 Sep 2019

Varför skriver Liv Strömquist en bok om romantikens död när hon är lyckligt kär? Döskalle & Mästerligt har träffat Sveriges just nu mest aktuella serietecknare.

betyg: 6 De flesta jag pratat med är eniga om att det känns svårt att roasta dig. Känner du dig lika oantastlig som folk verkar tycka att du är?
– Äsch, jag är väl inte så himla oantastlig? Men tack ändå.

betyg: 1 Det enda folk verkar komma på är att den sortens feminist du skojar om nu är den sortens feminist du själv var för bara några år sedan. Skäms du när du bläddrar i gamla seriealbum?
– Det har hänt saker i samhället runt om som gör att serierna kan komma att betyda andra saker. I seriealbumet Einsteins Fru, som är tio år gammalt, skämtar jag till exempel om att Picasso var en svinig pojkvän, vilket är sant. Men i en era av sociala medier-drev och så vidare blir sådana påpekanden om någons sexism direkt "weaponized", folk vill se blod och få huvuden att rulla. Det förekom till exempel ett upprop mot The Met 2017 där 12 000 personer ville plocka bort en tavla av Balthus eftersom den ansågs porträttera en tonårig flicka på ett voyeuristiskt sätt. Saken är att tavlan är voyeuristisk, men samtidigt ett otroligt konstverk. Men man klarar inte av att hålla två tankar i huvudet samtidigt: att en dum hebefil kan ha gett oss kanske några av de vackraste bilder vi har. Det där skrämmer mig och får mig att vilja backa ut ur rummet. Jag vill inte uppmuntra till det. Så jag hade inte ritat en sån serie om Picasso idag, även om den fortfarande är sann, kanske är det för att "samtalsklimatet" känns urspårat, eller är det för att jag helt enkelt inte längre bryr mig om huruvida Picasso var sexist eller inte, jag vill bara gå in på ett museum och avnjuta hans tavlor.

betyg: 1 Hur vågar du ta på dig en så stor hatt som du gör när du tror att du kan förklara något så komplext som varför kärlek blivit ovanligare? Som du själv konstaterade i Babel så vore det ju egentligen helt sjukt om teorierna i boken stämmer.
– Ja, men man måste påstå outrageous saker när man skriver, annars är det inte kul.

betyg: 1 Caroline sa att du skrivit Den rödaste rosen slår ut för att du är kär i Ola. För mig lät det så konstigt. Jag är nog bara intresserad av kärlek på ett teoretiskt plan när jag är singel och deppig. Varför grotta ner sig i det här när man har sitt på det torra?
– 
Jag har känt mig väldigt påverkad och styrd av kärlek i mitt liv, både att till exempel sluta vara kär i någon, utan att kunna påverka det, eller att bli kär i någon, utan att kunna påverka det. Så boken handlar egentligen mest om den erfarenheten, att känna sig styrd av kärlek samtidigt som vi lever i en tid där vi hela tiden uppmanas att ha kontroll, styra vårt eget öde och så vidare. Så jag var intresserad av att undersöka den clashen mellan dessa saker.

betyg: 6 En av teoerierna till varför kärlek blivit ovanligare som du lyfter fram i boken är det rationella valets uppsving. Tror du att det finns någon återvändo från det rationella sättet att välja partner? Kan man liksom gå från att tänka ”Visst, du är snygg och rolig. Men jag vill ha någon som är snygg och rolig och har hög social status” till att falla handlöst för någon för att hen har en söt glugg mellan tänderna och sedan lära sig tycka om den personens fel och brister? För jag tänker att om man ska göra den förändringen kräver det i sin tur ett rationellt beslut som motiveras av att man tror att det vore bättre att falla handlöst för en söt glugg, och då har man pajat hela grejen med att inte vara rationell i sitt väljande.
– 
Jag tror att förälskelse fungerar så att det bara slår till, och uppstår, på ett mystiskt och outgrundligt sätt, som man inte själv kan kontrollera eller styra. Det händer också väldigt sällan, typ två eller tre gånger under en livstid kanske, om man har tur. Nu pratar jag alltså om en otroligt stark känsla av true love. Och jag tror att man bara måste acceptera det och tänka att... jag kan inte styra eller kontrollera det här, jag bara lever ändå, och hoppas att ödet någon gång ska bistå mig, typ. Jag tror inte det spelar någon roll om man rationellt bestämmer sig för olika saker, för man kan ända inte vispa upp den förälskelsekänslan i sig själv. Det spelar inte heller någon roll om du bestämt dig för att inte vara rationell, du kan nog inte påverka det ändå. Tror jag, alltså!

betyg: 1 I mina mörkaste stunder kan jag tänka att livet hade varit enklare om jag hade varit fulare och haft lägre social status, eftersom jag då varit fri från förbannelsen det innebär att alltid tro att det finns någon bättre och därmed kunnat förlora mig fullständigt i vilken annan ful och dum person som helst. Är det en korkad tanke?
– Ha ha, det kanske stämmer. Men det är i så fall ett ganska lätt problem att lösa, du behöver bara göra sig själv lite mer oattraktiv på marknaden. Exempelvis kan du skaffa barn med fyra olika kvinnor, börja missbruka crystal meth eller bli trollkarl eller något liknande. Sen kommer du att bli oerhört glad och tacksam över första bästa person som vill ha dig.

betyg: 1 Min upplevelse är att det bland dagens unga är extremt vanligt med etikettslösa relationer där den ena parten är mer kär än den andra. I boken citerar du Kierkegaard, som säger att man inte blir bedragen om man älskar någon som inte hyser lika starka känslor för en, utan att man blir bedragen när man själv slutar älska. Men går det att leva efter Kierkegaards devis idag? Kierkegaard levde i en tid där det var coolt att vara sann mot sina känslor. Nu ska man alltså stå ut med att både att vara olyckligt kär och att betraktas som en loser. Man måste vara en riktig skalle om man ska palla det.
– Ja, du har rätt. Men om jag själv får välja mellan att vara den som är mer kär eller den som inte är det, väljer jag alla gånger att vara mer kär. Det är så tråkigt att vara den som är mindre kär, och hålla på att "hålla distansen" och befinna sig i not slags otydligt vakuum, som att hela tiden vara lite mätt och lätt illamående, inget känns eller spelar någon roll över huvud taget. Vem fan vill hålla på med det? Det är mycket bättre att driva omkring på gatan och vara gravt olycklig.

betyg: 6 Kan det inte vara positivt att kärleken håller på att utrotas? Kanske är det bättre att aldrig ha älskat alls än att ha älskat och förlorat? Eller som Lorentz skaldade: ”Släng dina emotions, det där är ändå bara poison”.
– Ja, det kan kanske gå i den riktningen, och att folk snart enbart är ihop med AI-robotar. Det kommer säkert att vara kul för teknikoptimisterna, det är dock inget för mig.

betyg: 1 Tror du att det går att vinna tillbaka en person som det gick väldigt bra med fram till att personen följde med en hem när man inte var förberedd på det, och att hemmet just då var så stökigt att det vore rimligt om två stränga tanter från Kanal 5 kom dit och läxade upp en inför tv-kameror? Frågar åt en kompis.
– Nej, tyvärr. Det är oförlåtligt jobbigt att vistas på ostädade platser.

betyg: 6 Fyll i meningen ”Man kan ta Liv Strömquist ur x, men man kan aldrig ta x ur Liv Strömquist”.
– Man kan ta Liv Strömquist ur Rosengård, men man kan aldrig ta Rosengård ur Liv Strömquist.

betyg: 6 Eftersom både du och Ola är så smarta och roliga verkar folk ha ganska höga förväntningar på ert barn. Tror du att det kommer stå pall för pressen?
– Ja!

betyg: 6 Vad kommer det jobba med, om du får välja fritt?
– Väg- och vatten-ingenjör! Fast frågan är vilka jobb som kommer finnas när han är vuxen? Förmodligen kommer enda alternativet vara att vara youtuber, eventuellt också sverigedemokratisk youtuber, för att revoltera mot mig och Ola. En sverigedemokratisk youtuber som gör infotainment om nordisk mytologi, sponsrad av ett spelbolag.

betyg: 1 På tal om ingenting. Om någon riktade en pistol mot ditt huvud och tvingade dig att svara rätt på frågan ”Är Fredrik Strages Dolly Style-fanatism av sexuell natur?” för att inte blåsa huvudet av dig, vad hade du då svarat?
– Nej, jag tycker intresset känns framforcerat av hans överjag och därmed icke-sexuellt.

betyg: 1 Om vi tar bort pistolen ur ekvationen, hade du svarat annorlunda då?
– Nej, jag håller fast vid att intresset känns desperat cerebralt konstruerat.

betyg: 6 Vi avslutar med en klassiker. Vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Att få lägga mig och vila i min säng!

Liv Strömquist är aktuell med Den rödaste rosen slår ut, som finns ute nu.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!