Döskalle & Mästerligt möter Lena Andersson

Redaktion 11:21 13 Nov 2020

Döskalle & Mästerligt har ringt en av Sveriges mest intellektuella författare och pratat blommor och bin.

betyg: 6 Är du Sveriges mest intellektuella person?
– Det går ju inte att svara på, det får du avgöra.

betyg: 6 Men det är nog många i offentligheten som känner vördnad inför din skarpsynthet?
– Det låter jätteläskigt.


betyg: 1 När känner du dig korkad?
– En gång var det en finsk journalist som sa till mig om min romanfigur Ester Nilsson att ”She is very interesting because she is so intelligent and yet so stupid.” Det tyckte jag var en rolig formulering. Men nu var det mig det skulle handla om.


betyg: 6 Det kanske inte är vattentäta skott mellan Ester och dig?
– Hahaha, nej.


betyg: 1 Så när känner du dig korkad?
– När min revisor förklarar saker för mig. Det är totalt dunkel. Totalt dunkel. Jag litar fullständigt på att han gör rätt för jag förstår inte.

betyg: 1 Varför är det viktigt att läsa din nya bok Dottern?
– Därför att det verkar som att många som har läst den verkligen tycker att den är bra. Att det är en bra bok, rätt upp och ner. Och det är ju inte så ofta man känner att man läser en bra bok. Så det är väl ett bra skäl om det stämmer då.

betyg: 6 Ska man börja med Dottern om man inte har läst dig tidigare?
– Det tycker jag. Och så skulle jag välja Egenmäktigt förfarande och Var det bra så?

betyg: 1 Precis som huvudkaraktären Elsa i Dottern var du en lovande längdskidåkare när du var yngre. Du har beskrivit hur du insåg att du inte skulle nå världstoppen och då bestämde dig för att sluta, hur gick det till?
– Jag insåg det nog inte på det sättet. Jag var ganska lovande, eller mycket lovande, men jag blev ambivalent inför själva satsningen, så fick jag motivationsproblem och det är ju i och för sig ett sätt att inte nå världstoppen. Men det var inte det fysiska som fallerade på det sättet. Det blev massa andra saker som blev fel. Till exempel med min kropp och sådär.

betyg: 1 Vad var det som blev fel med kroppen?
– Det var ungefär det jag beskriver i boken, alltså den här typen av ätstörningar. Att man behöver gå ner några kilo och så blir man istället fixerad vid mat och går upp. Ganska enkelt och ganska komplicerat på en gång.

betyg: 6 I ditt sommarprat från 2002 berättar du en historia om en kvinna som klär sig i burka för att kunna förfölja och spionera på mannen hon älskar som hon misstänker har en relation
med en annan kvinna. Har du testat det själv?

– Nej, det har jag inte. Men jag har drömt om att göra det.

betyg: 6 Vad är det tokigaste du gjort när du varit förälskad?
– Tokigt, vad betyder tokigt egentligen? Jag har väl inte gjort så tokiga grejer? Ja det är väl sådana där saker jag skriver om i de två romanerna (Om Ester Nilsson red. anm.), att man tolkar något som det inte finns något hopp i till att det ändå finns något litet hopp. Att det kanske står ett utropstecken där eller så, sådana där dumma tolkningar. Några burkatokigheter har jag inte gjort utan mer tokigheter inne i tänkandet.


betyg: 6 Det är ju väldigt lätt att göra det när man är förälskad.
– Det är nästan nödvändigt, för annars är man det inte. Det är ett tecken på att man är det.

betyg: 1 Förespråkar du noll stolthet i kärlek?
– Nej, det kan man ju inte göra. Lite värdighet få man väl ha ändå. Men inte, om man säger så här då, inte prestige. Prestige är ett bättre ord, det ska man alltid försöka avstå ifrån.

betyg: 6 Det är en klok distinktion.

– Ja, det låter så klokt allting. Men det är man ju inte när man är där. Men man får ju ändå ha klokheten som mål. Även om man är oklok.


betyg: 6 Du är ju på många sätt en av Sveriges drottningar av att skildra kärlek, men det finns ingenstans på nätet hur du och din sambo Björn träffades?
– Vad bra att det inte finns på nätet. Det tycker jag inte ska finnas på nätet efter den här intervjun heller. Det glädjer mig verkligen att det inte finns på nätet.

betyg: 6 I en gammal intervju sa du att gå till sängs med någon inte är som att snyta sig. Men är det okej att snyta sig när man går till sängs med någon?
– Om man är förkyld.


betyg: 1 Även i coronatider?
– Nej, då ska man väl undvika det. Har inte Tegnell sagt det till och med? Att man ska undvika sånt? Nu gjorde du en ordvits av det där, men du förstod vad jag menade va? Jag menade att saker och ting har olika tyngd, alltså att jag inte tror på det här att det inte finns några hierarkier mellan olika fenomen eller händelser. Det var en slags polemik mot en idé om att det är ingen skillnad på någonting.


betyg: 6 För många i Tindergenerationen kanske den synen på sex känns främmande?
– Ja, jag har förstått att det är så. Men jag förstår inte den idén alls, jag tycker den är väldigt onaturlig egentligen. Men den verkar vara spridd och jag tror att det var därför mina böcker fick, för mig, en överraskande stor spridning, för jag visste inte riktigt om att folk hade den där inställningen.

betyg: 6 Att sex inte är viktigt?
– Ja, att det är som vad som helst. Att det inte har någon tyngd. Det måste ändå vara ganska nytt i världshistorien. Det kommer ju av preventivmedlet naturligtvis, innan dess kan man ju inte ha den inställningen, men när man har ordnat det kan ju en sådan inställning följa. Men jag tycker ändå att det är konstigt för det är trots allt en viss fysisk närhet som borde sätta vissa spår. Det kräver verkligen en konvention, alltså att man verkligen tänker att ”Nu ska jag inte tycka att det här är något annat än att snyta sig”.

betyg: 1 Har du någon gång upplevt att sex är som att snyta sig?
– Nej.


betyg: 1 Aldrig?
– Nej.

betyg: 6 Du har haft bra sex med andra ord?
– Hahaha, nej det där ska inte heller stå på nätet.

betyg: 1 I podden Lunch med Montelius sa du att du inte tycker att det är så farligt att ha sex med någon som sover, om man är ihop. Tycker du det på riktigt?
– Ja det tycker jag, precis så tycker jag. Inte farligt alls, jag förstår inte problemet.

betyg: 1 Om en sover och en är vaken?
– Man kan ju hoppas att den andra ska vakna. Det är ju tanken med det, det går ju inte att förbli sovande under en sådan händelse.

betyg: 1 Är det fel om man förblir sovande?
– Nej det kan jag inte tycka, jag förstår inte varför man är ihop om man inte är intresserad av det så att säga. Jag tycker det är ett konstigt sätt att se på integritet. Att det skulle vara så förfärligt, att ”Det där skulle jag inte ha gått med på”. Men man har ju gått med på det på något sätt, det är väl inte så fruktansvärt stor sak.


betyg: 1 Men man kanske ändå inte har gått med på det i det tillfället?
– Nej men vad menar de händer, alltså vad menar de händer? Man är ju där tillsammans, lever samman, är nakna, jag förstår inte vad de menar skulle vara den stora händelsen som inträffar bara för att man inte har… Nej, det är en helt underlig tanke. Det låter otroligt konstigt för mig. Men jag har förstått att folk tänker så nu.

betyg: 6 Det kanske bara går att förstå hur du tänker om man väger in i hur du ser på sex generellt, vilket vi ju har förstått skiljer sig från den promiskuösa Tinder-normen?
– Nej, då kanske man aldrig riktigt är ihop. Det kanske är där skon klämmer? Om den där ytliga relationen är standard kommer man ju aldrig så nära att man inte behöver ha en förhandling varje gång. Det finns mer av ett flöde i det jag menar med en verklig relation. Man är nära en annan person på alla sätt. Men det är klart att man kan vakna och säga det där har jag inte lust med. Och då är det väl ingen stor sak det heller. Men om man springer
till polisen då, då ska man inte vara där, då är man ju i fel relation helt enkelt.

betyg: 6 Om man är i en relation och känner att vi har inte den här förståelsen på alla plan som du beskriver, finns det något man kan göra?
– Det där sköter ju sig självt om man är i rätt situation. Då funderar man ju inte. Börjar man fundera sådär då är det någonting som inte stämmer. Man behöver inte använda sitt förnuft för det här, utan det sköts på en annan våglängd. Alltså det är en fråga om något sorts välbefinnande, att man känner igen sig själv, att man inte vill vara någon annanstans. Men man måste ha kontakt med sig själv och hålla isär om det är en själv man är trött på eller om det är någon annan. Man kan ju vara utled på tillvaron och så tror man att det är den andre man är trött på.

betyg: 6 Så när man vaknar och det är vinter, mörkt och deppigt och man känner sin partners dåliga andedräkt så ska man passa sig innan man tänker att det är ens partner det är fel på?
– Ja, det låter banalt men man måste ha kontakt med hur det känns när man trivs med sitt liv. Och om man verkligen är i en relation kan ju till och med en dålig andedräkt vara intressant.

betyg: 6 Jag kommer leta hela livet efter standarden där jag tycker att en dålig andedräkt är intressant.
– Ja, men den får inte vara permanent.

betyg: 6 Andedräkten?
– Ja, den dåliga. Nej det går inte.

betyg: 6 Men lite på morgonen går bra?
– Ja men den måste vara tillfällig. Det måste du notera noga.

betyg: 1 Björn har inte en permanent dålig andedräkt då?
– Hahaha, nej självklart inte. Men jag vill ju inte prata om det.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera